Meny

Prisene fortsetter å øke

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisene fortsetter å stige. Konsumprisindeksen økte med 0,6 prosent fra februar til mars 2007, mens tolvmånedersveksten fra mars i fjor til mars i år var på 1,1 prosent.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIXFoto: Sara Johannessen / SCANPIX

Tolvmånedersveksten er dermed 0,3 prosentpoeng høyere enn for en måned siden.


Veksten i konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) var på 1,5 prosent fra mars i fjor til mars i år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er denne underliggende prisveksten som er avgjørende for Norges Banks rentesetting. For en måned siden var den underliggende prisveksten 1,1 prosent, og en vekst på 1,5 prosent er høyere enn både analytikerne og Norges Bank hadde ventet.


Klær og bensin

Økende priser på klær og bensin er hovedårsaken til at prisene steg med 0,6 prosent fra februar til mars. Etter en økning på 1,5 prosent i prisene på klær og skotøy i februar, steg prisene samlet med 5,4 prosent i mars. Klesprisene ble registrert med en oppgang på 5,9 prosent.


Men klesprisene har ennå ikke hentet seg inn etter januarsalget. Samlet lå prisene i mars fortsatt 5 prosent under desembernivået.


Strøm

Bensinprisene gikk opp med 2,9 prosent fra februar til mars, og bidro også til prisveksten. Andre medvirkende årsaker var sterk prisøkning på teleutstyr og økte priser på alkoholfrie drikkevarer.


Strømprisene har sunket helt siden september i fjor, og falt med 2,5 prosent fra februar til mars. Strømprisene i mars lå dermed 34,2 prosent under prisnivået i september.


Fallet i strømprisene bidrar til å dempe veksten i konsumprisene på tolvmånedersbasis. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus