Oppløser statlig skandaleselskap

Oppløser statlig skandaleselskap
Oppløser statlig skandaleselskap

Selskapet bak Norges 1905-markering oppløses nå. Allerede ved starten av jubelåret var Norge 2005 AS «teknisk konkurs», og staten måtte inn med 50,1 millioner for å berge stumpene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

foto: Scanpix
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltok i den statlige hundreårsfeiringen i 2005. Rett før festlighetene kom i gang var det statlige selskapet bak feiringene i realiteten konkurs.

Tilskuddet kom i tillegg til de 35 statlige millionene Norge 2005 AS allerede var tilført for 2005.

Selskapet, også kjent som Hundreårsmarkeringen-Norge 2005 AS, arrangerte både tusenårsfeiringen i år 2000 og 1905-jubileet.

«Norge 2005 AS er med rette kritisert for styringen av virksomheten og den administrative gjennomføringen av oppdraget. Og like mye som styret må stille krav til selskapets ledelse, må selskapets eier - i dette tilfellet Staten - stille klare krav til sitt styre», konkluderer styreleder Jens Kristian Thune i styrets redegjørelse.

Thune kom inn for å rydde opp sammen med Bente Erichsen og Johnny Stiansen i slutten av april 2005. Da gikk både det sittende styret og den daglige lederen av.

«Norge 2005 AS var ved årsskiftet 2004/2005 teknisk konkurs», konkluderer Jens Kristian Thune.

I november i fjor skrev ABC Nyheter om den harde kritikken fra Regjeringsadvokaten , der det ble påviste en rekke regelbrudd. Konklusjonen var likevel at staten ikke kunne anmelde forholdene.

Ifølge årsberetningen for 2006 var planen å avvikle selskapet i september i år, men allerede 10. april ble Foretaksregisteret varslet om oppløsning.

Styrets redegjørelse viser at Norge 2005 AS hadde en omsetning på rundt en kvart milliard fra 2001 til 0g med 2005. Staten spyttet inn 178 millioner inkludert ekstrabevilgningen på 50,1 millioner. Selskapet ble ikke tildelt nye midler i fjor, men fikk overført penger fra 8,8 millioner fra 2005-regnskapet for å dekke avviklingen.

Norge 2005 AS budsjetterte med 50 prosent egne kommersielle inntekter, men klarte bare å få inn 29 prosent samlet sett.

«Selskapet hadde lenge ledelsesmessige svakheter og mangelfull økonomistyring, som bidro til at driftskostnadene ble vesentlig større enn forutsatt», skriver styret i sin redegjørelse for kollapsen.

ABC Nyheter har bedt selskapets eier, Kultur- og kirkedepartementet, om kommentarer til styrets redegjørelse og oppløsningen av selskapet.

Les hele rapporten her.

Personvernpolicy