Riise Invest kreves for 15,2 millioner

Riise Invest kreves for 15,2 millioner
Riise Invest kreves for 15,2 millioner
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fotballproffen John Arne Riise sitt aksjeselskap finnes det antakeligvis bare verdier for knappe 400.000 kroner. Likevel kreves selskapet for 15,2 millioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Begge foto: Scanpix
John Arne Riise og hans heleide aksjeselskap krevde Riises eks-agent, Einar Baardsen, for 37,8 millioner kroner da Baardsen gikk personlig konkurs i slutten av januar. Liverpool-proffen brøt med Baardsen høsten 2005. Her er de to avbildet på Gardermoen etter at Liverpool vant Mesterligaen for to år siden.

TØNSBERG (ABC Nyheter): Onsdag formiddag la bostyrer Rune Frank Andersen frem sin foreløpige innberetning for Riise Invest AS i Tønsberg Tingrett. Ingen representanter for Liverpool-spilleren var til stede, og det kom frem at fotballmillionærens selskap nesten ikke har verdier. Derimot kreves Riises heleide selskap for 15,2 millioner kroner.

Krav mot Riises mor

De to største kreditorene er John Arne Riise selv (nesten 8 millioner) og Nordea bank (7,1 millioner). Riise Invest AS har ikke penger i banken og heller ingen kassabeholdning. Den eneste verdien som selskapet sitter på er en fordring på 397.260 kroner som er rettet mot det som kalles «nærstående av John Arne Riise», ifølge det siste innleverte årsregnskapet for 2004. Regnskapet viser at det er landslagsspillerens mor, Berit Riise, som skylder selskapet dette beløpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Liverpool-backen har et anstrengt forhold til sin tidligere agent, Einar Baardsen, og duoen brøt samarbeidet høsten 2005. I beretningen skriver bostyrer Andersen at han foreløpig er «ukjent med de bakenforliggende årsaker til at selskapet i realiteten ble uten inntekter av noen betydning og hvorfor store låneopptak i DnB NOR ASA og Nordea Bank Norge ASA dels ble benyttet til kjøp av fritidseiendom fra Einar Baardsen og dels gitt som lån til Einar Baardsen og aksjeselskap tilknyttet ham».

Overraskende Baardsen-lån

Riise sitt selskap har meldt krav i Einar Baardsens personlige konkursbo med noe over 10 millioner. I tillegg krever han vel 1,5 millioner fra konkursboene etter selskaper tilknyttet Einar Baardsen. Men bostyrer forventer ikke å se noe til disse pengene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er overraskende at selskapet har tilgodehavende på nesten 12 millioner kroner hos Baardsen og hans selskaper, sier bostyrer Rune Frank Andersen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men jeg har ikke grunnlag for å si hvorfor Riise Invest har gitt Einar Baardsen og hans selskaper lån i den størrelsesorden, sier Andersen.

Tapte 1,4 mill. på hyttsalg

I beretningen fremkommer det også at John Arne Riise kan ha betalt overpris for en hytteeiendom i sørlandsbyen Lillesand. I 2002/2003 ble denne kjøpt av Riise Invest for 4,9 millioner av Einar Baardsen, men i fjor sommer ble hytteeiendommen solgt for 3,5 millioner.

«På bakgrunn av den verdistigning det har vært på hytteeiendommer ved sjøen i det aktuelle tidsrom, kan det se ut som om Riise Invest A/S betalte en for høy pris til Einar Baardsen», heter det i innberetningen.

I slutten av mars ble John Arne Riise slått personlig konkurs i England, og like etter kunne ABC Nyheter melde at landslagsforsvareren valgte å slå sitt heleide aksjeselskap sitt konkurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krever 37,8 mill. fra Baardsen

- Det er riktig å betegne driften i selskapet som liten eller ingen. Riise Invest AS har vært et nærmest passivt selskap, sa bostyrer Rune Frank Andersen for en måned siden.

Og la til:

- Det vesentlige av eiendeler er krav knyttet opp mot Einar Baardsen og hans selskaper, og disse fordringene synes å være verdiløse.

I etterkant ble konkurskjennelsen mot Riise i England opphevet.

ABC Nyheter har tidligere skrevet at Liverpool-spilleren og Riise Invest AS krever totalt 37,8 millioner av Baardsens konkursbo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riises advokat, Ronny Lund, har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Heller ikke spillerens rådgiver, Jan Kvalheim, har besvart ABC Nyheters henvendelse.

TRØBBEL FOR RIISE INVEST AS:

- Årsegnskapet for 2005 ble aldri sendt inn til tross for at siste frist var 1. september i fjor. Både 2003- og 2004-regnskapet kom inn mer enn syv måneder etter fristen, og 2003-regnskapet ble først sendt inn etter at man mottok varsel om tvangsoppløsning.

- Det sist leverte årsregnskapet (for 2004) viser et underskudd på 424.000 og en omsetning på 480.000. Selskapet står med en gjeld på 17,8 millioner kroner og negativ egenkapital (vel 850.000). Ifølge årsberetningen driver Riise Invest AS med investeringer i andre selskaper.

- Riise Invest AS har utestående fordringer for 13,1 millioner - blant annet skylder Einar Baardsen vel 9,6 millioner. Også mamma Berit Riise og tre Baardsen-selskaper er på listen over fordringer. Riise Invest AS står med 2,3 millioner i gjeld til John Arne Riise.

- Siden utgangen av 2002 har Riise Invest AS vært innom fire revisorer, tre av disse fratrådte. I januar 2005 ble selskapet truet med tvangsoppløsning fordi man ikke hadde revisor.

- John Arne Riises tidligere agent og manager, Einar Baardsen, var både varamedlem og hadde signaturen i Riise Invest AS. Baardsen ble imidlertid erstattet av advokat Jan Westbye i november 2005. Westbye fratrådte som varamedlem oppunder jul i fjor.

- Styreleder Riise er oppført som eneste styremedlem i Riise Invest AS.

- Selskapet slo seg selv konkurs 29. mars i år.

Saken ble oppdatert med mer informasjon klokken 14.45.