Røkke - en helt vanlig rekefisker

Røkke - en helt vanlig rekefisker
Røkke - en helt vanlig rekefisker

- Dette er da ikke noe å lage oppstyr om. Jeg er jo bare en helt vanlig rekefisker. Det slo rekefisker Kjell Inge Røkke fast da han debuterte som rekeselger ved Rådhuskaia i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Sjefrekefisker Kjell Inge Røkke selger selvfiskede reker for 70 kroner literen om bord i «Trygg» på Rådhuskaia i Oslo onsdag formiddag. I bakgrunnen Thomas Hammerø fra Molde. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

(OSLO: Arne Børcke, NTB)


- 70 kroner liter'n. Men hvis det er til deg, tar jeg 170, sa den «helt vanlige» rekefiskeren med et stort smil til journalisten. Iført en foreløpig gullende ren blå kjeledress.

Kapital rangerte fiskeren fra Molde som Norges tredje rikeste i 2006.

Røkke tar sikte på å selge reker fra Rådhuskaia hver torsdag, sammen med de andre «helt vanlige» fiskerne.

Debutfangsten var grei nok, sier Røkke, men er som fangstfolk flest ikke veldig snakkesalig om mengden. At fangsten besto av mer enn reker bar bakker med fersk fisk klart bud om.

Nybygg «Trygg»
Røkke og mannskap - Roger Hammerød og sønnen Thomas Hammerød fra Molde - gikk ut fra Oslo havn mandag kveld med nybygde «Trygg», et spesialfartøy blant annet for rekefangst i Oslofjorden. Fisket startet klokken 05 tirsdag morgen. Trålen ble halt inn etter 13 timer på sjøen.

Skuta - med kjenningstegn O-75-O - klappet til kai for reke- og fiskesalg onsdag morgen, Oslo-registrert og med reder som det foreløpig siste medlem av Indre Oslofjord Fiskarlag.

Men Røkke var også hemmelighetsfull om hvor den gode fangsten var tatt. Likevel lettet han litt på sløret - kanskje i forbrukeropplysningens hellige navn:
- Rekene var tatt på strekningen fra Tofte og utover, sier han.
Etter det NTB forstår helt ut til Tjøme radio.

- Grei kar!
Kjell Inge Røkkes nye kolleger, fiskerne som hittil har vært alene om sjømatsalget ved Rådhuskaia i Oslo, har ikke noe imot å få konkurranse av Røkke langs kaikanten.

- Kjekt. Han er en grei kar, sier Fred Bratli (41), skipper på sjarken «Toro» av Frogn. Han bor på Brevik på Nesodden, langt inne i Bunnefjorden, og overtok som fisker da faren døde for 16 år siden.

Kristian Kristiansen, skipper på «Thor», nestor med byggeår 1954 og sidelangs nybygget «Trygg», er fåmælt, men megetsigende:

- Konkurranse og reklame. Det er bra, sier fiskeren fra Røyken.

- Det ser ut til at det er disse gutta som selger, Røkke?

- Det er bra det, er Molde-fiskerens nøkterne og åpenbart oppriktige svar.

Før han igjen betjener en kunde som ønsker seg ferske, fine Røkke-reker. I strålende solskinn ved Aker Brygge.

Oppdatert klokken 14.25