Skal vise skeptikerne

Skal vise skeptikerne
Skal vise skeptikerne
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsernsjef Helge Lund i Statoil vil gjøre skepsisen til StatoilHydro til skamme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
– Fusjonen er riktig for norsk sokkel
Norsk sokkel vil være ryggraden i virksomheten til StatoilHydro, sa Statoil-sjef Helge Lund da han onsdag presenterte selskapets resultater i første kvartal. Foto Lise Åserud / SCANPIX

Oslo (NTB-Mats Rønning): Konsernsjef Helge Lund i Statoil lover høy leteaktivitet og fortsatt satsing på norsk sokkel. Han er heller ikke bekymret for mangfoldet på sokkelen etter fusjonen med Hydro.

- Norsk sokkel vil være ryggraden i virksomheten til StatoilHydro, sa Lund da han onsdag presenterte Statoils kvartalsresultat.

Konsernsjefen innrømmer at fusjonsforhandlingene med Hydro har krevd mye oppmerksomhet, men han står fast ved at fusjonen er riktig for Norge.

Konsernsjef Helge Lund i Statoil presenterte onsdag et resultat i første kvartal på 7,8 milliarder kroner. Det er en nedgang på 3 milliarder sammenlignet med første kvartal i fjor. Foto: ScanpixKonsernsjef Helge Lund i Statoil presenterte onsdag et resultat i første kvartal på 7,8 milliarder kroner. Det er en nedgang på 3 milliarder sammenlignet med første kvartal i fjor. Foto: Scanpix

- Fusjonen er riktig for norsk sokkel. Norsk sokkel trenger mangfold, men det betyr ikke at det bare er plass til små spillere. Både små, mellomstore og store spillere har sin jobb å gjøre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Lund skal StatoilHydro vise holdninger som gjør det klart at det «ikke er grunnlag for en del av de innvendingene og motforestillingene som reises i dag». Både opposisjonen på Stortinget og aktører i oljemarkedet frykter at fusjonen vil gjøre StatoilHydro for dominerende.

Svakere enn ventet

Statoils kvartalsresultatet er noe svakere enn hva analytikerne hadde ventet seg på forhånd. Resultatet i første kvartal var på 7,8 milliarder kroner, en nedgang på 3 milliarder sammenlignet med fjoråret.

- Nedgangen skyldes lavere olje- og gasspriser og et generelt kostnadspress i bransjen, sier Lund til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil kan vise til rekordhøy internasjonal produksjon i tredje kvartal, men på norsk sokkel falt produksjonen med 8 prosent til 966.000 fat per dag. Samtidig var leteaktiviteten høy. Internasjonalt har Statoil deltatt i 24 lete- og avgrensningsbrønner, med sju brønner ferdigstilt og tre funn. På norsk sokkel har Statoil hittil i år deltatt i ti lete- og avgrensningsbrønner, og fire av dem har ført til funn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har en høy leteaktivitet på norsk sokkel, og planen er at den skal forbli høy framover. Men for å få til det, er vi avhengige av at myndighetene løpende gir oss tildeling av nytt areal, sier Lund. På spørsmål fra NTB om han er fornøyd med regjeringen i så måte, svarer han:

- Vi har sett en god lisenspolitikk de siste årene, men var skuffet over at den 20. lisensrunden ble utsatt.

Britisk ku

Tirsdag offentliggjorde Statoil nyheten om et nytt, lovende funn i Nordsjøen. Prospektet er oppkalt etter en ku på britisk barne-TV - et funn Helge Lund beskriver som artig.

- Ermintrude er litt artig. Det viser at det med ny teknologi fortsatt er mulig å gjøre ikke-ubetydelige funn på norsk sokkel. Det er lett etter olje og gass i dette området helt siden 1960-tallet, sier han.

Ermintrude har en størrelse på rundt 50 millioner fat, som i seg selv ikke er noe kjempefunn. Men siden Statoil har 100 prosents eierandel i Ermintrude kan det vise seg å være av stor betydning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hardere konkurranse

- Det er ikke et ubetydelig ressurstilfang for Statoil. Vi håper at Ermintrude kan revitalisere Sleipner-området, sier Lund. Han legger til at konkurransen i oljebransjen har hardnet til de siste årene.

- Konkurransen om nye fat med olje blir hardere og hardere over hele verden. Alle de lette fatene er tatt. Vi trenger mye kunnskap og teknologi for å utvinne nye fat, sier han.

Statoil avholder ekstraordinær generalforsamling om fusjonen med Hydro 5. juli. Innen den tid skal den nye oljegigantens ledere på de fire øverste nivåene, være utpekt. I løpet av sommeren skal de øvrige nyansettelsene i selskapet komme på plass. (©NTB)