Staten og Røkke sammen i Aker Kværner

Staten og Røkke sammen i Aker Kværner
Staten og Røkke sammen i Aker Kværner
Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten går inn på eiersiden i den nye industrigiganten Aker Holding.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Industrigigant

Staten går inn på eiersiden i Aker Kværner, sammen med Aker ASA, Investor AB og Saab AB, opplyser næringsminister Dag Terje Andersen. Fra venstre, Kjell Inge Røkke og Leif Arne Langøy, administrerende direktør i Aker konsernet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Oslo (NTB):

– Fra statens del er det viktig å bidra til et langsiktig eierskap, men samtidig synes jeg det er spesielt interessant at vi legger kimen til felles industriell utvikling, sa næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) på en pressekonferanse i Nærings- og handelsdepartementet fredag morgen.

Avtalen innebærer at Aker ASA har overført selskapets eierpost på 40,1 prosent i Aker Kværner til det nyetablerte selskapet, Aker Holding AS. Aker vil være største eier med 60 prosent, staten vil eie 30 prosent av det nye selskapet, mens det svenske teknologiselskapet SAAB vil eie 7,5 prosent og det svenske investeringsselskapet Investor 2,5 prosent.

4,8 milliarder

Statens investering beløper seg til 4,8 milliarder kroner.

– Dette er en historisk avtale som gir Aker Kværner langsiktighet på eiersiden og som bidrar til en nasjonal forankring av sterke norske kompetansemiljøer, framholdt Dag Terje Andersen på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Næringsministeren fortalte at samtalene har pågått i flere måneder. Allerede ved juletider i fjor ble det diskutert om en annen norsk eier skulle gå inn på eiersiden i Aker Kværner, men uten at det ble noe av diskusjonene. Andersen fortalte at han 27. april i år tok kontakt med milliardæren og Saab-eier Marcus Wallenberg.

Partene undertegnet fredag morgen aksjonæravtalen, mens Aker-eier Kjell Inge Røkke undertegnet en erklæring som majoritetseier i Aker i minst ti år. Røkke understreker at hans oppgave har vært og er å være en langsiktig eier

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avtalen er gjort i et langsiktig, evigvarende perspektiv, sier Røkke til NTB.

Røkke understreket fredag morgen at han var imponert over næringsministerens handlekraft i saken.

– Anerkjennelse

Styreformann og konsernsjef Leif-Arne Langøy i Aker mener avtalene er en anerkjennelse av Aker Kværner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avtalene er historiske. De gir Aker Kværner langsiktighet på eiersiden, og de er en anerkjennelse av selskapets ansatte, teknologier, kompetanse og skaperkraft. Samspillet mellom Aker-selskaper fortsetter. I tillegg blir eierselskapet Aker Holding en møteplass for å utvikle nye forretningsmuligheter, sier Langøy.

Stortinget må godkjenne Statens aksjekjøp i Aker Holding innen utgangen av 2007. (©NTB)