Se - en bærbar PC til 1200 kroner

Se - en bærbar PC til 1200 kroner
Se - en bærbar PC til 1200 kroner

Dette er ikke noe leketøy, men ekte vare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke leketøy
Intel og ASUS sitt alternativ, EeePC.

XO-1, bedre kjent som OLPCen.XO-1, bedre kjent som OLPCen.

Det har vært mye skriverier om OLPC (One Laptop Pr Child)-prosjektet de siste par årene. Sentralt i prosjektet står den enkle datamaskinen XO-1, beregnet på barn i utviklingsland.

Svært enkel maskin

Maskinen er svært enkel, med en energigjerrig AMD-prosessor, 256 MB minne, 1 GB flashminne for lagring, trådløst nettverk og Fedora Linux-basert operativsystem. Produksjonen starter for fullt i sommer, og det forventes en produksjon på mellom 5 og 10 millioner enheter i 2007. I løpet av neste år forventer initiativtakerne og produsenten Quanta Computers at prisen pr enhet ikke skal overstig 100 amerikanske dollar.

Så raskt er nettet ditt


AMD-konkurrenten Intel har tidligere kritisert OLPC-prosjektet for å gå for teknologi som er for enkel til å regnes som et seriøst arbeidsverktøy. Tidligere denne uken presenterte ASUS en PC derfor et alternativ til XO-1, EEE-PC (Easy to learn, Easy to play, Easy to work).

Fullverdig PC

Via NanonBook.Via NanonBook.

Selv om prisen på "The EeePC" starter på 199 dollar er dette til gjengjeld en fullt funksjonell bærbar PC som er myntet på et langt bredere publikum, inkludert voksne brukere, men fortsatt i de fattige delene av verden. Dette er også en svært kompakt maskin, den måler 22,5 x 16,5 cm og er 3,5 cm tykk på det tykkeste. Vekten er behagelige 890 gram.

De beste PC-tilbudene


Skjermen måler 7 tommer, og maskinen leveres for øvrig med 512 MB arbeidsminne og flashbasert lagring på minst 4 GB. Prosessoren er en enkel mobilprosessor som Intel står bak, det samme med grafikken, men maskinen skal fint kunne kjøre Windows XP. Den vil imidlertid sannsynligvis komme med en eller annen Linux-variant. For øvrig byr den blant annet på WLAN, innebygd webkamera, mikrofon og høyttalere. Batteriet skal holde til tre timer med normalt arbeid, i følge Asus.

Hva med det oss?

Bærbar-prisene er under press, og stadig kommer billigere modeller også for vårt hjemlige marked.
Det er nå en rekke modeller på markedet med prislapp rundt 5.000 kroner, og nylig annonserte Packard Bell en modell basert på en modell basert på VIA NanoBook UMD som sannsynligvis vil koste 2.990 kroner her til lands.

Test deg selv: Er du en nerd?

VIA Nanobook UMD måler 230 mm x 171 mm x 29.4 mm, veier mindre enn 850 gram, og leveres med 7" skjerm med 800 x 400 punkters oppløsning, inntil 1 GB minne, 30 eller 60 GB harddisk, WLAN, Bluetooth, DVI-utgang og to USB2.0-porter. Prosessoren er en 1,2 GHz VIA C7-m (ultra low voltage), som ikke skal trekke mer enn 3,5 watt. Batteriet er bare 4-cellers, men skal likevel holde i opptil 4,5-5 timer under normale forhold, i følge VIA.

Maskinen skal være i stand til å kjøre både Windows XP, Windows Vista og de fleste populære Linux-distroene.

Denne saken ble laget av DinSide.no.

Personvernpolicy