- EFTA-dommen en seier for spillemonopolet

- EFTA-dommen en seier for spillemonopolet
- EFTA-dommen en seier for spillemonopolet

Norsk Tipping er glad for dagens rådgivende uttalelse fra EFTA-domstolen. - Konklusjonene tolker vi meget positivt, sier infodirektør Peer J. Svenkerud til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DETTE ER SAKEN:
EFTA-domstolen har avgjort Norsk Tipping og Rikstotos monopolframtid. I potten lå et enormt norsk spillmarked. Bare i 2005 brukte vi nesten 47 milliarder kroner på fotball, lotto, hest og ulike automatspill.

Britiske Ladbrokes, som er verdens største bookmaker- og pengespillselskap, og EFTAs overvåkningsorgan, ESA, har tatt monopolsaken til EFTA-domstolen. I midten av mars vant Norsk Tipping kampen om spilleautomatmonopolet, en sak som også var oppe i EFTA-domstolen. For norsk idrett betyr både inntektene fra monopolspillene og automatpengene mye. (foto: Scanpix)


- Staten er veldig fornøyd med dommen. Jeg vil absolutt si at dette er en seier for det statlige spillemonopolet , sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted til ABC Nyheter.

Du kan lese den ferske dommen her.

Dommen er 23 sider lang, og saken går egentlig i Oslo tingrett. Men tingretten har bedt EFTA-domstolen i Luxembourg om en rådgivende uttalelse.

- I prinsippet godtar domstolen dagens ordning. Dette gir et godt grunnlag for å fortsette slik ordningen er i dag, kommenterer Sejersted.

Hele ti EU-land hadde engasjert seg i Norges kamp mot spillgiganten Ladbrokes og for et norsk spillmarked som i 2005 var verdt 47 milliarder kroner.

Rettstvisten har pågått i mer enn to år, og handler om at den norske stats rett til å la Norsk Tipping og Rikstoto beholde monopolsituasjonen på det norske spillmarkedet.

At disse to norske selskapene er best egnet til å bekjempe spillavhengighet, har blitt utfordret av verdens største spillselskap, britiske Ladbrokes, og EFTAs overvåkningsorgan ESA.

- EFTA-domstolen setter klart press på det norske spillmonopolet. Kampen er nå tilbake i tingretten, og den er langt fra ferdig, sier administrerende direktør Douglas Roos i Ladbrokes Norden til NTB.

Og legger til:

- Den norske stat kan ikke opprettholde sitt monopol på spill den selv definerer som ufarlige.

Kulturminister Trond Giske vant kampen om automatmonopolet i EFTA-domstolen i midten av mars.

- Kulturministeren, Norsk Tipping og idretten har grunn til å feire. Men vinnerne har påtatt seg et stort ansvar, kommenterte ABC Nyheters Dag Vidar Hanstad den triumfen.

- I begge sakene fikk vi støtte av en rekke viktige EU-land, noe som viser at andre europeiske land tenker på samme måte som oss, sier Giske til NTB i ettermiddag.

LES OGSÅ:

Giske sikret seg automatmonopol

Panteautomater blir spilleautomater

Ti EU-land gambler på Norge

Gambler om 47 milliarder

Personvernpolicy