Meny

ABC Startsiden følger pålegg om endringer i sin redaksjonelle katalog:

Lotteritilsynet vinner første stikk

Lotteritilsynet vinner første stikk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En trussel om 5000 kroner i løpende dagsbøter tvinger ABC Startsiden til å midlertidig endre beskrivelsene av utenlandske spillselskaper.

- Vi vurderer likevel rettslige skritt, sier ansvarlig redaktør Espen Udland.

Kun tre timer fikk ABC Startsiden på seg før dagsbøtene på 5000 kroner begynte å løpe. Det statlige Lotteri- og Stiftelsestilsynet (LST) har opprettholdt sitt syn på nettstedets pekere og beskrivelser av utenlandske spillselskaper, og i går mottok ansvarlig redaktør Udland tilsynets vedtak i saken.

Dagsbøtene skulle ha begynt i dag.

- Det er litt vel kort tidsfrist, er det ikke, spør ABC Startsidens daglige leder retorisk.

- Disse endringene er kun midlertidige, og vi har ikke endret oppfatning. Nå vurderer vi også eventuelle rettslige skritt, for dette er et redaksjonelt produkt som det er vår rett å redigere, sier Udland (som også er sjef for ABC Nyheter).

Hos LST beklager de den korte tidsfristen, og seniorrådgiver Monica Alisøy Kjelsnes sier at beslutningen om dagsbøtene er utsatt til ankefristen utløper om tre uker.

Hun registrerer at ABC Startsiden har endret sine sider hvor spillselskapene omtales, men Kjelsnes vil ikke si om de nå er i tråd med regelverket.

- Jeg ser at de er endret, men jeg kan ikke si om det vil ha noen betydning, sier hun til ABC Nyheter.

Tilsynet mener at dagens regelverk for markedsføring og formidling av utenlandske pengespill kan brukes mot et av Norges største nettsteder.

Men i etterarbeidet til dette lovverket presiseres det at «linker i redaksjonelle artikler må antagelig likevel falle utenfor forbudet», og det er det ABC Startsiden mener de holder på med.

- Vi er av en litt annen oppfatning, og ser dette ikke som en redaksjonell artikkel, men en katalog og pekersamling, sier Kjelsnes.

Tidligere har Espen Udland og ABC Startsiden fått støtte fra Norsk Redaktørforening i sitt syn på saken.

- Ingen skal få blande seg inn i vår redaksjonelle flate - og det gjelder både kommersielle interesser og andre, fastslår Udland.

- Vi konstaterer at vi tolker regelverket ulikt, sier LSTs seniorrådgiver som nå avventer videre utspill fra ABC Startsiden og deres advokater.

Tilsynet har for tiden flere lignende saker på gang. De har blant annet nylig oversendt en sak vedrørende det utenlandsk plasserte (og eide) nettstedet norskefans.com, til Lotterinemnda. Tidligere har de også engasjert seg overfor nettsteder som ligner ABC Startsiden.

En opptrapping i LSTs aktiviteter har særlig skjedd etter at de politisk ansvarlige myndighetene i Kultur- og Kirkedepartementet (KKD), sendte ut nye retningslinjer på området. Det skjedde i midten av februar.

I et brev datert 16. februar fastslår Trond Giskes departement følgende:

«Departementet mener videre at norske aktører som via sine nettsider rettet mot et norsk publikum driver en bevisst lenking til fjernspill uten norsk tillatelse, kan rammes av formidlingsforbudet for pengespill uten norsk tillatelse eller forbudet mot medvirkning til slik formidling».

Det var i slutten av mars at ABC Startsiden fikk første henvendelse om denne saken. Nå skal den opp på et styremøte neste uke.

ABC Startsiden er eid av Telenor, hvor staten er majoritetseier.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus