Stapper automatmillioner i egen lomme

Stapper automatmillioner i egen lomme
Stapper automatmillioner i egen lomme

Nesten 1 million kroner i automatinntekter kan være underslått fra Redd Barna og fire andre organisasjoner. En automat-agent står i fare for å bli politianmeldt for forholdet, men Lotteritilsynet tror

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Millioner forsvinner
Veldedige organisasjoner taper millioner på uærlige automat-agenter. Nå mistenkes en vestfolding for å ha underslått 1 million kroner fra bl.a. Redd Barna. Ill.foto: Scanpix

Innehaveren av et firma med base i Vestfold står i fare for å bli politianmeldt og miste autorisasjonen til å drive med spilleautomater. Lotteri- og stiftelsestilsynet (LST) mener at han har unnlatt å betale nærmere 1 million kroner til fem veldedige formål og frivillige organisasjoner.

- Samfunnet kan neppe tillate seg å se gjennom fingrene med dette. Slike saker hører til sjeldenhetene, men er ikke unike, sier avdelingsdirektør Jan Støfring i Lotteritilsynet til ABC Nyheter.

- Mannen har ikke bestridt beløpene i korrespondansen med oss, sier tilsynsdirektøren.

- Jeg innrømmer at det er snakk om noe penger, men ikke så mye, sier derimot vestfoldingen.

- Dette vil bli brakt i orden, og jeg synes du skal ligge unna dette, sier han bryskt til ABC Nyheter.

Mannen har hatt lov til å drive syv spilleautomater i ulike vestfoldbyer på vegne av fem organisasjoner. Men en gjennomgang av maskinenes telleverk viser at alle fem har fått for liten andel av utbetalingene.

For enkelte dreier det seg om betydelige beløp. Redd Barna skal mangle 455.490 kroner og Vestfold fylkeslag av Norsk Dysleksiforbund kroner 363.857.

I tillegg har Tønsberg svømmeklubb (kroner 25.996), Sportsklubben Sprint Jeløy (kroner 28.440) og Moss IL (kroner 62.794) fått for liten andel, mener LST.

Tilsynet fikk tips

Det var etter tips fra organisasjonene at tilsynet fant det nødvendig å kontrollere de enkelte maskinenes telleverk. Denne kontrollen fant sted over en treårsperiode. Deretter har man forsøkt å få mannen til å betale de utestående pengene til formålene.

I februar ble mannen pålagt å stenge automatene, men da tilsynet var på kontroll ti dager senere var spilleautomatene fortsatt idrift. For å få stanset dette har LST nå gitt firmaet en dagsmulkt på 5000 kroner inntil automatene stenges. Denne dagsboten begynte å løpe 26. mars.

Og siden dette heller ikke har hjulpet, har tilsynet nå sendt et varsel om at mannen kan miste sin autorisasjon. Et endelig vedtak om dette fattes like over påske, hvis det da ikke har skjedd noen innbetaling til Redd Barna eller de andre.

- Vi var først rådgiver og ga rettledning, deretter kom vi med pålegg og varsler - men når en ennå ikke har lært, da må det gjøres noe, sier avdelingsdirektør Jan Støfring i Lotteritilsynet.

Finnes flere eksempler

- Sannsynligvis blir dette verre fram til stengningen av spilleautomatene i sommer, tror han.

Om tre måneder skal spilleautomatene være borte, og det er ennå usikkert når Norsk Tipping får satt opp sine. For LST er det derfor noe ironisk at vedtaket om å avvikle markedet for private spilleautomater til fordel for Norsk Tippings monopol, kan føre til at flere putter penger i egen lomme.

Støfring vil ikke uttale seg om hvor store summer det kan være ulike lag og foreninger mister, men det beløper seg til flere millioner.


For de som på denne måten taper penger som skulle gått til veldedige formål, finnes det ingen fond å søke erstatning. For dem er det snakk om eventuelle rettssaker mot synderne for å forsøke å inndrive de manglende midlene.

Personvernpolicy