Melk, legebesøk og stripping blir dyrere

Melk, legebesøk og stripping blir dyrere
Melk, legebesøk og stripping blir dyrere
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spar en slant av feriepengene! Fra 1. juli blir hverdagen dyrere dersom du drikker melk, går ofte til legen eller liker å frekventere strippeklubber.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Hege Paulsen): Prishoppet kommer som en følge av årets jordbruksoppgjør og som et resultat av tiltakene som skal fremme konkurransen mellom Tine, Q-Meieriene og Synnøve Finden.

1. juli kan forbrukerne vente seg tidenes prisøkning på melk når literprisen blir satt opp i snitt 5,8 prosent. Prisene øker minst for de lette og mest for de fete melketypene.

Informasjonssjef Kari Raunedokken i Tine tror ikke folk vil slutte å drikke melk selv om literprisen stiger.

- Vi håper og tror at forbrukerne skjønner at melk er sunt, og at de fortsetter å drikke melk selv om det blir litt dyrere, sier Raunedokken til NTB.

Økningen er i gjennomsnitt på 5,8 prosent. Basert på en literspris på 10,50 kroner blir det en rekordstor økning på 60 øre.

Dyrere lege

Men kanskje bør du drikke et glass helsebringende melk til frokosten selv om prisene øker. Legebesøk blir nemlig også dyrere fra 1. juli. Da stiger egenandelen for de vanligste helsetjenestene med 5 prosent fra dagens satser. Det er mer enn den øvrige prisstigningen i samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nestleder i allmennlegeforeningen, Ole Edvard Strand, liker ikke at det nå blir dyrere å oppsøke legen.

- Vi er skeptiske til denne prisøkningen. Vi tror økte egenandeler kan hindre grupper med vanskelig økonomi i å ta kontakt med legen, sier Strand til NTB.

Han forteller at det fra 1. juli blir 5 kroner dyrere å oppsøke ordinære allmennleger og 10 kroner dyrere å oppsøke en spesialist i allmennmedisin.

- Isolert sett er det ikke snakk om store økninger, men dette er fortsettelsen på en tendens som har skutt ganske stor fart de siste årene og som vi ikke liker, sier Strand.

Moms på stripping

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anser du stripping som kultur? I så fall er du nok forarget over at det fra 1. juli innføres moms på inngangsbilletter til strippeshow.

- Striptease dreier seg om ren kommersiell virksomhet og jeg ser ingen grunn til at slike tjenester det her er snakk om bør være momsfrie, sa finansminister Kristin Halvorsen (SV) da regjeringen foreslo lovendringen i mai i år.

Innehaver av Dreams Showbar i Trondheim, Atle Maaø, frykter konsekvensene av lovendringen.

- Vi kommer til å sette opp alle prisene med 25 prosent når vi blir momspliktige. Vi er redd det kan gjøre at det kommer færre gjester og at det blir vanskeligere å formidle strippere til private show. Lavere inntekter gjør det vanskeligere å sikre arbeidsplasser på lengre sikt og å gi artistene våre anstendige honorarer, sier Maaø til NTB.

Han regner med å tape 1 million i året på de nye momsreglene. (©NTB)

---
Illustrasjonsfoto: SCANPIX