Mange fanget i låne-felle

Mange fanget i låne-felle
Mange fanget i låne-felle

Har du billån med skyhøy rente, kan du bare glemme å refinansiere det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høy rente?
Det er nesten umulig å få refinansiert billån. (Foto: Scanpix)

Har du oppdaget at banken eller finansinstitusjonen din tar blodrente på billånet ditt? Og har du funnet en bank med mye bedre betingelser?

Glem det!

Det er nemlig nesten umulig å få refinansiert billånet - altså å få flyttet billånet fra en finansinstitusjon til en annen.

Få oversikt: Dagens renter på billån

Dyrt - og vanskelig

- Et billån der du har sikkerhet med pant i bilen er veldig krunglete å flytte, fordi det innebærer at det skal flyttes et dokument fra en bank til en annen bank. I tillegg skal det tinglyses i Brønnøysundregisteret. Det er ikke umulig, men bransjen gjør dette i svært liten grad, fordi det er veldig dyrt, sier Trond Nyhus, direktør for marketing i Santander Consumer Bank (som eier merkenavnet Elcon).

Han vurderer at det totalt vil koste rundt 2.000-3.000 kroner å flytte en billån med pant i bilen.

Sjekk hva bilen din er verdt

Og det er altså veldig vanskelig å få det til å svare seg, sier han.

Men er det ikke veldig negativt for forbrukeren, at det er så vanskelig å flytte et billån?

- Jo, jeg skjønner godt det. Men det er altså en innarbeidet rutine i bransjen å refinansiere boliglån, men det samme gjelder altså ikke for billån, avslutter Nyhus.

Statens skyld

- Grunnen til at det er vanskelig å refinansiere et billån med pant i bilen, er at det kun er når du kjøper bilen, at du kan ta pant i bilen, sier viseadministrerende direktør i DnBNOR Finans, Morten Gullhaug.

- Nye långivere kan ikke ta et nytt pant i bilen, og derfor må pantet overføres fra den tidligere finansinstitusjonen. Det er komplisert å gjøre det. Vi har gjort det før, men det var da overføring av pant for flere på én gang, sier Gullhaug.

- Hvem er det som hindrer at dette kan gå glattere?

- Nei, det er på grunn av lovgivningen i Norge. Det er myndighetene som regulerer dette, avslutter han.

Test deg selv: Klarer du førerprøven?

Forunderlig

Forbrukerrådet stiller seg uforstående til at det skal være vanskeligere å refinansiere et billån enn et boliglån.

- Godt nok vil kostnadene knyttet til etableringsgebyrer og termingebyrer fordeles over en lenger periode på et boliglån, enn på et billån. Og dermed vil kostnaden bli mye større for billånet, sier Lasse Billington, underdirektør i Forbrukerrådet, og legger til:

- Men det høres forunderlig ut at det skulle være umulig eller vanskelig å refinansiere et billån. Det må så være fordi at de har en annen prosedyre for det, avslutter Billington.

En mulig løsning er selvsagt også å få billånet lagt inn under boliglånet, noe som ofte vil svare seg da renten på boliglån er lavere enn på billån. Dette er imidlertid en fattig trøst for de som ikke har et boliglån, men kun et billån.

Moralen er altså å sjekke billånsrentene godt og grundig før du velger lån. Fordi det er vanskelig å slippe av med det dyre billånet etterpå.

Personvernpolicy