Jakten på millionene - All or nothing baby

Igjen har jeg fått et råd fra en leser, en mail fra en anonym velgjører hvis råd faktisk kan føre meg rett til himmels, eller …sørge for at det hele «goes down in flames».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg jakten på millionene:

Uke1: Loddet er kastet

Uke 2: 200 millioner i sikte

Uke 3: Mer flaks enn forstand

Uke 4: Urent trav

Uke 5: Berget med et nødsskrik

Uke 6: På tide å mobilisere fansen

Uke 7: En idé med uante dimensjoner

Uke 8: Går så det suser

Uke 9: Baller av stål Uke 10: Jakten på redaktøren

Uke 11: All or nothing, baby!

Her er beregningsmalen til Skevik:

100

200

400

800

1600

3200

6400

12800

25600

51200

102400

204800

409600

819200

1638400

3276800

6553600

13107200

26144400

52428800

104857600

209715200

Nå begynner det å svinge noe aldeles utrolig. For med egenannonsen for serien på ABC Nyheter (som for øvrig skremte vannet av meg og gav meg en kortsiktig panikkangst), øker antall lesere - og jeg blir mer og mer fascinert for hver uke som går.

Serien har nemlig utviklet seg totalt annerledes enn hva jeg hadde planlagt. Alt fra første artikkel er jeg blitt dratt med på en ukontrollert ferd hvor ting bare skjer.

Premissene ble helt klart lagt av Christian Vennerød som i den første artikkelen sa at det ikke fantes doblingsobjekter den uken og at jeg heller måtte kjøpe og selge ting på nettauksjoner og Finn.no.

Hadde Christian foreslått noe annet, som for eksempel aksjer, ville antagelig de neste artiklene og utviklingen av serien tatt en helt annen retning. Men ikke misforstå. Jeg er overhodet ikke misfornøyd med utviklingen eller andre ting. Jeg er faktisk mer enn fornøyd. Jeg hadde imidlertid forventet at pengene skulle stå på kontoen, doblet uke for uke. Slik har det ikke blitt.

Cashflowen jobber nemlig uhyre langsomt og er unektelig en spire til bekymring. For kassabeholdningen er per dato på kroner 29 965,00. Og så skal jeg til uken fakturere ut ytterligere kroner 20 000,00. Så når det gjelder denne delen ligger jeg langt, langt under budsjett. På den andre side har jeg utrolig mye i «pipeline» (hehe, jeg begynner å kunne sjargongen nå). For av de 14 sponsorene jeg nå jobber med har kun én takket nei, de andre jobber fortsatt med saken og så har jeg takket være et tips fra en leser, startet min egen hjemmeside; en ny internettavis for gründere og med et antatt daglig besøk på rundt 3000 til 5000 lesere med drahjelp fra serien, kan avisen alt ha en høy verdi!

For med min bakgrunn som tidligere redaktør i bladet Gründer burde jeg ha all mulighet til å lykkes med en slik avis. Jeg har nemlig nettverket, de nødvendige kontaktene og jeg har jobbet med stoffområde i flere år og hvis jeg alt fra dag én faktisk får mange daglige lesere og avisen i tillegg genererer gode annonseinntekter, er antagelig avisen alt interessant for investorer som ønsker å kjøpe seg inn.

Og med litt flaks greier jeg takket være den nye avisen min å doble innsatsen i tiden framover. Jeg håper jeg rekker å lansere den alt i neste uke - og hvis jeg de neste åtte månedene greier å selge annonser for kroner 250 000,00, vil avisen med «10-gangen» være verd et sted mellom kroner 2 og 3 millioner. Og for å greie dette målet, må jeg da selge annonser for kroner 31 500,00 i snitt per måned, og det burde være overkommelig.

Hvis jeg så antar at avisen vil ha en verdi på kroner 2,5 millioner, og jeg den kommende uken greier å finne en eller flere investorer som vil kjøpe seg inn, er jeg i mål for den uken og uken etter, noe som burde være fullt mulig. Ikke minst hvis serien også får en ukentlig radiodekning. Kanskje kan jeg til og med få noe økonomisk støtte fra det offentlige? Og denne verdivurderingen må jo med i regnskapet. Dette er jo betydelige verdier og når jeg tar med sponsorene og selve verdiøkningen, vil det gjøre at jeg faktisk er over budsjett igjen, fordi verdien faktisk er realiserbar.

Men, hvordan skal så avisen være? Jo, den skal blant annet ha en nyhetsdel, et forum hvor gründere kan henvende seg for å få hjelp til det meste som investorer, inkubatorer, eventuelle samarbeidspartnere, ja, alt av tips og råd som kan være til hjelp for norsk gründere og personer som går med en gründer i magen.

Jeg håper å kunne lansere en enkel utgave av avisen alt i neste uke, og så vil jeg gradvis utvide innholdet uke for uke med nye saker og seksjoner, alt etter som jeg har tid til å bygge konseptet slik at den raskest mulig blir et nyttig forum for nyskapning og innovasjon her til lands.

Jeg har også fått en god idé til en singel og en video som kan generere en god del penger, men må da ha noe drahjelp av gamle venner og kjentfolk i musikkbransjen. Og den er jeg alt godt i gang med, så kanskje,… kanskje kommer jeg snart på TV også. Og det,… det hadde vært god PR det! Eller hva Berg?

Men akk. Redaktør Berg er igjen opptatt, kanskje går han i tog? I skrivende stund er det nemlig 1. mai, arbeidernes dag. Og min dag. For mens arbeiderne går i tog med parolene og hornmusikken jaller i det fjerne, jobber og sliter jeg og undres på hvor resten av denne uken vil føre meg. Kanskje dukker det opp nye, gode forslag fra leserne, og da kan serien igjen plutselig endre retning totalt og jeg havner på ukjente stier og tråkk. Man vet jo aldri. Kanskje forbarmer til og med en riking seg over meg og så,…. Litt flaks skal man jo ha.

Så skjer nettopp det. En investor, anonym sådan, har sendt meg en mail hvor han tilbyr meg all den hjelp jeg kommer til å trenge når jeg skal på børs. Og dette er bare helt utrolig! Rådene er jo nærmest en miniatyrlærebok i så vel matematikk som en innføring i børs og jeg velger derfor å gjengi mailen i sin helhet. For her er flere råd som antagelig mange av leserne vil kunne ha nytte av. (Mailen er gjengitt med tillatelse av min nye velgjører som ganske enkelt kaller seg «Kaares Insider»).

Hei Kaare!,

Først og fremst - takk for en spennende føljetong! Jeg gliser fra øre til øre hver uke og gleder meg hver uke til den neste artikkelen. Konseptet ditt er kjempeoriginalt og meget inspirerende.
Tanken på å gjøre noe tilsvarende men kun innen en investeringsteori på børsen er meget fristende. :-)

Uansett, min hensikt her er ikke å kaste bort din dyrebare tid på ros. Min hensikt er å hjelpe deg i å nå ditt fascinerende, om ikke umulige, mål.

Jeg begynte med at din meglervenn ga deg et uegnet råd, og jeg henviser da til det du skrev i siste artikkel: "En megler anbefalte meg å spre innsatsen på ti ulike aksjer. Og ifølge megleren kan jeg med litt flaks skyte gullfuglen på én av de ti. Noen aksjer vil jeg antagelig tape penger på, andre vil jeg gå i null på og noen vil jeg tjene litt på. Men, gullfuglen, den ene aksjen, det er den,... den aksjen jeg hele tiden skal jakte på."
Jeg skal først forklare hvorfor rådet er dårlig - før jeg gir det et alternativt råd. Jeg håper du leser alt. Jeg mener du trenger en skikkelig kalddusj for å innse monsteroppgaven du står overfor. :-)

Rådet din venn har gitt deg er i seg selv ikke et dårlig råd - for en alminnelig investor. Men du Kaare, DU er alt annet enn en alminnelig investor. Du har satt deg fore et mål så hinsides all fornuft (ikke ment å fornærme - jeg er en stor fan!) at det ikke finnes en lærd i verden som ville satt sparepengene sine på et veddemål om at du ville klare det.

La meg først begrunne hvorfor jeg mener din oppgave er så vanskelig, med litt matematikk:

- 100% avkastning i uken tilsvarere (med renters rente) en avkastning på 450 Billiarder prosent i løpet av ett år (en billiard er ett tusen milliarder). Til sammenligning gir landets beste innskuddsrente 4,40% avkastning på ett år. Dine 100 tusen kroner (når du starter på børs) måtte da stått 177 år på konto for å gi samme avkastning som du skal klare på 12 uker, eller 139 år for å nå det samme børsen har klart årlig de siste 30 år (11% årlig).
- Verdens NEST rikeste mann, Warren Buffet, som har tjent sin formue på investeringer, oppnådde i sin beste periode mellom 1956 og 1969 30% avkastning i året (13 år - du har ca 10 uker igjen). Aksjemarkedet har i snitt hatt en avkastning på ca 10-11% i året de siste 30 årene.
- De siste 12 måneder er det aksjen til Golden Ocean Group (GOGL) som har gjort det best av norske aksjer på børsen, og det er en avkastning på ca 370% (det tok ca 3 måneder selv for denne aksjen å gi 100 % avkastning).

Så til hvorfor din venns råd er uegnet:

- Dersom du følger rådet og sprer risikio på 10 aksjer, og 1 av 10 forventes å bli en "gullfugl", må den fuglen, pga av risikospredningen, ikke gi en ukentlig avkastning på 100%, men litt over 1000% ukentlig for å veie opp for de 9 andre dersom de i snitt er uendret.

Konklusjon: Dersom du skal følge din venns råd vil du IKKE klare det.

Så, hva kan du gjøre? Vel, du har vært inne på det før: All or nothing baby!

Mitt råd: Opsjoner (derivater).

Du vet kanskje hva dette er, men for sikkerhets skyld en rask innføring. Når du kjøper en aksje så kjøper du selve verdipapiret, en faktisk andel i selskapet. Eneste mulighet til å tape din investering er i praksis dersom selskapet går konkurs. Å kjøpe en opsjon er å betale for *retten* til å kjøpe (eller selge) en aksje i fremtiden til en avtalt pris. Dersom aksjeprisen stiger, vil verdien på opsjonen også stige. Dersom aksjeverdien forblir uendret eller synker vil opsjonens verdi synke, potensielt miste all sin verdi. Tid er normalt en trussel mot opsjonens verdi, fordi aksjen må stige *innen en hvis dato* for at det skal bli en avkastning. Men pga din korte horisont er ikke tid en trussel her.

La meg gi deg et eksempel for å synliggjøre forskjellen:
A) Du investerer 100000,- i en (eller flere) aksjer, til 100,- stykket. Du får da 1000 aksjer. Dersom aksjeprisen stiger 10% i løpet av uken så øker verdien din tilsvarende.
B) Du investerer 100000,- i kjøpsopsjoner for samme aksje, og betaler 5 kroner per opsjon for retten til å kjøpe aksjen til 105,- per stykk. Dersom aksjen nå stiger 10% (ti kroner), så vil verdien på opsjonen stige si kanskje 8 kroner, fra 5,- til 13,-, og du har fått en avkastning på over 150%!

Risikoen er: Dersom aksjen du har valgt ut SYNKER med 10 %, vil du i scenario A miste 10% av investeringen, men i B miste kanskje 75% av investeringen eller mer (og du er tilbake ved start).

Å handle med opsjoner er åpenbart en ekstremsport, og du må ikke investere hele summen i samme opsjon. Jeg anbefaler å spre risiko på 3 opsjoner (ikke ti). Men du er jo en selvutnevnt ekstremsporter du. ;-)

Vel... Jeg tror du forstår vinklingen min. For å klare det du har startet må du ikke spare på kruttet, du vi enten "go down in flames" eller ende opp på forsiden til alle verdens aviser. Det er ingen mellomting. Spennende?!?!

For å lykkes med opsjonsinvesteringene dine er det avgjørende at du finner aksjer som vil bevege seg raskt på kort tid. Jeg kan hjelpe med tips, hvis du ønsker (lovlig, selvfølgelig). Du får si ifra!

Interessert? :-)

PS: Lykke til!

Hilsen
Kaares Insider

Jeg aner altså ikke hvem som skjuler seg bak «Kaare Insider», og respekter ønsket om anonymitet. Men jeg blir nærmest bergtatt av de gode rådene, tar fram kalkulatoren og regner som besatt - og ser at jeg med is i magen de kommende ukene faktisk KAN komme på alle forsidene, slik min velgjører skriver.

Enten fordi jeg lykkes, eller… fordi «It all goes down in flames».

Hvis du ønsker å bli «Jakten på millionene-supporter», kan du bestille t-skjorte med motivene nedenfor eller bøker ved å sende en mail med bestillingen hvor du skriver antall, størrelse (finnes i alle størrelser), og adresse hvor trøyene eller bøkene skal sendes. Da har du t-skjorte, eventuelt bok innen cirka to uker. Pris, t-trøyer NOK 199,00 inklusive porto, signerte bøker NOK 100,00 pluss porto.


Personvernpolicy