Meny

Kurdistan truer med brudd

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i Nord-Iraks kurdiske region ønsker kontroll over egne oljeressurser, og støtter derfor kontroversiell oljelov.

Idet USA krever vedtak av en kontroversiell oljelov som betingelse for videre militær tilstedeværelse i Irak, kunngjør den kurdiske regionen i Nord-Irak at forsøk på å endre lovforslaget vil føre til brudd med Irak, og oppløsningen av Irak som nasjon.

Oljeloven i sin nåværende form blir av mange karakterisert som det reneste tyveri av Iraks oljerikdom, mens de foreslåtte endringene blir sett som proteksjonistiske og lite konstruktive med tanke på at Irak trenger fortgang i utvinningen av sine oljeressurser for å finansiere gjenoppbyggingen av landet.

Etter den kurdiske regionens utspill må den irakiske regjeringen nå velge mellom en oljelov de ikke ønsker, eller oppløsningen av Irak.

Ønsker regional kontroll over oljeressurser

Den semi-autonome kurdiske regionen i Nord-Irak forlanger regional kontroll over regionens oljeressurser. I et utspill forrige uke truet regionens regjering med å vende resten av Irak ryggen hvis den regionale regjeringen fratas den kontrollen den ble forespeilet i en avtale som ble inngått i februar.

Et sett med tilleggsklausuler til den inngåtte avtalen som nå foreslår å dele kontrollen over Nord-Iraks oljefelter mellom regionen og Iraks sentrale ledelse er årsaken til konflikten.

- Oljen representerer en rød linje for oss, uttalte Qubad Talabani, sønn av Iraks president Jalal Talibani, og den kurdiske regionens talsmann i USA, i et intervju med nyhetsbyrået UIP.

- Med dette er vi tilbake der vi startet, og det er uakseptabelt for oss. Vi ønsker å modernisere Irak, bygge et nytt Irak på et nytt fundament, en ny politikk. Symbolet på dette nye Irak vil være administrasjonen av infrastrukturen for olje.

Talabani mener tilleggsklausulene vil gi Iraks regjering udemokratisk kontroll over oljen, slik det var i Saddams dager.

- De ønsker statlig kontroll, et statsmonopol med den intensjon å gjenskape en Irakisk nasjonalisme. Det handler ikke om å skape et effektivt og strømlinjeformet rammeverk for oljeutvinning, et rammeverk som kan bringe landet tilbake til livet. Irak trenger å omsette sin olje.

- Dette er ikke et Irak kurderne ønsker å være del av. Hvis det sentraliserte oljeregimet blir presset på oss, vil vi ikke delta i staten Irak, konkluderte Talibani i intervjuet med UPI.

Mange frykter en kurdisk region med kontroll over egne oljeressurser. Tyrkia, Syria og Iran frykter at inntektene vil bli brukt til å støtte terroristorganisasjonen PKKs militante frigjøringskamp innenfor deres landegrenser.

Irak frykter at inntektene over tid vil gi regionen den finansielle plattform den trenger for å erklære sin uavhengighet og med det bryte opp Irak, mens igjen andre frykter at regional kontroll vil føre til at regionens oljeinntekter vil bli øremerket befolkningen i regionen, fremfor nasjonen.

Oljeindustrien bak kontroversiell oljelov

Oljeloven det ble nådd enighet om i februar ble utarbeidet av den internasjonale oljeindustrien. Den har blitt kraftig kritisert for det som av mange sees som utnytting av et folk som ikke er i en reell forhandlingsposisjon, og som en klar indikasjon på at oljeinteresser faktisk var den underliggende årsaken til Amerikas invasjon av Irak.

Den foreslåtte loven vil la oljeselskaper utvinne oljeressurser i samarbeid med Iraks regioner under såkalte PSA-avtaler. Disse avtalene garanterer utenlandske oljeselskaper store andeler av overskuddet fra drift i flere tiår. Oljeselskapene kan ta sin profitt ut av landet og bemanne sine operasjoner med utenlandsk personell. På den måten blir det vanskelig for den irakiske stat å dra direkte fordel av oljeressursene.

På den annen side trenger Irak inntektene fra olje til gjenoppbyggingen av landet. Analytikere og ledere i oljeindustrien mener rammeverket er den eneste muligheten for Irak til å få sin oljeindustri opp og gå etter år med sanksjoner, krig og tap av ekspertise.

Betingelse for fortsatt amerikansk støtte

Grunnet press fra USA er det nå presserende å oppnå enighet om oljelovgivningen. Enighet om oljeloven er ikke mindre enn en forutsetning for USAs videre tilstedeværelse i Irak.

I den omstridte autorisasjonen for videre finansiering av krigen i Irak er det bred enighet om at enighet om ny oljelov er en sentral milepæl som vil avgjøre hvorvidt USA skal videreføre sine militære aktiviteter i landet.

Kun marginale stemmer i Amerika er skeptiske til kravet.

- Kongressen er medskyldig i det som kun kan beskrives som snikprivatisering av Iraks oljereserver, uttalte Michael Eisenscher, koordinator for U.S. Labor Against the War.

- Vi må ta i betraktning at Iraks olje tilhører det irakiske folk, uttalte demokraten Lynn Woolsey. «Det er så enkelt. Jeg er ikke overbevist om at det vi gjør faktisk er til det irakiske folkets fordel, og ikke bare betyr milliarder av dollar for oljeselskaper.»

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus