Valgets kval

Jeg har kommet til et veiskille, kanskje det viktigste i mitt liv.[img_assist|nid=46558|title=|desc=|link=none|align=left|width=514|height=65]

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resymé: 15. februar i år startet Kaare Skevik jr. «Jakten på millionene» og i de påfølgende 13 ukene har Skevik jobbet med å doble innsatsen på kroner 100. Det har han gjort ved å gamble på hest og Langoddsen, han har solgt gamle bøker og supportereffekter og har startet en ny internettavis for gründere, takket være sin første sponsor. Nå går han for en gullkantet investoravtale.

Uke 14

Jeg må gjøre et valg. Skal jeg holde knallhardt på den opprinnelige planen og jobbe for å doble uke for uke? Eller skal jeg gå for ”gullegget” og satse på at jeg drar i land prosjektet og sikrer meg alle millionene om åtte til 10 uker?Denne problemstillingen har ridd meg som en mare den siste uken og jeg har grublet både sent og tidlig. For hvis jeg jobber for å doble fra uke til uke de gjenværende ukene, vil det ta all min tid og vel så det. Da får jeg imidlertid ikke tid til å jobbe med ”gullegget” mitt. Samtidig vet jeg at jeg ”gullegget” er en «Once in a lifetime»-sjanse hvor jeg faktisk innen én til to måneder kan ha klart å hente inn mange hundre millioner kroner. For prosjektet går raskt framover, og denne uken har jeg sikret meg en avtale som kan spare meg for 100 til 200 millioner kroner i investeringer og utgifter. Og som i tillegg kan føre til at prosjektet kan realiseres forholdsvis raskt. Opplegget er i tillegg så realistisk at bare jeg gjør jobben min med forretningsplanen skikkelig, vil jeg komme i mål. Men jeg må i dag foreta et valg og det valget vil bli skjebnesvangert. Men jeg trenger hjelp, hjelp til å gjøre vurderingen. Og ringer igjen min coach, Paal Leveraas. For øvrig svært fornuftig av meg. For Paal åpner øynene mine og gir meg det jeg anser for å være de riktige innspillene.

- Kaare, når du sitter der som 90-åring og tenker tilbake på livet. Hvilke tanker har du da om dette valget?
- Jeg,…jeg ville vel valgt…valgt å gå for prosjektet.
- Hvorfor det?
- Fordi,… fordi dette er mest sannsynlig den eneste store, altså virkelig store sjansen jeg får her i livet.
- Og den er viktig for deg? Hvorfor?
- Fordi jeg får realisert en drøm om å skape noe, noe som også kommer andre til gode.
- Bare det?
- Ja,…nei. Jeg synes det er spennende og ikke minst lærerikt og så kunne det jo være litt åreit med noen millioner da. Ser jo den.Vi diskuterer en liten halvtime, og jeg gjør vurderinger i begge retningene og sparrer aktivt med Paal til jeg føler meg på trygg grunn.- Så Kaare, hvilket valg tar du?
- Jeg,… jeg er ikke i tvil. Jeg går for prosjektet.
- Sikker?
- Ja, helt sikker.
- Lykke til Kaare.
- Takk Paal.Jeg har tatt en beslutning. Bestemt meg og følelsen er herlig og befriende. Jeg skal ut for å spille ball med de store gutta. Om skoen er litt vel stor for aldrende Skevik, skal være usagt. Men min selvoppnevnte skytshelgen, den anonyme investoren som bare kaller seg «Kaares Insider» snakker jo om Kjell Inge Røkke og John Fredrikssen,og jeg liksom ser for meg møte med Røkke og Fredrikssen hvor jeg hører meg selv si:

- Hei Kjell Inge og John. How is life? I need some hundred millions for my new project. What about 600 millions as a starter? Kroner? Eller,… jeg, jeg bør vel si det på norsk. Skjønt jeg kommer vel til å være så nervøs at språket egentlig ikke spiller noen rolle.«Kaares Insider» er i hvert fall klar på at jeg bør satse:«Det gleder meg å høre at du går for prosjektet! Forretningsplanen er uhyre viktig, spesielt på et prosjekt så kapitalkrevende som dette. Det er korrekt at du aldri får to muligheter til å gjøre et førsteinntrykk, men samtidig, vit at du vil få mange anledninger til å gjøre et førsteinntrykk. Med dette mener jeg at det er viktig å finne den rette balansegangen for når du skal starte møtevirksomheten.

Dersom du jobber for lenge med forretningsplanen så kan du gå glipp av muligheter av den grunn. Erfaringsmessig er det beste en god balanse. Jobb deg frem til et godt dokumentert utgangspunkt, og begynn å avtale møter for presentasjon av konseptet. Men, legg aldri ned pennen! Planen må kontinuerlig revideres og videreutvikles. Det er ikke som å oppfinne et enkelt produkt og så banke 2000 dører til noen sluker agnet. Etter hver presentasjon bør du evne å avdekke svakheter i forretningsplanen eller presentasjon som må styrkes til neste gang.

Det kan være alt fra økonomiske beregninger til forutsetninger og risikoelementer eller måten presentasjonen er gjennomført. I møtene vil du være utrolig fokusert på å få ditt budskap både troverdig og overbevisende, men samtidig må du få med deg alle inntrykk i salen/møterommet. Dette være seg verbale så vel som kroppsspråk. Du kan jo vurdere å ha med deg en makker som fanger opp dette for deg hvis det er vanskelig å gjøre begge deler samtidig.»


Så langt er disse innspillene gull verd, ikke minst fordi vedkommende styrker meg i troen på å lykkes. Serien er for øvrig i ferd med å bli like mye jakten på ”Kaares Insider”, som på millionene og redaktør Berg. For nå mottar jeg både e-poster, SMS-er og telefoner fra personer som er svært nysgjerrige på hvem som skjuler seg bak dette pseudonymet.

Ideene og forslagene er mange. Det samme med analysene. For noen mener det er en mann, en dreven kar med høy utdanning – en akademiker. Andre tror det er en kvinne, mens andre igjen tror det er en forholdsvis ung mann, siden han bruker smilesymbolet. Så er det en leser som lurer på om vedkommende faktisk eksisterer eller om jeg selv har funnet ham opp som en gag til serien. Jeg kan imidlertid forsikre om at vedkommende faktisk eksisterer, at vedkommende har vært til utrolig hjelp og inspirasjon for meg.

Og så lurer noen på om jeg tror jeg kjenner vedkommende. Til det kan jeg bare si tja? Har faktisk ikke peiling. Jeg kjenner mange, i mange bransjer, men så langt ringer det overhodet ingen bjeller. Men på lik linje med dere lesere håper jeg at jeg kan avsløre hvem det er i den siste artikkelen. Men det er ikke opp til meg. Det er opp til «Kaares Insider» selv og uansett hva vedkommende velger, vil jeg respektere valget. Men klarer insideren å rådgi meg i innspurten slik at jeg faktisk greier å nå mitt mål på 209 millioner (og kanskje mer til), så må vedkommende gjerne så anonym han eller hun bare vil.

Jeg innser imidlertid at jeg de neste ukene må legge ned utrolig mye tid i prosjektet, og det er jeg innstilt på. Jeg vil imidlertid prøve å unngå at det går på bekostning av de andre mulighetene jeg har til å doble innsatsen, nemlig min nye internettavis ”Gründer1” og eventuelle andre prosjekter som kan gi hurtig avkastning.

Det vil jeg gjøre ved å kjøre en knallhard tidsplan hvor jeg bruker 70 prosent av tiden min på prosjektet og forretningsplanen og 30 prosent på avisen fram til midten av juli. Så vil jeg ta en velfortjent ferie og deretter vil jeg se ting an. Kanskje endrer konseptet seg i løpet av denne perioden, slik at jeg må snu om og finne andre løsninger.

Selskapet og sponsor Cateno er i gang med å bygge ”Gründer1”, og den er mest sannsynlig klar for lansering om én ukes tid. Det ser jeg fram til. Ikke minst fordi en fotograf har tilbudt seg å jobbe gratis i oppstarten for å hjelpe meg, slik at verdien stiger raskere. Noe jeg også setter umåtelig pris på.

Hva så om jeg nå virkelig er i ferd med å lykkes? At jeg klarer målet mitt, at jeg har skapt noe som gjør at jeg havner på den grønne grenen. Hvor stor andel av et slikt selskap vil jeg sitte igjen med når investorene har tatt sin del av kaka? Ikke rare greiene er jeg redd. For «Kaares Insider» har gjort noen beregninger og de er som følger:


Hva du vil sitte igjen med til slutt kan være alt fra lite til mye,
avhengig av alt mellom himmel og jord. En investering kan aldri
garantere en gitt avkastning, alle forstår at det er risiko involvert,
også for et totalt tap. Å hente kapital er et meget vanskelig spill
som man må erfare for å mestre, og er på noen måter litt som poker.
Det er avhengig av hvordan du spiller dine kort og hva du selv satser,
så vel som hvor god du er til å lure motstanderen (overtale
investoren) til å bli med. Det kan f.eks. være effektivt i den
initielle investeringsrunden å trykke litt på frykten for å gå glipp
av noe spennende. Dersom du skulle ha to potensielle kandidater som er
interessert, vær ærlig mot de begge og si at det er førstemann til
mølla som gjelder. De vet at neste runde blir dyrere (dersom du ikke
mislykkes selvfølgelig).

Det er utrolig vanskelig å gjette på hvor mange prosent du vil sitte
igjen med når all kapital er på plass og utbygging begynner, men hvis
du tvinger meg til å komme med et tall så vil jeg svare mellom 3 og 20
prosent. Bare det å få inn den første millionen kan koste deg alt fra
5 til 50 prosent avhengig av hvordan du spiller kortene dine og hvem
du treffer. Bli ikke for desperat, men heller ikke for arrogant…. Ideen i
seg selv er lite verdt, det er gjennomføringssannsynligheten, risiko
og avkastningsmuligheten som gir ideen en verdi. Investorer kjøper seg
aldri inn i prosjekter basert bare på ideen, som regel er personen bak
prosjektet viktig. Er det mennesker som evner å realiserer
forretningen? Derfor er det også viktig hvem du teamer deg opp med,
både internasjonale partnere så vel som ditt management team og valg
av styremedlemmer. Ofte må det også foreligge en prototype, men som er
vanskelig i ditt tilfelle. Det du kan slå i bordet med er
intensjonsavtaler om kjøp/leie av områder og nødvendig teknologi.

Men er tre til 20 prosent egentlig så ille? La oss si jeg sitter igjen med 15 prosent av selskapet når kaka er delt, det burde være sånn cirka midt på treet. Så går butikken så bra som forventet og selskapet kan betale et samlet utbytte på rundt kroner én milliard i året. Da vil jeg få 150 millioner før skatt. Hver år. I tillegg til at jeg eier 15 prosent av selskapet, av selve verdien. Og hva den i tilfelle på sikt blir verd, det,… det tør jeg ikke engang tenke på. Tror jeg nå bør roe ned og ta en dag av gangen, slik at jeg beholder bakkekontakten i noen uker til. Det er nok best slik.

Hvis du ønsker å bli «Jakten på millionene-supporter», kan du bestille t-skjorte med motivene nedenfor eller bøker ved å sende en mail med bestillingen hvor du skriver antall, størrelse (finnes i alle størrelser), og adresse hvor trøyene eller bøkene skal sendes. Da har du t-skjorte, eventuelt bok innen cirka to uker. Pris, t-trøyer NOK 199,00 inklusive porto, signerte bøker NOK 100,00 pluss porto.Personvernpolicy