Milliard-fall for Røde Kors

Milliard-fall for Røde Kors
Milliard-fall for Røde Kors

En fjerdedel av inntektene til Norges Røde Kors forsvant i fjor. I 2007 forsvinner 450 til 550 millioner til. - Vi visste dagen uten inntekter fra spilleautomatene kom, sier generalsekretær Trygve G.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens organiasjonen i 2005 fikk inn 2,356 milliarder, kom det bare inn 1,754 milliarder kroner i fjor.

Postene medlemsinntekter, offentlige tilskudd, automatinntekter og gaver og innsamlinger viser alle nedgang på til sammen vel 600 millioner. I år forsvinner opptil 550 millioner til.

Tsunamien åpnet lommebøkene

- Fra og med søndag gikk automatinntektene våre i null. Men vi har vært heldige som har kunnet bygge opp et fond på 2,5 milliarder de siste årene, kommenterer generalsekretær Trygve G. Nordby.

Mens automatinntektene falt fra 855 til 687 nettomillioner i fjor, kollapset de innsamlede midlene fra vel 463 millioner til 95 millioner. Det skyldes i hovedsak tsunamien i Asia, som fikk nordmenn til å åpne lommebøkene i 2005.

Av styrets årsberetning fremgår det at fallet i automatinntekter kom etter at kulturminister Trond Giske innførte seddelforbud på spilleautomater for ett år siden. Ved inngangen til 2007 ble automatene nattestengt, og fra søndag av ble samtlige spilleautomater koblet ned. Først i 2008 starter Norsk Tippings automatmonopol opp.

Frykter aktivitetskutt

- Vi frykter å måtte kutte i aktiviteter til neste år, og venter spent på hvordan staten vil kompensere for bortfallet i spilleautomatinntekter som Norges Røde Kors og en rekke andre organisasjoner opplever. For oss er de eventyrlige overskuddene historie nå, og vi må jakte på nye inntekter, sier Trygve G. Nordby til ABC Nyheter.

Mens overskuddet ble på utrolige 793 millioner i 2005, kom det på 307 millioner i fjor. For i år legger generalsekretæren opp til å gå i null eller et lite overskudd.

- Hvis vi sammenligner konserninntektene i 2006 og i år, vil vi se et fall fra vel 1,75 milliarder til 1,2-1,3 milliarder. Men vi har bygd opp et fond på 2,5 milliarder, og regner med å kunne ta ut 120 millioner uten å svekke fondet i 2007 og 125 millioner til neste år.

Ved årsskiftet stod Norges Røde Kors med to milliarder i aksjer og obligasjoner, samt 671 millioner i kontanter. Store deler av disse midlene inngår nå i fondet.


- Det er viktig for meg å understreke at alle midler som er samlet inn til et bestemt formål, går til formålet, kommenterer generalsekretær Trygve G. Nordby.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus