Meny

Valgets kval

Jeg har kommet til et veiskille, kanskje det viktigste i mitt liv.[img_assist|nid=46558|title=|desc=|link=none|align=left|width=514|height=65]

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resymé: 15. februar i år startet Kaare Skevik jr. «Jakten på millionene» og i de påfølgende 13 ukene har Skevik jobbet med å doble innsatsen på kroner 100. Det har han gjort ved å gamble på hest og Langoddsen, han har solgt gamle bøker og supportereffekter og har startet en ny internettavis for gründere, takket være sin første sponsor. Nå går han for en gullkantet investoravtale.

Uke 14
Jeg må gjøre et valg. Skal jeg holde knallhardt på den opprinnelige planen og jobbe for å doble uke for uke? Eller skal jeg gå for ”gullegget” og satse på at jeg drar i land prosjektet og sikrer meg alle millionene om åtte til 10 uker?

Denne problemstillingen har ridd meg som en mare den siste uken og jeg har grublet både sent og tidlig. For hvis jeg jobber for å doble fra uke til uke de gjenværende ukene, vil det ta all min tid og vel så det. Da får jeg imidlertid ikke tid til å jobbe med ”gullegget” mitt. Samtidig vet jeg at jeg ”gullegget” er en «Once in a lifetime»-sjanse hvor jeg faktisk innen én til to måneder kan ha klart å hente inn mange hundre millioner kroner. For prosjektet går raskt framover, og denne uken har jeg sikret meg en avtale som kan spare meg for 100 til 200 millioner kroner i investeringer og utgifter. Og som i tillegg kan føre til at prosjektet kan realiseres forholdsvis raskt. Opplegget er i tillegg så realistisk at bare jeg gjør jobben min med forretningsplanen skikkelig, vil jeg komme i mål. Men jeg må i dag foreta et valg og det valget vil bli skjebnesvangert. Men jeg trenger hjelp, hjelp til å gjøre vurderingen. Og ringer igjen min coach, Paal Leveraas. For øvrig svært fornuftig av meg. For Paal åpner øynene mine og gir meg det jeg anser for å være de riktige innspillene.

- Kaare, når du sitter der som 90-åring og tenker tilbake på livet. Hvilke tanker har du da om dette valget?
- Jeg,…jeg ville vel valgt…valgt å gå for prosjektet.
- Hvorfor det?
- Fordi,… fordi dette er mest sannsynlig den eneste store, altså virkelig store sjansen jeg får her i livet.
- Og den er viktig for deg? Hvorfor?
- Fordi jeg får realisert en drøm om å skape noe, noe som også kommer andre til gode.
- Bare det?
- Ja,…nei. Jeg synes det er spennende og ikke minst lærerikt og så kunne det jo være litt åreit med noen millioner da. Ser jo den.

Vi diskuterer en liten halvtime, og jeg gjør vurderinger i begge retningene og sparrer aktivt med Paal til jeg føler meg på trygg grunn.

- Så Kaare, hvilket valg tar du?
- Jeg,… jeg er ikke i tvil. Jeg går for prosjektet.
- Sikker?
- Ja, helt sikker.
- Lykke til Kaare.
- Takk Paal.

Jeg har tatt en beslutning. Bestemt meg og følelsen er herlig og befriende. Jeg skal ut for å spille ball med de store gutta. Om skoen er litt vel stor for aldrende Skevik, skal være usagt. Men min selvoppnevnte skytshelgen, den anonyme investoren som bare kaller seg «Kaares Insider» snakker jo om Kjell Inge Røkke og John Fredrikssen,og jeg liksom ser for meg møte med Røkke og Fredrikssen hvor jeg hører meg selv si:

- Hei Kjell Inge og John. How is life? I need some hundred millions for my new project. What about 600 millions as a starter? Kroner? Eller,… jeg, jeg bør vel si det på norsk. Skjønt jeg kommer vel til å være så nervøs at språket egentlig ikke spiller noen rolle.

«Kaares Insider» er i hvert fall klar på at jeg bør satse:

«Det gleder meg å høre at du går for prosjektet! Forretningsplanen er uhyre viktig, spesielt på et prosjekt så kapitalkrevende som dette. Det er korrekt at du aldri får to muligheter til å gjøre et førsteinntrykk, men samtidig, vit at du vil få mange anledninger til å gjøre et førsteinntrykk. Med dette mener jeg at det er viktig å finne den rette balansegangen for når du skal starte møtevirksomheten.

Dersom du jobber for lenge med forretningsplanen så kan du gå glipp av muligheter av den grunn. Erfaringsmessig er det beste en god balanse. Jobb deg frem til et godt dokumentert utgangspunkt, og begynn å avtale møter for presentasjon av konseptet. Men, legg aldri ned pennen! Planen må kontinuerlig revideres og videreutvikles. Det er ikke som å oppfinne et enkelt produkt og så banke 2000 dører til noen sluker agnet. Etter hver presentasjon bør du evne å avdekke svakheter i forretningsplanen eller presentasjon som må styrkes til neste gang.

Det kan være alt fra økonomiske beregninger til forutsetninger og risikoelementer eller måten presentasjonen er gjennomført. I møtene vil du være utrolig fokusert på å få ditt budskap både troverdig og overbevisende, men samtidig må du få med deg alle inntrykk i salen/møterommet. Dette være seg verbale så vel som kroppsspråk. Du kan jo vurdere å ha med deg en makker som fanger opp dette for deg hvis det er vanskelig å gjøre begge deler samtidig.»


Så langt er disse innspillene gull verd, ikke minst fordi vedkommende styrker meg i troen på å lykkes. Serien er for øvrig i ferd med å bli like mye jakten på ”Kaares Insider”, som på millionene og redaktør Berg. For nå mottar jeg både e-poster, SMS-er og telefoner fra personer som er svært nysgjerrige på hvem som skjuler seg bak dette pseudonymet.

Ideene og forslagene er mange. Det samme med analysene. For noen mener det er en mann, en dreven kar med høy utdanning – en akademiker. Andre tror det er en kvinne, mens andre igjen tror det er en forholdsvis ung mann, siden han bruker smilesymbolet. Så er det en leser som lurer på om vedkommende faktisk eksisterer eller om jeg selv har funnet ham opp som en gag til serien. Jeg kan imidlertid forsikre om at vedkommende faktisk eksisterer, at vedkommende har vært til utrolig hjelp og inspirasjon for meg.

Og så lurer noen på om jeg tror jeg kjenner vedkommende. Til det kan jeg bare si tja? Har faktisk ikke peiling. Jeg kjenner mange, i mange bransjer, men så langt ringer det overhodet ingen bjeller. Men på lik linje med dere lesere håper jeg at jeg kan avsløre hvem det er i den siste artikkelen. Men det er ikke opp til meg. Det er opp til «Kaares Insider» selv og uansett hva vedkommende velger, vil jeg respektere valget. Men klarer insideren å rådgi meg i innspurten slik at jeg faktisk greier å nå mitt mål på 209 millioner (og kanskje mer til), så må vedkommende gjerne så anonym han eller hun bare vil.

Jeg innser imidlertid at jeg de neste ukene må legge ned utrolig mye tid i prosjektet, og det er jeg innstilt på. Jeg vil imidlertid prøve å unngå at det går på bekostning av de andre mulighetene jeg har til å doble innsatsen, nemlig min nye internettavis ”Gründer1” og eventuelle andre prosjekter som kan gi hurtig avkastning.

Det vil jeg gjøre ved å kjøre en knallhard tidsplan hvor jeg bruker 70 prosent av tiden min på prosjektet og forretningsplanen og 30 prosent på avisen fram til midten av juli. Så vil jeg ta en velfortjent ferie og deretter vil jeg se ting an. Kanskje endrer konseptet seg i løpet av denne perioden, slik at jeg må snu om og finne andre løsninger.

Selskapet og sponsor Cateno er i gang med å bygge ”Gründer1”, og den er mest sannsynlig klar for lansering om én ukes tid. Det ser jeg fram til. Ikke minst fordi en fotograf har tilbudt seg å jobbe gratis i oppstarten for å hjelpe meg, slik at verdien stiger raskere. Noe jeg også setter umåtelig pris på.

Hva så om jeg nå virkelig er i ferd med å lykkes? At jeg klarer målet mitt, at jeg har skapt noe som gjør at jeg havner på den grønne grenen. Hvor stor andel av et slikt selskap vil jeg sitte igjen med når investorene har tatt sin del av kaka? Ikke rare greiene er jeg redd. For «Kaares Insider» har gjort noen beregninger og de er som følger:


Hva du vil sitte igjen med til slutt kan være alt fra lite til mye,
avhengig av alt mellom himmel og jord. En investering kan aldri
garantere en gitt avkastning, alle forstår at det er risiko involvert,
også for et totalt tap. Å hente kapital er et meget vanskelig spill
som man må erfare for å mestre, og er på noen måter litt som poker.
Det er avhengig av hvordan du spiller dine kort og hva du selv satser,
så vel som hvor god du er til å lure motstanderen (overtale
investoren) til å bli med. Det kan f.eks. være effektivt i den
initielle investeringsrunden å trykke litt på frykten for å gå glipp
av noe spennende. Dersom du skulle ha to potensielle kandidater som er
interessert, vær ærlig mot de begge og si at det er førstemann til
mølla som gjelder. De vet at neste runde blir dyrere (dersom du ikke
mislykkes selvfølgelig).

Det er utrolig vanskelig å gjette på hvor mange prosent du vil sitte
igjen med når all kapital er på plass og utbygging begynner, men hvis
du tvinger meg til å komme med et tall så vil jeg svare mellom 3 og 20
prosent. Bare det å få inn den første millionen kan koste deg alt fra
5 til 50 prosent avhengig av hvordan du spiller kortene dine og hvem
du treffer. Bli ikke for desperat, men heller ikke for arrogant…. Ideen i
seg selv er lite verdt, det er gjennomføringssannsynligheten, risiko
og avkastningsmuligheten som gir ideen en verdi. Investorer kjøper seg
aldri inn i prosjekter basert bare på ideen, som regel er personen bak
prosjektet viktig. Er det mennesker som evner å realiserer
forretningen? Derfor er det også viktig hvem du teamer deg opp med,
både internasjonale partnere så vel som ditt management team og valg
av styremedlemmer. Ofte må det også foreligge en prototype, men som er
vanskelig i ditt tilfelle. Det du kan slå i bordet med er
intensjonsavtaler om kjøp/leie av områder og nødvendig teknologi.

Men er tre til 20 prosent egentlig så ille? La oss si jeg sitter igjen med 15 prosent av selskapet når kaka er delt, det burde være sånn cirka midt på treet. Så går butikken så bra som forventet og selskapet kan betale et samlet utbytte på rundt kroner én milliard i året. Da vil jeg få 150 millioner før skatt. Hver år. I tillegg til at jeg eier 15 prosent av selskapet, av selve verdien. Og hva den i tilfelle på sikt blir verd, det,… det tør jeg ikke engang tenke på. Tror jeg nå bør roe ned og ta en dag av gangen, slik at jeg beholder bakkekontakten i noen uker til. Det er nok best slik.

Hvis du ønsker å bli «Jakten på millionene-supporter», kan du bestille t-skjorte med motivene nedenfor eller bøker ved å sende en mail med bestillingen hvor du skriver antall, størrelse (finnes i alle størrelser), og adresse hvor trøyene eller bøkene skal sendes. Da har du t-skjorte, eventuelt bok innen cirka to uker. Pris, t-trøyer NOK 199,00 inklusive porto, signerte bøker NOK 100,00 pluss porto.Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:53 Formel-1-legenden Niki Lauda er død03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 Spenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 Ny president i Ukraina oppløser parlamentet09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46 Liten økning i antall fødsler i Norge09:44 – Oljen har blitt en kulturkrig08:59 Zidane signaliserer Bale-exit08:58 Assange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47 MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44 PSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42 Fall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28 City-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05 Slår beina under cannabisforskning i USA07:59 Mann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43 Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08 Sudan-forhandlingene gjenopptas
Siste nytt
04:06VerdenHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:53SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01VerdenUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13VerdenMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47VerdenSpenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkNy president i Ukraina oppløser parlamentet09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46Helse og livsstilLiten økning i antall fødsler i Norge09:44Politikk– Oljen har blitt en kulturkrig08:59SportZidane signaliserer Bale-exit08:58VerdenAssange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47PolitikkMDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44SportPSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42ReiseFall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28SportCity-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05VerdenSlår beina under cannabisforskning i USA07:59NorgeMann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43VerdenGoogle presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08VerdenSudan-forhandlingene gjenopptas
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus