NRK får SMS-smekk av Lotteritilsynet

Lotteritilsynet reagerer på at Roald Øyen tar fem kroner per SMS-svar i det årlige påskenøtter-programmet, og hevder NRK driver lotteri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slik programkonseptet var lagt opp i år, bryter det med lotteriloven, sier seniorrådgiver Bård Eikeset i Lotteritilsynet.

Nå truer tilsynet med pålegg om stans, tvangsmulkt og eventuelt politianmeldelse dersom NRK ikke føyer seg. I begynnelsen av april truet Lotteritilsynet TV 2-programmet Sonen med 100.000 kroner i mulkt i en lignende sak.

- Jeg kommer til å anbefale NRK-ledelsen at vi ber om en nærmere begrunnelse for tilsynets lovtolkning, sier NRK-advokat Jon Wessel-Aas til ABC Nyheter.

Han er slett ikke fornøyd med de to brevene NRK har fått fra Lotteritilsynet. Det siste ble sendt i slutten av mai, og svarer ifølge Wessel-Aas ikke «på den juridiske problemstillingen» statsselskapet har reist i sitt tilsvar.

- Lotteri uten tillatelse

Stridens kjerne står om hvorvidt NRKs påskenøtter-program er et lotteri eller ikke, ut fra definisjonen i lotteriloven.

For å drive lotteri i Norge må inntektene gå til humanitært eller samfunnsnyttig formål, og man må ha tillatelse. Et lotteri er ifølge lotterilovens åpningsparagraf «virksomhet der deltakerne mot innskudd kan erverve gevinst som følge av trekning, gjetting eller annen fremgangsmåte som helt eller delvis gir et tilfeldig utfall» (min understreking, journ. anm.).

Når de tre vilkårene «innskudd», «gevinst» og «helt eller delvis gir et tilfeldig utfall» er oppfylt, kan virksomheten regnes for et lotteri, heter det i brevet fra Lotteritilsynet.

Og Roald Øyens program delte ut premier på 1000 kroner til vinnere som ble trukket blant de som svarte riktig på påskenøttene. I tillegg tok NRK fem kroner per SMS-svar, men tilbød også deltakerne å ringe inn svaret til normalpris. Problemet, slik Lotteritilsynet ser det, er SMS-prisen: «Dette overstiger vanlig pris for tekstmeldinger, og mellomlegget var å anse "som innskudd" i lotterilovens forstand». Dermed mener tilsynet at NRK drev lotteri-virksomhet uten tillatelse.

Kan senke SMS-prisen

- Tilsynet innrømmer vel strengt tatt at det ikke foreligger noe vedtak i svarbrevet de sendte oss, og at dette kun er deres mening om hvordan det bør være. Her kan man altså være med i konkurransen uten å sende SMS, og da mener vi at det ikke er snakk om et innskudd eller lotteri her, sier NRKs advokat.

Ved å senke prisen SMS-prisen til minst en krone, eller ved å ta bort premien, vil påske- og julenøttene falle utenfor Lotteritilsynets lotteri-definisjon, bekrefter, seniorrådgiver Bård Eikeset.

- Nå har NRK fått brev, så antar vi at dette er løst til neste år, sier han.

Men advokat Jon Wessel-Aas deler ikke lotterimyndighetenes syn.

- Dette er ikke verdens største sak for NRK, det er prinsippet som er viktig her, sier NRK-advokaten.

Personvernpolicy