Meny

Leter etter russiske strøm-kontakter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske energiselskapet Statkraft har som ambisjon å være ledende innen miljøvennlig europeisk kraft. Nå søker strømselskapet etter noen mindre russiske kontakter.

Det statlige energiselskapet Statkraft er for tiden Nordens tredje største kraftprodusent og leverer milliardoverskudd. Det er også den nest største produsenten av fornybar energi i Europa og vil på europatoppen i vannkraft og annen miljøvennlig energi.

Selskapet har 2000 medarbeidere, 158 vannkraftverk i Norge, Sverige og Finland, tre vindparker i Norge, ett gasskraftverk under bygging i Tyskland samt kontorer i åtte land i Europa.

Nevner ikke Russland-planer

I sin årsrapport framkommer det at Statkraft kartlegger ulike forretningsmuligheter i Sørøst-Europa, og i fjor ble det etablert et samarbeid med de statlige kraftselskapene i Montenegro og Serbia.

Men i rapporten nevnes ikke selskapets russiske planer med et ord.

Statkraft vurderer ulike russiske prosjekter, sier konserndirektør Ragnvald Nærø. Foto: StatkraftStatkraft vurderer ulike russiske prosjekter, sier konserndirektør Ragnvald Nærø. Foto: Statkraft

- Vi har vært i Russland tidligere og gjør ulike vurderinger, innrømmer Statkrafts konserndirektør Ragnvald Nærø.

Selskapet tilbakeviser likevel oppslag i russiske media om at de i neste uke skal til Nord-Kaukasus for å studere syv konkrete prosjekt.

- Nei, vi skal ikke dit. Vi er ikke interesserte i akkurat de prosjektene, men ser mer på små prosjekter med mulighet for utvikling, utdyper informasjonssjef Knut Fjerdingstad overfor ABC Nyheter.

- Dette skjer mer på kontaktnivå, sier han med et flott og energisk ordspill.

Skal bli ledende

Han understreker at Statkraft beveger seg svært forsiktig i retning av det russiske markedet. Nordmennene har sett på noen mindre vannkraftprosjekter (20-40 Mw).

- Men det er eventuelt for å lære mer om det russiske systemet, sier Fjerdingstad.

Statkrafts informasjonssjef vil ikke utelukke at et norsk oppkjøp kan skje allerede i år.

- Men det avhenger av hvilke prosjekter som dukker opp.

I Norge leverer Statkraft strøm og varme til om lag 600.000 kunder. I fjor hadde de en omsetning på over 16 milliarder kroner og et resultat etter skatt på 6,3 milliarder kroner.

De 2000 medarbeidere finnes i Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Nederland, Storbritannia, Bulgaria og Serbia. I sin strategiske plattform sier konsernet at de skal bli ledende i Europa innen miljøvennlig energi.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus