Staten vant automatsaken i Høyesterett

Høyesterett har avgjort at Norsk Tippings monopol på spilleautomater ikke er i strid med EØS-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder NTB.

Den norske staten vant i midten av mars kampen om automatmonopolet i EFTA-domstolen, og nå stadfester Høyesterett at Norsk Tipping får monopol fra 1. juli.

Dagens dom er i samsvar med EFTA-domstolens avgjørelse. EFTA-domstolen uttalte i vår at det norske monopolet på pengespill er ikke i strid med EØS-avtalen så lenge det er ment å bekjempe spilleavhengighet.

Med høyesterettsdommen tirsdag settes punktum for saken etter en lang runde i rettssystemet som startet da Norsk Lotteri og Automatbransjeforbund (NOAF) i august 2003 reiste søksmål mot staten for å prøve lovligheten av Norsk Tippings monopol på drift av spilleautomater.

Saksøkerne tapte saken i Borgarting lagmannsrett, og anket til Høyesterett.

- En kjempepositiv dag for norsk idrett, sa generalsekretær Inge Andersen i Idrettsforbundet til ABC Nyheter da EFTA-dommen kom.

Ifølge Lotteritilsynet lå brutto omsetning på spilleautomater i fjor på 22,9 milliarder kroner.

- Dommen er først og fremst en seier for de spilleavhengige og kampen mot spilleavhengighet som et folkehelseproblem, sa kulturminister Trond Giske.

For idretten betyr seieren at de fortsatt er sikret millionoverføringer fra automatene.

- Denne dommen sikrer et mer sosialt spillregime, der inntektene vil bli jevnt fordelt på norsk idrett og ikke på enkeltaktører. Og det er viktig at pengene går til norsk idrett og ikke til utenlandske bookmakere, sa generalsekretær Inge Andersen.

I slutten av mai vant også staten frem i kampen om monopolene til Norsk Tipping og Norsk Rikstotos pengespill. Les mer om den EFTA-dommen her.

DETTE ER SPILLAUTOMAT-SAKEN:
- Nordmenn brukte 38 milliarder kroner på regulerte pengespill i 2006. Spilleautomater står for en vesentlig del av dette.

- Lotteritilsynet anslår brutto omsetning på spilleautomater i 2006 til 22,9 milliarder kroner, en nedgang på 5 milliarder kroner fra året før. Årsaken til reduksjonen er forbudet mot å bruke sedler.

- Netto spilte nordmenn bort 5,2 milliarder kroner på spilleautomater i 2005.

- 71.000 nordmenn lider trolig av alvorlig spillegalskap.

- Automatloven (2002) skulle gi bedre kontroll med spilleautomatene ved at Norsk Tipping fikk monopol på driften. Hensikten var å begrense antall automater og samtidig innføre en mindre «aggresiv» type automater.

- Loven er ennå ikke iverksatt. Årsaken er at automatbransjen gikk til sak mot staten. Automatbransjen vant i tingretten men tapte i lagmannsretten. Saken ble påkjært til Høyestrerett og ble også brakt inn for EFTA-domstolen etter at NOAF (Norsk Lotteri- og Automatbransjeforbund) hadde klaget den norske stat inn for EFTAs overvåkingsorgan ESA for brudd på EØS-avtalen.

- Høyesterett besluttet å utsette sin behandling til EFTA-domstolens dom forelå.

- Regjeringen har utsatt automatforbudet til 1. juli 2007.

LES OGSÅ:

Giske sikret seg automatmonopol

Hanstad-kommentaren: Stort ansvar for Norsk Tipping

Panteautomater blir spilleautomater

Personvernpolicy