Meny

NAV granskes for IT-svindel

NAV granskes for IT-svindel

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skandalene rundt Siemens-selskapet SBS vokser. Nå gransker NAV-sjef Tor Saglie også sine egne ansatte på grunn av kontrakter med SBS.

Det er ikke bare Forsvaret som har inngått offentlige kontrakter med det skandaleomsuste Siemens-selskapet SBS. Nå gransker både Økokrim og Arbeids- og velferdsdirektoratet påstander om smøreturer og overfaktureringer i NAV.

I kjølvannet av Dalseides-utvalgets gransking av forholdet mellom Siemens (SBS) og Forsvaret, ba Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) i november underliggende etater undersøke og rapportere om egne kontraktsforhold med SBS.

- Hos NAV fant en kontraktsforhold som lignet såpass på Forsvarets, at de fant det nødvendig å sette i verk en granskning, sier ekspedisjonssjef Ulf Pedersen i AID, til ABC Nyheter.

Påstander om smøreturer

Konkret etterforskes nå påstander rettet mot navngitte enkeltpersoner om både smøreturer og overfaktureringer i en rammeavtale med Siemens Business Services (SBS).

NAV satte 11. desember ned en eksternt styrt gruppe som skal undersøke forholdene. Bare to dager senere sendte AID informasjon til Økokrim (som etterforsker IKT-kontraktene mellom Forsvaret og SBS) om forholdene.

- Dette var ingen formell anmeldelse, understreker Pedersen.

I sitt svar skriver Økokrims sjef Einar Høgetveit at «det pågår eller vil bli igangsatt nærmere undersøkelser i noen av de forholdene som er omtalt i materialet». Han anbefaler også AID selv vurdere om forholdene skal undersøkes ytterligere.

Og i midten av mars valgte så departementet å varsle Riksrevisjonen om at en mulig mislighetssak i NAV kan være under oppseiling.

Hittil ingen funn

I NAV gjennomgår en fortsatt alle Siemens-kontrakter helt tilbake til 2000. Man regner først med at granskingen vil bli avsluttet før sommeren.

- Granskingen så langt, på alle områder, konkluderer med at Arbeids- og velferdsetatens ansatte ikke har opptrådt ureglementert. Det er ikke funnet uregelmessigheter, understreker kommunikasjonsdirektør Martin Apenes i NAV.

Ekspedisjonssjef Ulf Pedersen sitter også å venter på at NAVs utvalg skal konkludere.

- Vi avventer resultatene av NAVs undersøkelse før vi går videre med saken, sier han.

Tidligere i ABC Nyheter: Forsvaret kjøper mer hos IT-svindlerne

Foto: Scanpix

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus