Tjener på andres død

Frelsesarmeen mottok hele 77 millioner kroner i testamentariske gaver i 2006. Uten disse pengene hadde organisasjonen gått med underskudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Konsernregnskapet til Frelsesarmeen viser en omsetning på nærmere en milliard, og et overskudd på 59 millioner fra 2006.

77 millioner av organisasjonenes inntekter kom fra testamentariske gaver. Uten disse pengene hadde det blitt underskudd:

- Vi er avhengig av gaveinntekter og er finansiert langt på vei av frivillige gaver, både av våre medlemmer og befolkningen generelt, sier forvaltningssjef, major Jan Risan, til ABC Nyheter.

Overskuddet gir Frelsesarmeen mulighet til å hjelpe mennesker, også i fremtiden, sier Risan:

- Hvis vi får mindre gaveinntekter så må vi utrette mindre, så vi må tilpasse aktivitetsnivået etter hvor mye folk gir.

77 millioner i fjor er en nedgang fra 2005 som var et rekordår - da ble hele 86 millioner kroner testamentert til Frelsesarmeen. I årene før det lå inntektene fra testamentariske gaver på mellom 40 og 60 millioner kroner.

Risan er enig i at de testamentariske gavene ikke er sikre inntekter, men mener at Frelsesarmeen ikke tar sjanser:

- En butikk som selger noe har heller ikke sikre inntekter, men vi har erfaring med at det kommer gaver. At det kommer noe vet vi, men vi kan jo ikke være sikre på at det kommer så mye.

Forvaltningssjefen mener årsaken til økningen de siste par årene er en kombinasjon av at arvene har blitt flere og at beløpene har blitt større, i takt med velstandsutviklingen.

- Vi er svært takknemmelige og ydmyke over den tilliten folk viser oss, en tillit som er opparbeidet i løpet av 120 år, sier Jan Risan.

Omsetningen i Frelsesarmeen var i fjor på 914 millioner, en økning på sju millioner kroner fra 2005, mens overskuddet sank med 11 millioner, fra 70 millioner i 2005.

Konsernregnskapet omfatter hovedkontor, 116 korps (menigheter) over hele landet, over 40 sosiale virksomheter, Fretex-konsernet, Frelsesarmeens eiendomsselskap, Jeløy Folkehøyskole, Offisersskolen og Sally Ann - Frelsesarmeens avdeling for rettferdig handel.

Personvernpolicy