Åpen for alle - alltid

- Hjemfallsretten vil avgjøre SVs plass i regjeringen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom hjemfallsretten ikke består, må SV vurdere sin plass i regjeringen, mener SVs Hallgeir Langeland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs Hallgeir Langeland mener partiet må vurdere sin deltakelse i regjeringen dersom hjemfallsretten ikke består. Foto: ScanpixSVs Hallgeir Langeland mener partiet må vurdere sin deltakelse i regjeringen dersom hjemfallsretten ikke består. Foto: Scanpix

- Å selge ut norsk vannkraft til det private næringslivet vil være et klart brudd med Soria Moria, sier Langeland som i en kronikk i tirsdagens utgave av Klassekampen sier at SV bør vurdere sin deltakelse i regjeringssamarbeidet.

Bakgrunnen for uttalelsen er det norske nederlaget i EFTA-domstolen tirsdag 26. juni der det ble konkludert med at hjemfallsretten strider mot EØS-avtalen.

Hjemfallsretten har sørget for at privateide kraftverk vederlagsfritt overføres til staten etter 60 år, en ordning som har vært lite attraktiv for private aktører.

Sp-lederen, kommunalminister Åslaug Haga, betegner dommen som den alvorligste krisen i EØS-samarbeidet siden opprettelsen i 1992, og mener avtalen bør tas opp til vurdering.

- Mitt poeng er at vi snakker om privatisering av norsk natur. Det er stikk i strid med den ideologi som hele SVs historie dreier seg om, og en politikk det er unaturlig for SV å være med på, sier Langeland.

Forrige uke uttalte Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til VG at hjemfallsretten er viktigere for Sp enn fortsatt regjeringsdeltakelse. Det samme har Sp-nestleder Lars Peder Brekk gjort. (©NTB)