Meny

Høy oljepris gir lave bistandstall

Høy oljepris gir lave bistandstall

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingsminister Erik Solheim klarte ikke å oppfylle sine ambisiøse bistandsmål ifjor. Norge reduserte sin bistand med 2,2 prosent. Utviklingsdepartementet skylder på de høye oljeprisene.

Reduserer bistanden
Bistandsminister Erik Solheim besøker Thies i Senegal. I fjor reduserte Norge sin prosentvise bistand. Foto Alf Berg/ Plan Norge / SCANPIX

Høy oljepris gjør ikke underverk for norsk bistandsstatistikk. - Vi må likevel opprettholde målet om 1 prosent av BNI, sier politisk rådgiver i Utviklingsdepartementet, Torbjørn Urfjell. Foto: ScanpixHøy oljepris gjør ikke underverk for norsk bistandsstatistikk. - Vi må likevel opprettholde målet om 1 prosent av BNI, sier politisk rådgiver i Utviklingsdepartementet, Torbjørn Urfjell. Foto: Scanpix

For første gang på ti år har også OECD-landene samlet redusert sine bistandsoverføringer. I fjor fallt tallene med 5,1 prosent. Og Norge er faktisk ett av de landene som reduserte sin prosentvise andel mest, viser fersk OECD-statistikk.

Forklaringen er at oljeinntektene ble mye større enn både regjeringen og Stortinget forventet da budsjettet ble satt opp.

Planen var at Norge skulle bruke 0.96 prosent av Brutto nasjonalinntekt (BNI) i 2006. Men til slutt ble det bare overført 0,89 prosent av BNI (18,6 milliarder norske kroner).

Det gir en prosentvis tilbakegang på hele 2,2 prosent.

- Dette skjer vært år. BNI bli høyere enn det Stortinget mener at det vil bli. Dette ble kompensert ved en oppjustering i 2007-budsjettet, sier Torbjørn Urfjell som er politisk rådgiver for statsråd Erik Solheim (SV) i Utviklingsdepartementet.

For 2007 er det budsjettert med at Norge skal bruke 0,01 prosent mer enn anslaget for 2006, med andre ord 0,97 prosent av BNI.

Regjeringens målsetting er at bistanden skal bli på 1 prosent av BNI.

- Og fortsatt er det jo slik at man bruker 99 prosent til andre saker, påpeker Urfjell.

Samlet sett brukte de rike OECD-landene om lag 650 milliarder norke kroner i 2006 (103,9 milliarder amerikanske dollar). Året før var det samlede tallet 20 milliarder høyere.

- Slik jeg vurderer det, skjer dette fordi ikke alle land gjør som Norge. Det er flere land som ikke forplikter seg til prosentsatser slik som oss, sier Urfjell.

I en redegjørelse fra OECD heter det at reduksjonen var ventet. De viser til at det i 2005 skjedde ekstraordinære overføringer som følge av uvanlig store hjelpeoperasjoner rettet mot særlig Irak og Nigeria.

FN har som målsetning at det skal brukes 0,7 prosent av BNI til bistand. Men samlet sett bruker OECD-landene bare 0,3 prosent av sin BNI. Og bare fem av landene når FN-målet: Sverige (1,03), Norge og Luxemburg (0,89), Nederland (0,81) og Danmark (0,80).

I rene penger er det fortsatt USA som bruker mest. De brukte i 2006 hele 22,74 milliarder dollar (143,4 milliarder norske kroner), men dette utgjør bare 0,17 prosent av USAs samlede BNI.

- Når det er stor vekst, så henger ikke overføringen med på veksten. For oss er dette et godt argument for å opprettholde en målsetning i prosent, mener Erik Solheims politsike rådgiver i utviklingssaker, Torbjørn Urfjell.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus