Riise risikerer straff for regnskapsrot

Riise risikerer straff for regnskapsrot
Riise risikerer straff for regnskapsrot

John Arne Riises konkursrammede aksjeselskap har ikke ført regnskap de to siste årene. Strafferammen er bøter eller fengsel i inntil seks år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle foto: Scanpix
John Arne Riises tidligere agent og manager, Einar Baardsen, ble nylig ilagt to års konkurskarantene. Nå vurderer bostyrer etter konkursen i Riise Invest AS om Riise skal ilegges karantene og om konkursen skal oversendes påtalemyndighetene.

Bostyrer Rune Frank Andersen måtte nøye seg med å presentere 2004-regnskapet til Riise Invest AS da han presenterte den foreløpige innberetningen i skifteretten i Tønsberg.

«Etter dette har selskapet ikke utarbeidet årsregnskap som er oversendt Regnskapsregisteret i Brønnøysund. Bostyrer har for øvrig fått opplyst at regnskap ikke er ført etter 2004», skriver Andersen i innberetningen.

Kan ha brutt to lover

Riise er ifølge innberetningen registrert som styreleder, daglig leder og hovedaksjonær i investeringsselskapet. Liverpool-backen risikerer dermed å måtte stå til ansvar for brudd på både regnskapsloven og bokføringsloven. Strafferammen for begge lovbruddene ligger fra bøter til seks års fengsel.

- Regnskapsovertredelse er en del av det vi må vurdere. Jeg har ikke sett noe regnskap for verken 2005 eller i fjor, sier bostyrer Rune Frank Andersen til ABC Nyheter.

Og legger til:

- Jeg er fortalt at det har vært svært beskjeden aktivitet i selskapet. Men regnskapet skal utarbeides uansett.

Det bekrefter lektor Roy Kristen Kristensen ved Institutt for regnskap, revisjon og jus hos BI Handelshøyskolen.

Vurderer konkurskarantene

- Det er straffbart å ikke føre og unnlate å levere årsregnskap. Og dette er skjerpende hvis aktiviteten i selskapet er stor, sier Kristensen til ABC Nyheter.

Han poengterer imidlertid at det skal en del til før man ender bak låste dører.

- Det vanlige er at man gir bøter. Kun ved alvorlige forhold risikerer man fengselsstraff.

Bostyrer Rune Frank Andersen vurderer nå om konkursen skal oversendes påtalemyndighetene, og om han skal be om konkurskarantene for John Arne Riise.

- Det skal bostyret ta stilling til i løpet av bobehandlingen, sier han.

Liverpool-forsvarerens tidligere agent og manager, Einar Baardsen, ble nylig ilagt to års konkurskarantene.

Krav på 15,2 millioner

Hvis Riise ilegges konkurskarantene kan han ikke starte et nytt selskap eller fungere som daglig leder eller styremedlem i den perioden.

ABC Nyheter meldte onsdag at det er rettet krav på til sammen 15,2 millioner fra seks kreditorer til konkursboet. Kassen til Riise Invest AS er tom, og de eneste pengene i boet kan være fordringer mot «nærstående av John Arne Riise» på 397.260 kroner. Ifølge 2004-regnskapet skylder landslagsspillerens mor, Berit Riise, selskapet dette beløpet.

Baardsen og konkursboene til selskapene hans kreves for vel 12,5 millioner av Riise Invest AS, men disse kravene anser bostyrer Rune Frank Andersen som verdiløse.

Riise har selv sendt inn krav på 7,95 millioner til aksjeselskapet sitt. Dessuten krever Nordea 7,1 millioner.