– Det går veldig godt

– Det går veldig godt
– Det går veldig godt

- Det er gode nyheter å snakke om norsk økonomi, sa finansminister Kristin Halvorsen (SV), da hun presenterte årets reviderte statsbudsjett. Les reaksjoner på budsjettet her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Finansminister Kristin Halvorsen la frem regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett på en pressekonferanse i Plenumsalen R4 i Oslo tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

De økonomiske utsiktene som finansministeren presenterte sammen med det reviderte nasjonalbudsjettet er bedre enn det som ble anslått sist høst da årets budsjett ble lagt.

- Vi er inne i en solid konjunkturoppgang. Det er en gledelig lav arbeidsledighet. Vi bruker 3,8 prosent av realavkastningen og ligger under handlingsregelen på 4 prosent. Likevel har vi fått til en styrking av budsjettet for 2007, sa Halvorsen.

Arbeidsledighetstallene er på 2,7 prosent, de laveste på 20 år. Prognoser viser at det er rom for videre nedgang til 2,5 prosent i løpet av året. Det er 0,75 prosentpoeng lavere enn tidligere anslått over budsjettet.

Frp skuffet

Fremskrittspartiet er skuffet over forslaget til revidert budsjett, og mener regjeringen prioriterer handlingsregelen framfor sykehus og veiutbygging.

- Kristin Halvorsen (SV) har fokusert mer på å holde handlingsregelen enn hun har tenkt på landets pasienter og bilister. AS Norge går langt bedre enn forventet, likevel får ikke sykehusene en krone ekstra for å fjerne sykehuskøene. Dermed vil situasjonen for norske pasienter forverres, mener Frps Ulf Leirstein.

Han er også kritisk til at bevilgningene til veiinvesteringer heller ikke er økt og etterlyser regjeringens fattigdomssatsing.

Høyre spår flere rentehevinger

Høyres Jan Tore Sanner mener regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett gjør at folk må forberede seg på flere renteøkninger.

- Forslaget til revidert nasjonalbudsjett viser at regjeringen mangler evne til å iverksette tiltak som gjør at vi kan unngå en stadig økende rente. Tvert imot øker de offentlige utgiftene med regjeringens forslag. Regjeringen er blitt en passiv tilskuer i den økonomiske politikken, sier Jan Tore Sanner, finanspolitisk talsmann i Høyre.

Sanner viser samtidig til at renten allerede har steget åtte ganger siden Kristin Halvorsen ble finansminister, og at ytterligere renteøkninger er varslet.

Får støtte fra Venstre

Venstres leder Lars Sponheim mener at regjeringens forslag til revidert budsjett er blottet for politiske prioriteringer. Han er fornøyd med at det er et stramt budsjett.

- Norge blir ikke mer rød-grønt med dette budsjettet, noe vi ikke er spesielt lei oss for, sier Sponheim i en pressemelding.

Venstre mener det er tydelig at regjeringen har sett varsellampene og farene for en rødgrønn rentegalopp.

- Derfor velges det et stramt budsjettopplegg slik Venstre har etterlyst. Det er bra og har Venstres støtte, sier Sponheim, som likevel er kritisk til at budsjettet ikke satser nok på utdanning, forskning og kunnskapsbasert næringsliv.

Venstre-lederen reagerer også på at regjeringen kutter en halv milliard kroner til CO2-håndtering.

KrF savner satsing på eldreomsorgen

Kristelig Folkeparti kritiserer regjeringen for ikke å ta eldreomsorgen på alvor i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

- Heller ikke denne gangen får vi vite hvordan det skal skinne av framtidas eldreomsorg, som Jens Stoltenberg selv har gitt løfte om, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen i en kommentar. Han peker på at Stoltenberg i valgkampen garanterte at det ikke skulle komme ei krone i skattelette før det skinner av eldreomsorgen.

Men heller ikke denne gangen følger han opp, sukker Syversen.

- Regjeringen viser gang på gang at den ikke har tatt inn over seg alvoret i de omsorgsutfordringene vi står overfor de neste 35 årene, sier Syversen.

KrF savner dessuten klarere signaler for hvordan transportsektoren skal bli mer miljøvennlig og foreslår større premiering for dem som vil kjøpe de mest miljøvennlige bilene.

Partiet er også kritisk til at regjeringen ikke varsler en større innsats for å inkludere flere i arbeidslivet.

Les også:

77 millioner til politiet