Høyere rente og raskere tempo

Høyere rente og raskere tempo
Høyere rente og raskere tempo

Alle venter at Norges Bank vil sette opp renten på onsdagens rentemøte. Det er også ventet at sentralbanksjefen varsler økt tempo i rentehevingen framover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Scanpix

Så godt som alle piler peker oppover i norsk økonomi, og det økte presset tilsier at renten økes med 0,25 prosentpoeng til 4,5 prosent.

Det er også i tråd med sentralbankens signaler i den forrige pengepolitiske rapporten i mars. Onsdag kommer en ny pengepolitisk rapport med ny rentebane, og økonomene venter at den vil bli oppjustert.

- Vi er temmelig overbevist om at renten vil bli satt opp, og vi synes også det vil være fornuftig med en renteøkning, sier seniorøkonom Knut Magnussen i DnB NOR Markets til NTB.

Løfte rentebanen

Renten er fortsatt lavere enn det man oppfatter som en nøytral rente, som er rundt 5 prosent.

- Vi tror den pengepolitiske rapporten vil signalisere økt tempo i framtidige rentehevninger, slik at renten blir 5,25 prosent ved utgangen av året. Det tilsier tre renteøkninger i løpet av høsten, og vi tror ikke tempoet vil øke utover det, sier Magnussen.

Han synes ikke det er lett å finne argumenter mot en renteheving på onsdagens møte.

- Veksten i brutto nasjonalprodukt i første kvartal var veldig sterk, oljeinvesteringene øker og sysselsettingen øker. Tallene for den registrerte arbeidsledigheten viser fortsatt nedgang, sier han.

De siste forbrukstallene for april viste utflating, men de underliggende tallene viser vekst. Det er også indikasjoner på at lønnsveksten tar seg opp.

- Det som taler mot en renteheving, er at inflasjonen fortsatt ligger en god del under målet på 2,5 prosent. Faren for styrket kronekurs tilsier også at man er forsiktig med overraskende renteøkninger, og det er derfor vi ikke tror på noen sterk oppjustering av rentebanen, sier Magnussen.

Kronekurs

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea er helt enig:

- Noe annet enn en renteøkning ville være en sensasjon. Jeg tror også sentralbanken vil heve rentebanen slik at de signaliserer tre renteøkninger i løpet av høsten, sier han.

Juel ser ikke ett eneste argument mot å heve renten. Det eneste måtte være hensynet til kronekursen.

- Kronekursen har steget noe nå, men jeg tror det skyldes spekulasjoner knyttet til den svenske renteøkningen. På den svenske Riksbankens rentemøte onsdag hevet de rentebanen med 0,75 prosentpoeng. En del utlendinger ser ikke så stor forskjell på Stockholm og Oslo, og det kan være noen som tror Norges Bank vil gjøre det samme, sier han.

Men Juel mener det ville være et helt feil signal å unnlate å heve renten i en presset norsk økonomi.

- Det vil bare være en utsettelse på noe som likevel må komme, sier han.

Sentralbanken har satt opp renten jevnt og trutt det siste halvåret. Bare i april var det rentepause. I mai ble renten også økt med 0,25 prosentpoeng, og begrunnelsen var den sterke veksten i norsk økonomi. (©NTB)

Personvernpolicy