Disse kan erstatte Wolfowitz

Disse kan erstatte Wolfowitz
Disse kan erstatte Wolfowitz

Spekulasjonene går høyt om hvem som skal ta over etter Paul Wolfowitz som president i Verdensbanken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge foto: Scanpix
Overtar president Bushs gode venn Tony Blair Verdensbanken? Han er en av kandidatene til å erstatte Paul Wolfowitz.

(Johan Falnes, NTB)

Beslutningen om å avsette Paul Wolfowitz som sjef for Verdensbanken , møter glede og forståelse verden over. Ansatte i banken jubler, og internasjonale politikere støtter beslutningen. Wolfowitz forlater jobben 30. juni.

USAs president George W. Bush vil snart kunngjøre en ny kandidat til stillingen. Bush sier han motvillig aksepterer Wolfowitz oppsigelse, men at han ville foretrukket at han ble sittende i jobben.

Presidenten i Verdensbanken er tradisjonelt en amerikaner, og representanter for Det hvite hus sier at Bush vil at det skal fortsette slik. USAs finansminister Henry Paulson sier han vil arbeide raskt for å bistå Bush med å finne en egnet kandidat, og at han vil ta kontakt med kolleger i andre land.

Den amerikanske økonomen Joe Stiglitz, tidligere visepresident og sjeføkonom i Verdensbanken, sier til BBC at Tony Blair er en av kandidatene selv om han ikke er amerikaner.

Beslutningen om å avsette Wolfowitz kom etter at de 24 styremedlemmene i Verdensbanken hadde sittet bak lukkede dører i tre dager og diskutert Wolfowitzs skjebne.

HER ER NOEN AV KANDIDATENE:
- USAs tidligere viseutenriksminister Robert Zoellick blir ifølge amerikanske medier regnet blant de fremste kandidatene.

- USAs visefinansminister Robert Kimmit blir også framhevet som en aktuell kandidat.

- Enkelte amerikanske tjenestemenn har nevnt finansminister Hank Paulsen som en mulig kandidat. Men ifølge avisa Financial Times er det usannsynlig at han vil være interessert i jobben.

- Israels sentralbanksjef Stanley Fischer, Nigerias tidligere finansminister Ngozi Okonjo-Iweala, Sør-Afrikas finansminister Trevor Manuel og Tyrkias tidligere finansminister Kermal Dervis er blant de fremste navnene fra andre land enn USA.

- Storbritannias avtroppende statsminister Tony Blair er også i søkelyset som en aktuell kandidat, ifølge den nobelprisvinnende økonomen Joseph Stiglitz. Men det er ikke ventet at Blair vil være interessert i jobben.

- USA, som er den største aksjonæren i Verdensbanken, har hittil utnevnt alle presidentene i Verdensbanken. Flere organisasjoner retter kritikk mot denne ordningen og tar til orde for en mer demokratisk valgprosess. (©NTB)

Personvernpolicy