- Hjemfallsretten vil avgjøre SVs plass i regjeringen

Dersom hjemfallsretten ikke består, må SV vurdere sin plass i regjeringen, mener SVs Hallgeir Langeland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs Hallgeir Langeland mener partiet må vurdere sin deltakelse i regjeringen dersom hjemfallsretten ikke består. Foto: ScanpixSVs Hallgeir Langeland mener partiet må vurdere sin deltakelse i regjeringen dersom hjemfallsretten ikke består. Foto: Scanpix

- Å selge ut norsk vannkraft til det private næringslivet vil være et klart brudd med Soria Moria, sier Langeland som i en kronikk i tirsdagens utgave av Klassekampen sier at SV bør vurdere sin deltakelse i regjeringssamarbeidet.

Bakgrunnen for uttalelsen er det norske nederlaget i EFTA-domstolen tirsdag 26. juni der det ble konkludert med at hjemfallsretten strider mot EØS-avtalen.

Hjemfallsretten har sørget for at privateide kraftverk vederlagsfritt overføres til staten etter 60 år, en ordning som har vært lite attraktiv for private aktører.

Sp-lederen, kommunalminister Åslaug Haga, betegner dommen som den alvorligste krisen i EØS-samarbeidet siden opprettelsen i 1992, og mener avtalen bør tas opp til vurdering.

- Mitt poeng er at vi snakker om privatisering av norsk natur. Det er stikk i strid med den ideologi som hele SVs historie dreier seg om, og en politikk det er unaturlig for SV å være med på, sier Langeland.

Forrige uke uttalte Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til VG at hjemfallsretten er viktigere for Sp enn fortsatt regjeringsdeltakelse. Det samme har Sp-nestleder Lars Peder Brekk gjort. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus