Bestakk prins med 12.000.000.000,-

Bestakk prins med 12.000.000.000,-
Bestakk prins med 12.000.000.000,-

Den saudi-arabiske prinsen skal ha fått opp til 1,4 milliarder årlig fra britisk våpenprodusent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Typhoon
Jagerflyavtalen det er snakk om gikk på salg av mer enn hundre fly av typen Typhoon. Foto: Scanpix.

Prins Bandar bin Sultan. Foto: Scanpix.Prins Bandar bin Sultan. Foto: Scanpix.

- Vi benekter alle anklager om at vi skal ha gjort noe galt, var meldingen fra den britiske våpenprodusenten BAE Systems torsdag.

Kvelden før hadde de blitt anklaget av BBC for å ha lurt unna hundrevis av millioner pund til prins Bandar bin Sultan, mens han var ansvarlig for å forhandle en avtale mellom BAE og Saudi Arabia til en verdi av 43 milliarder pund, eller over 500 milliarder norske kroner.

Blair stoppet etterforskningen

Kilder som BBC sitter på har avslørt at prinsen har mottatt opptil 120 millioner pund årlig over en tiårsperiode etter at han forhandlet frem salget av mer enn 100 jagerfly til Saudi Arabia. Betalingene var innlemmet i kontrakten, i hemmelige vedlegg, og ble betalt inn til den saudiske ambassadens bankkonto i Washington DC. En av kontoene var prins Bandars utgiftskonto for hans privatfly.

Britiske myndigheter har etterforsket Al-Yamamah-kontrakten som ble inngått i 1985, men etterforskningen, som ble gjennomført av Scotland Yard's Serious Fraud Office, ble plutselig stoppet i oktober 2006 av Tony Blair på grunn av hensynet til «rikets sikkerhet».

Riksadvokaten kritisk

Da avgjørelsen ble tatt av Downing Street gjorde den britiske riksadvokaten Lord Goldsmith det klart at han var sterkt kritisk til avgjørelsen, men at han innså at en fortsatt etterforskning ville skade etterretningssamarbeidet mellom Storbritannia og Saudi Arabia alvorlig.

BAE Systems hevder nå at de aldri har gjort noe ulovlig, og at den britiske stat har vært fullstendig klar over alle betalinger de har gjort som en del av Al-Yamamah-avtalen.

- Det er, og har aldri vært, snakk om at vi har gjort noe straffbart. Al-Yamamah-avtalen ble gjort på regjeringsnivå og alle utbetalinger vi har gjort har vært godkjent av både den britiske og den saudiske regjeringen.

Det britiske forsvarsdepartementet ville ikke kommentere påstandene som BBC har kommet med.

- Kanskje en bombe ville gått av

- Å gi en kommentar ville avsløre hemmelig informasjon om Al-Yamamah-avtalen, og det ville gjøre den samme skaden som førte til at etterforskningen ble avsluttet i fjor, heter det i en uttalelse fra departementet.

Da etterforskningen hans ble stoppet i 2006 uttrykte sjefen for Serious Fraud Office, Robert Wardle, at avgjørelsen var tatt for å sikre den nasjonale og internasjonale sikkerheten.

- Man må balansere mellom folkets rett til å vite og å opprettholde loven, sier Wardle.

Til BBC sa han på onsdag at han sto for avgjørelsen om avslutte etterforskningen da Tony Blair grep inn, og at å gjenåpne etterforskningen kunne være uklokt.

- Kanskje jeg kunne gått mot avgjørelsen om å avslutte etterforskningen, men da kunne det kanskje eksplodert en bombe i Londons gater dagen etter.

Ifølge forsvarsanalytiker Andrew Brookes kunne en rekke britiske interesser være truet hvis sannheten om avtalen ble offentlig kjent.

- Vi snakker om åpenbare ting som informasjon om al Qaida, internasjonal terror og viktigheten av samarbeid med stater i Midtøsten som kunne blitt truet hvis alt kom for en dag. Alt for en etterforskning som kunne ha ført til ingenting, sier han til ABC Nyheter.

- Var det ulovlig?

Brookes mener det er uklart om betalingene som ble utført faktisk var å regne som ulovlige da de ble utført.

- Hvis vi snakker om noe som ble gjort for 20 år siden, så må vi vurdere om det var i strid med reglene som fantes da. Slike betalinger var noe alle gjorde da, og det var ikke regnet som ulovlig. Hvis betalingene har skjedd i dag, så er det noe helt annet, sier Brookes.

Så kan denne skandalen føre til at Saudi Arabia kansellerer milliardavtalen med BAE Systems?

- Nei, nei. Hele poenget med at Downing Street grep inn var at det ikke skulle skje. Og jeg tror forståelsen var at man hadde brukt to år på å etterforske, nå får dere vise resultater, eller avslutte etterforskningen. Men hvis du ikke har funnet noe, så kan man ikke bare fortsette å etterforske. Vi snakker tross alt om internasjonale relasjoner, en mengde arbeidsplasser og store penger. I tillegg er det den internasjonale våpenindustrien, og den er viktig for oss i Storbritannia.

Personvernpolicy