Meny

Vil sensurere svensk spill-selskap

Vil sensurere svensk spill-selskap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin kamp mot spillavhengighet vil kulturminister Trond Giske og tilsynsdirektør Atle Hamar nå sensurere et svenskeid og britisk-registrert selskap. - Vi gjør ikke noe galt og er klar for rettssak, s
Vil stoppe svensker
Sjefen for Lotteritilsynet Atle Hamar og kulturminister Trond Giske har satt igang en storoffensiv mot steder på internett som sprer kunnskap om utenlandske bookmakere innrettet mot norske spillere. Foto: Scanpix

For en drøy måned siden sendte Trond Giskes Kulturdepartement (KKD) et brev til administrerende direktør Atle Hamar i Lotteri- og stiftelsestilsynet (LST) hvor en presiserte sitt syn på regelverket for lotteri og pengespill.

Her blåses det igang en kamp mot enhver som forsøker å opplyse et norsk publikum om at det eksisterer utenlandske bookmakere som aksepterer norske spillere. Om disse befinner seg i Norge eller utenlands spiller mindre rolle.

Sjefredaktør og medeier i det britiskregistrerte selskapet Svenskafans Limited, Anders Nettelblad, har allerede fått brev fra det norske Lotteritilsynet med pålegg om å stanse deres norskspråklige nettsted - norskefans.com, selv om siten ligger på en server i Storbritannia.

- Vi er ikke overrasket. Men det er jo litt merkelig at de sender slikt til oss, sier svenske Anders Nettelblad til ABC Nyheter.

- Vi har ingen planer om å stenge den norske siten, sier han.

«...spillaktivitet som er tilpasset og tilrettelagt for spillere i Norge, men som drives av en utenlandsbasert fjernspillaktør og via en utenlandsk server, mener departementet også kan omfattes av avholdelses- og formidlingsforbudet i norske regler», skrives det på departementalsk.

Men Nettelblad mener at forretningsideen inkluderer nettsteder i alle skandinaviske land, og de har allerede egne siter i Danmark og Norge. De beskriver nettstedene sine som lagd av supportere for supportere. De aktuelle skribentene er bosatt i en rekke europeiske land.

«Här finner du inga urvattnade artiklar skrivna av ointresserade journalister som undrar varför de har tvingats lämna Stockholm för att följa en tråkig match», skriver de på sin svenske side.

Men det som bekymrer det norske tilsynet er at nettstedet inneholder direkte linker og reklame for pengespill som ikke er tillatt i Norge, så som expekt.com og bet365.com.

«Etter norske regler vil imidlertid også nettspill som markedsføres og formidles via en server lokalisert i utlandet omfattes av norske regler dersom siden er tilpasset og tilrettelagt for spillere i Norge», skriver tilsynet som vurderer politianmeldelse hvis dette ikke rettes opp.

Det bekymrer ikke Anders Nettelblad som også er ansvarlig utgiver.

- Vi ser ikke at vi bryter norsk lov. Dette er et journalistisk produkt drevet fra England, og vi følger engelske regler. Men skulle det være at vi gjør noe feil, så vil vi rette dette opp, sier han.

Men den feilen må i så fall avdekkes i en rettssak.

- Ja. For vi anser ikke at vi gjør noe feil, sier Nettelblad.

I sitt brev til LST, skriver KKD også at de vil be andre lands myndigheter om å bidra til å begrense tilbudene overfor norske spillere. Men hittil har ikke Anders nettelblad hørt noe fra britiske eller svenske myndigheter.

For en ukes tid siden ble det kjent at LST ville forby ABC Startsiden (som eier ABC Nyheter) å lenke til utenlandske bookmakere. Og like før helgen gjorde kulturminister Trond Giske det klart at KKD vurderte å forby bankene å overføre penger vunnet på spill på tvers av landegrensene, etter nederlandsk mønster.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus