Jordbruksoppgjøret i havn

Partene i jordbruksoppgjøret ble enige om en avtale onsdag kveld, nesten 21 timer på overtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen er langt fra det opprinnelige kravet fra bondeorganisasjonene.

Jordbruket hadde opprinnelig et krav på totalt 2,1 milliarder.

- Når sluttresultatet ble på 975 millioner kroner, så er det en stor avstand mellom krav og avtale. Mange i jordbruket hadde forventninger om et økonomisk løft utover det vi har fått til, sier leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Knut Sjøvold.

Fornøyd statsråd
Det samme sier Bondelagsleder Bjarne A. Undheim.

- Utfordringene har vært de enorme forventningene. Folk har vært veldig høyt oppe, og vi har landet litt under, sier Undheim til NTB.

Sjøvold mener at bøndenes forventninger delvis var skapt av representanter for regjeringspartiene selv.

Landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) kaller avtalen en historisk nivåheving for norske bønder.

- Det har vært store forventninger ute, men vi diskuterer nå et oppgjør på et helt annet nivå enn for to-tre år siden, sier han til NTB.

Økte jordbrukspriser

Avtalen staten og bøndene nå er blitt enige om, innebærer en økt inntektsramme på 975 millioner kroner der i overkant av 500 millioner kroner skal tas ut i markedet.

Det betyr økte priser på flere jordbruksprodukter, samt en økning i konsumprisindeksen på i overkant av 0,05 prosent.

For hver enkelt bonde er det mulighet for en gjennomsnittlig inntektsøkning på 17.000 kroner i året. Inntektsveksten er på 10 prosent.

Statens første tilbud var på 720 millioner kroner, noe som ville utgjort en inntektsvekst på vel 7 prosent eller 12.400 kroner per årsverk.

- Utfordringer
- Vi har brukt forhandlingstiden maksimalt, pluss over et døgn på overtid, så vi føler at dette var det regjeringen var villig til å gi jordbruket i disse forhandlingene, sier Sjøvold.

Også Bjarne A. Undheim tror de har tatt ut det som var mulig i disse forhandlingene. Han er ikke fornøyd for at de har måttet fire på kravet om økte tilskudd til investeringer.

- Det hersker ingen tvil om at dette vil bli en av de store utfordringene i næringa i årene framover, sier Undheim.

Forhandlingsfristen gikk opprinnelig ut ved midnatt natt til 16. mai, men først like før klokka 21 onsdag kveld ble løsningen presentert i Landbruksdepartementet. (©NTB)

Oppdatert klokken 21.30.


foto: Scanpix

Personvernpolicy