Kraftkrisen ga utbyttefest

Kraftkrisen ga utbyttefest
Kraftkrisen ga utbyttefest

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjoråret ble tidenes beste for norske kraftselskaper. Av en omsetning på 61,2 milliarder kroner satt de ti største energiselskapene igjen med et resultat før skatt på 30,6 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Den samlede omsetningen fra energiselskapene Statkraft, Hafslund, Agder Energi, BKK, Lyse, Eidsiva, Skagerak Energi, E-Co Energi, Nord-Trøndelag Energiverk og Energiselskapet Buskerud var 46,1 prosent høyere i fjor enn året før. Resultatet før skatt er en forbedring på 83,4 prosent fra året før.

Det gir et samlet utbytte til eierne på 10,3 milliarder kroner, mot 7,6 milliarder kroner året før.

Paradoksalt nok er det den såkalte kraftkrisen som gjør at kraftselskapenes eiere vasser i utbytte.

- Det var lite snø i fjellet og da ble det uvanlig lite snøsmelting. Det var også en uvanlig tørr sommer, og en relativt stor andel av produksjonen i Sverige lå nede på grunn av tekniske problemer. Samtidig var det tekniske problemer med en kabelforbindelse mot Danmark, sier administrerende direktør Steinar Bysveen i Energibedriftenes landsforening.

Alt dette førte til, som mange vil huske, høye strømpriser - og tilsvarende økning i kraftgigantenes omsetning. (©NTB)

Front- og ill.foto: Scanpix

Personvernpolicy