Sekstimersdag og håp om en bedre hverdag

Sekstimersdag og håp om en bedre hverdag
Sekstimersdag og håp om en bedre hverdag
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindre sykefravær og en bedre hverdag for de ansatte er målsettingen når TINE Midt-Norge tirsdag starter et ettårig forsøksprosjekt med sekstimersdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bildeinfo
Jan Eiler Wessel sammen med Sissel Forbrigd i osteproduksjonen hos TINE på Heimdal i Trondheim. TINE Midt-Norge starter tirsdag et ettårig forsøksprosjekt med sekstimersdag. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Trondheim (NTB-Skjalg Fremo): Ordningen med kortere arbeidstid skal gjelde alle de cirka 170 ansatte ved sentrallageret på Heimdal i Trondheim.

– Vi har veldig store forventninger og er overlykkelig for å ha fått til dette i en tariffrevisjon, sier forbundssekretær Grete Andreassen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) til NTB.

Hun håper at forsøket blir så vellykket at TINE Midt-Norge fortsetter med sekstimersdag når forsøksperioden er slutt, og at flere bedrifter følger etter.
Meierisjef Jan Eiler Wessel og hovedtillitsvalgt Kåre Pedersen har håp om å lykkes, men er samtidig litt usikre på om produksjonen kan opprettholdes på samme nivå. Det er en forutsetning.

Dette er den første sekstimersavtalen LO har inngått med en stor norsk bedrift og det største sekstimersprosjektet i Norge hittil.

Samlebåndsarbeid
TINE Midt-Norge, Heimdal, har en årlig omsetning på over 2 milliarder kroner. Flesteparten av de ansatte arbeider ved maskiner som skiver ost, river ost og pakker ost.

Jan Eiler Wessel opplyser til NTB at to tredeler av arbeidsstokken har «samlebåndsarbeid» og arbeider i to skift. Han mener dette er årsaken til et forholdsvis høyt sykefravær – 11 prosent. Hensikten med forsøket er blant annet å redusere sykefraværet i tillegg til å se om «den totale livskvaliteten» for de ansatte bedrer seg.

Men det er også et mål at de ansatte skal greie å gjøre det samme på seks timer som de hittil har gjort på sju og en halv time.

– Hvis vi får det til da. Hvis ikke, stopper vi prosjektet. Vi kan ikke tukle med servicegraden, sier han.

– God magefølelse

Hovedtillitsvalgt Kåre Pedersen sier at for å oppnå målsettingen, må de ansatte «springe litt fortere og gi slipp på en del pauser». Han er ikke 100 prosent sikker på at det vil lykkes.

– Men jeg har en rimelig god magefølelse. Vi har kjørt fire uker med test, to uker i februar og to uker i mars. Vi har sett at det går veldig bra. Effektiviteten økte og produksjonen ble opprettholdt, sier Pedersen.

Arbeidstiden for skiftarbeiderne på bedriften har hittil vært fra klokka 7.00 til 15.00 fem dager i uka på første skift, og fra klokka 15.00 til 00.30 fire dager i uka på kveldsskiftet. Nå skal alle jobbe 30 timer i uka. De nye arbeidstidene fra 7.00 til 13.00 og fra 13.00 til 20.30, med fire dagers uke på kveldsskiftet.

Flere forsøk
Seniorrådgiver Karin Enodd i LO opplyser til NTB at minst sju andre sekstimersprosjekter er i gang eller er under planlegging. Ett av disse er ved oppdrettsselskapet SinkaBerg-Hansen AS i Rørvik i Nord-Trøndelag.

Personalleder Frode Lauritzen i SinkaBerg-Hansen opplyser at 60 av bedriftens 120 ansatte har arbeidet sekstimersdag siden oktober 2005. Erfaringene er gode. På kort sikt ble det en «dramatisk nedgang» i korttidsfraværet. Senere har sykefraværet steget noe igjen, og stabilisert seg på 8-10 prosent.

Bedriften vil fortsette med sekstimersdag for en stor del av arbeidsstokken. Lauritzen tror at dette på lang sikt vil føre til nedgang i sykefraværet. I tillegg har denne ordningen ført til bedre flyt i produksjonen, sier han. (©NTB)