Åpen for alle - alltid

Redaktørforeningen støtter Startsidens gambling-praksis:- Som å omtale vin og tobakk

- Som å omtale vin og tobakk
- Som å omtale vin og tobakk
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redaktørforeningen støtter ABC Startsidens omtaler av utenlandske gamblingpekere og sammenligner det med avisanmeldelser av vin og tobakk. - Eksplisitte reklameforbud, men tillatt å omtale på redaksjo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et brev til Lotteritilsynet tar Norsk Redaktørforening ABC Startsiden (som har samme eier som ABC Nyheter) i forsvar. I slutten av mars ble det kjent at Lotteritilsynet ønsket å sensurere Startsidens katalogdel og få fjernet pekere til utenlandske gamblingselskaper og bookmakere.

Tilsynet truet med dagsbøter på 5000,- kroner og politianmeldelse hvis ikke pekerne ble fjernet. De mener i utgangspunktet at Startsidens omtale og pekere til selskaper som Centerbet, Ladbrokes og andre er formidling og markedsføring av lotterier som er forbudt i Norge.

- Tillatt å omtale

I sitt brev til Lotteritilsynet understreker derimot Arne Jensen, som er Redaktørforeningens assisterende generalsekretær, at det her handler om journalistiske vurderinger.
«Poenget er, i disse sammenhengene, hvorvidt omtalen bygger på en selvstendig redaksjonelle vurdering. Også vin og tobakk, som det foreligger eksplisitte reklameforbud mot, er det tillatt å omtale på redaksjonell plass», skriver Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han aksepterer at omtale hos ABC Startsiden vil kunne virke salgsfremmende, men mener at det ikke et avgjørende argument.

«En rekke typer omtaler av produkter og tjenester i norske medier vil kunne virke salgsfremmende, uten at dette gjør at de kan karakteriseres som ”markedsføring”. Plater, bøker, biler og en rekke andre produkter er jevnlig gjenstand for salgsfremmende redaksjonell omtale – og omtale som slett ikke er så salgsfremmende. Det er ikke noe argument for å forby», mener Redaktørforeningens mann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Glad for støtten

- Vi er selvsagt glad for denne støtten, sier administrerende direktør Espen Udland.

Hans advokater har selv sendt et brev til Lotteritilsynet hvor det argumenteres for lovligheten av å peke til de omstridte nettstedene som har vært i Startsidens katalog siden 1999-2000.

«Spill på utenlandske pengespill var ikke den gang, og er fortsatt ikke, forbudt, og oversikten ble tatt med fordi tjenestens formål er å vise vei til gode nettsteder uavhengig av nasjonalitet», skriver advokat Hans Erik Johansen i firmaet Wiersholm, Mellbye & Bech.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rask avklaring

Hos Lotteritilsynet har seniorrådgiver Monica Alisøy Kjelsnes ennå ikke fått satt seg inn i de siste brevene fra Startsidens støttespillere.

- Vi var av den oppfatning at dette var formidling av utenlandske pengespill. Vi får nå se på innvendingene og se om vi fortsatt er av den oppfatning, sier hun.

Alisøy Kjelsnes vil prioritere denne saken og regner med å komme til en konklusjon i løpet av et par uker.