VIF trekkes inn i Entra-skandalen

VIF trekkes inn i Entra-skandalen
VIF trekkes inn i Entra-skandalen

Den permiterte Entra-sjefen Erik K. Løfsnes inngikk lukrative sponsoravtaler med Vålerenga Ishockey mens han selv satt i ishockeyselskapets styre. - Jeg går ut fra at Økokrim ser på disse forholdende,

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2004 undertegnet direktør i Entra Eiendom Erik Løfsnes (t.v.) og markedssjef i Vålerenga Fotball Jonny Aas en kontrakt verd ca 24 millioner kroner for idrettsforeningen. Foto: Erik Berglund/ AftenpostenI 2004 undertegnet direktør i Entra Eiendom Erik Løfsnes (t.v.) og markedssjef i Vålerenga Fotball Jonny Aas en kontrakt verd ca 24 millioner kroner for idrettsforeningen. Foto: Erik Berglund/ Aftenposten

Nå trekkes også idrettsklubben Vålerenga inn i de pågående undersøkelsene av statens eiendomsselskap Entra Eiendom.

Tidligere Frp-sjef Carl I. Hagen spør nå statsråd Dag Terje Andersen (Ap) om sponsing av en idrettsklubb er blant det Entra skal holde på med.

- Er det innenfor formålet til Entra å bedrive sponsing av idrettsklubber? Det skjønner ikke jeg kan ha noe med formålet å gjøre, sier Hagen, som er medlem av Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité, til ABC Nyheter.

Han slår fast at Entra Eiendoms oppgave er å skaffe staten nødvendige lokaliteter, og at selskapet skal begrense seg på det private markedet.

Nylig stilte Carl I. Hagen statsråd Dag Terje Andersen i Nærings- og Handelsdepartementet (NHD) tre spørsmål om forholdene mellom Entras leder og to private selskaper som står bak finansieringen av VIF Ishockey og VIF Fotball.

Entra-sjefens bånd til VIF

Etter Riksrevisjonens undersøkelser av statsselskapet har stortingspolitikerne allerede avholdt en egen høring for å finne ut om Entra drives etter forutsetningene og innenfor sitt formål. Riksrevisjonen har også bebudet ytterligere granskning av selskapet.

Og like etter at Stortinget vedtok å utsette sin sluttbehandling av saken, den 21. mars i år, valgte Entras styre på et krisemøte å studiepermittere sin administrerende direktør, Erik K. Løfsnes, for å skape ro rundt selskapet.

Men nå har Frps Carl I. Hagen fått tips om at det også kan være grunn til å se nærmere på eks-sjefens bånd til idrettsforeningen Vålerenga.

- Men jeg stiller ikke spørsmålstegn ved Vålerenga, jeg har ikke kritisert dem på noen måte, sier Hagen.

- Jeg lurer på hvilket forhold administrerende direktør i Entra har til VIF og/ eller et miljø hos de styrende kretser hos VIF, sier Carl I Hagen. Foto: Scanpix- Jeg lurer på hvilket forhold administrerende direktør i Entra har til VIF og/ eller et miljø hos de styrende kretser hos VIF, sier Carl I Hagen. Foto: Scanpix

Derimot finner han grunn til å gå den permiterte Entra-sjefen nærmere i sømmene.

- Hadde dette vært et selskap som konkurrerte med andre, så kunne jeg ha forstått hvorfor det var viktig å skaffe seg et godt rykte ved hjelp av slike sponsorkontrakter. Men Entra skal jo ikke konkurrere på et slikt marked, sier Hagen.

- Jeg lurer på hvilket forhold administrerende direktør har til VIF og/ eller et miljø hos de styrende kretser hos VIF, sier han

Entra-avtaler med to VIF-selskap

I svarene fra statsråden framkommer det at Entra siden 2001 har inngått sponsoravtaler med to selskaper tilknyttet Vålerenga som først løper ut i 2010.

Den første avtalen som ble inngått var med Vålerenga Ishockey AS, og denne sikret den økonomisk hardt rammede klubben sårt tiltrengte midler. Fra og med 2004 betaler Entra ishockeyklubben minimum 1,3 millioner kroner årlig fram til og med 2010.

Den andre avtalen er fra høsten 2004 med Vålerenga Invest Fotball ASA, og den sikrer fotballaget om lag 4 millioner kroner hvert år fram til og med 2010.

Men det som gjør disse avtalene ekstra pikante, er at Entra-sjefen selv gikk inn i styret for Vålerenga Ishockey AS høsten 2002, og han satt i styret helt til høsten 2005.

I tillegg har det fanget Carl I. Hagens interesse at Entra Eiendom har foretatt et eiendomskjøp sammen med dagens hovedeier av Vålerenga Ishockey AS, Terje Andreassen.

I mars 2002 kjøpte Entra eiendommene Youngsgate 7-9 for 50 millioner kroner fra to selskaper hvor Andreassen undertegnet kjøpekontraktene på vegne av to nå nedlagte selskaper - Castello Eiendom og Janka Invest. Disse eindommene er fortsatt eid av Entra.

Andreassen satt også i Vålerenga Ishockeys styre fram til selskapet valgte et styre hvor ingen eiere skulle være representert - det året Løfsnes fikk sete her. Men samme år tok også Andreassen kontrollen i selskapet. Han satt også med 67,5 prosent av aksjene da siste årsberetning (2005) ble sendt til Brønnøysundsregisterene i fjor sommer.

- På kanten av inhabilitet?

I statsrådens svar, som baserer seg på opplysninger fra Entra, til Carl I. Hagen heter det at «Entra Eiendom har ikke informasjon som tilsier at Terje Andreassen og Erik K. Løfnes satt i styret i Vålerenga Ishockey AS samtidig».

Men det opplyses ikke overfor Carl I. Hagen at Andreassen satt som eier før Løsfnes gikk inn i styret, og heller ikke at den tidligere bussiness-kompanjongen tok full kontroll over selskapet samme år som Løfsnes ble valgt inn i styret.

Da ABC Nyheter gjør Hagen oppmerksom på dette forholdet, sier han:

- Det var artige opplysninger. Det trenger jo ikke å være noe, men det virker som det er veldig nære forbindelser. Jeg går ut fra at Økokrim ser på disse forholdende og at dagens styre i Entra også ser nærmere på det.

Nå avventer Carl I. Hagen et svar fra statsråd Dag Terje Andersen på et oppfølgerspørsmål om sponsingen er innenfor formålet til Entra.

- Hvis det ikke er innenfor formålet, så er det naturlig at dette undersøkes noe mer. Er avtalene for eksempel styrebehandlet, eller har administrerende direktør vært på kanten av inhabilitet, spør Hagen.

Dagens konstituerte administrerende direktør i Entra Eiendom, Torodd Bøystad, kan ikke opplyse om selskapets sponsing av Vålerenga Ishockey har vært styrebehandlet.

- Det kan jeg ikke svare på på stående fot, men jeg er heller ikke sikker på om det er en styresak eller langt innenfor de fullmakter som er gitt, sier han til ABC Nyheter. Bøystad fremhever også at avtalene med Vålerenga har vært omtalt i selskapets ulike årsmeldinger siden 2001.

- Men jeg har ikke sett statsrådens svar ennå, så det vil være uriktig av meg å kommentere dette nå, sier han.

- Hagen spør også om Løfsnes kan ha vært på kanten av inhabilitet?

- Det går jeg ut fra at Hagen vil få svar på, sier Bøystad.

Tidligere styremedlem hos Vålerenga Ishockey og studiepermitert Entra-sjef, Erik K. Løfnes, har ikke returnert en henvendelse fra ABC Nyheter om denne saken.

Personvernpolicy