Lotteritilsynet vil forby pengespill-linker

Lotteritilsynet vil forby pengespill-linker
Lotteritilsynet vil forby pengespill-linker

Lotterinemnda vurderer å forby linker til utenlandske spillselskaper. - De bruker nettmediets fortrinn mot oss, mener ABC Startsidens sjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere måneder har Lotteri- og stiftelsestilsynet (LST) og ABC Startsiden (som inkluderer ABC Nyheter) kranglet om pekere til ulike utenlandske selskaper som tilbyr nordmenn gamblingmuligheter.

Nå har tilsynet sendt Startsidens klage til behandling i den overordnede Lotterinemnda.

- Etter all sannsynlighet kommer saken opp i begynnelsen av september, sier Siv-Karin Hestad, rådgiver for Lotterinemnda.

Hos Startsiden har en allerede begynt å vurdere neste skritt - hvis nemnda fastholder tilsynets vedtak.

- Vi vil da vurdere en eventuell rettssak, sier Espen Udland, administrerende direktør og ansvarlig redaktør for ABC Startsiden og ABC Nyheter.

En eventuell rettssak vil også bli nøye studert av Norsk redaktørforening, som tidligere har gitt sin støtte til ABC Startsiden.

- Vi ser det flere steder at statlige tilsyn vil inn og vurdere hva som er høyverdig journalistikk og hva som ikke er det. Dette reiser en del prinsippielle spørsmål som det ville vært greit å få avklart, sier Arne Jensen, assisterende generalsekretær hos Redaktørforeningen.

I sin gjennomgang av saken begrunner tilsynet sitt syn på Startsidens samling av pekere til utenlandsk eide og drevne selskaper som Betsson og Ladbrokes - i tillegg til Rikstoto og Norsk Tipping som driver sin virksomhet i og fra Norge.

LST mener at lotteriloven gir adgang til å begrense ytringsfriheten. I tillegg mener tilsynet at det er pekerne som er hovedproblemet, ikke Startsidens redaksjonelle omtale av de eksisterende spillmulighetene.

«Dersom pekersamlingen skulle bli å anse som en redaksjonell artikkel vil den likevel representere et brudd på lotteriloven § 11 gjennom bruken av lenkene», heter det i LSTs vurdering.

Tidligere har Norsk redaktørforening gitt sin støtte til ABC Startsidens vurderinger.

Og til tross for sitt ønske om et peke-forbud, så mener tilsynet likevel at dette ikke vil begrense «de funksjonelle sider av internett som medium».

Begrunnelsen er at treff på de utenlandske spillselskapene via søkemotorer ikke skal regnes for brudd på lotteriloven.

- Men hvis pekerne er problemet, så er jo hele internett et problem. Her brukes mediets fortrinn mot mediet - at du kjapt og enkelt skal kunne gå videre til ny informasjon, sier Startside-sjefen Udland.

Personvernpolicy