Krever streng straff for eks-P4-sjef

Krever streng straff for eks-P4-sjef
Krever streng straff for eks-P4-sjef

Det så ut som om tidligere P4-topp Rune Brynhildsen ikke visste om han skulle le eller gråte da Økokrim krevde to år og åtte måneders fengsel for innsidehandel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DETTE ER SAKEN:
- Økokrim har tiltalt tidligere P4-topp Rune Brynhildsen for overtredelse av verdipapirhandelloven §14-3.
- Fra august til september 2005 skal han ha lekket informasjon fra tre selskaper han var PR-rådgiver for: Opplysninger om at reisebyråkjeden Via Travel Group ASA skal bli kjøpt opp. At katalogselskapet Findexa Ltd, vil bli kjøpt opp. At teknologiselskapet Ignis ASA skal inngå en viktig intensjonsavtale.
- I alle tilfellene hevder Økokrim at Brynhildsen skal ha oppfordret sin venn Dag Eriksen til å kjøpe aksjer før offentliggjøringen av opplysningene fikk kursen til å stige.
- Eriksen er tiltalt for å ha kjøpt aksjer, og for å ha gitt opplysningene videre til andre bekjente.
- I Oslo tingrett la Økokrim ned påstand om straff på to år og åtte måneder for Brynhildsen, Eriksen og en av de andre tiltalte. To andre bør dømmes til fengsel i 30 dager for den ene og ett år for den andre. I tillegg krever Økokrim inndragning av gevinsten de fire sistnevnte, og til å betale saksomkostninger.
- Dom i saken komme trolig ikke før etter sommerferien.

(Peter Talos, NTB)

Økokrim mener tidligere P4-topp og PR-rådgiver Rune Brynhildsen bør i fengsel fordi han brøt reglene om innsidehandel for to år siden.

Det var statsadvokat Hedvig Moe som la ned påstandene i den 40 dager lange rettssaken tirsdag ettermiddag. Dersom Oslo tingrett er enig med Økokrim, kan de tiltalte få norgeshistoriens strengeste straffer for innsidehandel.

Brynhildsen så vantro ut da kravet om to år og åtte måneders fengsel ble lagt ned.

- Sjokkert

- Brynhildsen er sjokkert over aktors påstand. Den er helt uhørt og den ligger langt over det jeg forberedte min klient på. Jeg har forsøkt å forberede Brynhildsen på en streng påstand, og antydet opp mot ett års fengsel, sier advokat Knut Smedsrud til NTB.

I retten har Brynhildsen nektet for alt, og hans forsvarere vil be om frifinnelse når de holder sin prosedyre onsdag.

Også for Brynhildsens venn, Dag Eriksen, la Økokrim ned påstand om fengsel i to år og åtte måneder. I tillegg la aktor ned påstand om inndragning av 1,3 millioner kroner som Eriksen skal ha hatt i urettmessig gevinst.

Også tre andre tiltalte i saken bør idømmes fengsel fra 30 dager til to år og åtte måneder og tåle inndragning av gevinstene de har hatt.

Profesjonelt

I sin straffeprosedyre i Oslo tingrett tirsdag la aktor Hedvig Moe vekt på at formidlingen av innsideinformasjon som Brynhildsen skal ha fått tilgang til, skjedde på en profesjonell måte. Det var rasjonelle avgjørelser over tid som lå til grunn for kjøpene, forhold som er skjerpende, anførte hun.

Økokrim hevder at Brynhildsen skal ha lekket innsideinformasjon fra selskapene Findexa, Via Travel Group og Ignis som han var PR-rådgiver for i 2005. For to av selskapene forelå det planer om oppkjøp, for det siste opplysninger om ny kontrakt.

Ifølge tiltalen ga Brynhildsen informasjonen videre til sin venn Dag Eriksen, styreleder i telekommunikasjonsselskapet Phonzo. Eriksen skal deretter ha kjøpt aksjer i selskapene før kursstigning, og også gitt opplysningene videre til andre bekjente. Den samlede gevinsten for de sju tiltalte skal ha vært mellom 2 og 2,5 millioner kroner.

Rekord
- I denne saken er det så mange skjerpende omstendigheter, så påstandene måtte bli så strenge om de er, sier aktor Moe til NTB.

Hun mener det ikke var tvil om at den tidligere redaktøren i P4 bevisst ga videre innsideopplysninger til sin gode venn Dag Eriksen i august 2005. I motsetning til for de fire andre tiltalte, la hun ikke ned krav om inndragning fra Brynhildsen.

- Vi har ikke bevist at han har fått noe konkret utbytte av å gi opplysningene videre, noe de andre tiltalte skal ha hatt, sier Moe.

Ifølge Økokrim ønsker Høyesterett strengere straffer for brudd på reglene om innsidehandel. I februar i år ble den hittil strengeste straffen for innsidehandel avgjort. Da valgte Høyesterett å skjerpe aktors påstand med to måneder, til seks måneders fengsel. (©NTB)

Utvidet klokken 16.45.

(arkivfoto: Scanpix)


Personvernpolicy