En idé med uante dimensjoner

Summene jeg har operert med så langt har jo hatt en viss dimensjon over seg. Men det jeg har kommet opp med denne uken gjør at «the sky is the limit». For nå snakker jeg om 3.333 milliarder! Kubikkmet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg jakten på millionene:

Uke1: Loddet er kastet

Uke 2: 200 millioner i sikte

Uke 3: Mer flaks enn forstand

Uke 4: Urent trav

Uke 5: Berget med et nødsskrik

Uke 6: På tide å mobilisere fansen

Her er beregningsmalen til Skevik:

100

200

400

800

1600

3200

6400

12800

25600

51200

102400

204800

409600

819200

1638400

3276800

6553600

13107200

26144400

52428800

104857600

209715200

Kaare Skevik juniors konstante jakt på kapital til diverse prosjekter fortsetter på ABC Nyheter.

Uke 7:

Denne uken har jeg faktisk solgt 27 nye t-trøyer pluss én bok og kan fakturere kroner 3.024 kroner og er snart «way beyond». En butikk i Namsos kjøper 23 trøyer til rabattert pris, og da går totalen min nå opp til kroner 8.474,50. Det er 2.074,50 kroner foran skjema. Faktisk mangler jeg bare 4.325,50 så har jeg doblet også i neste uke. Og det trenger jeg. For nå nærmer det seg påske, noe jeg simpelthen har glemt å regne med. Ser ikke at det er så mange intelligente forslag å finne på i påskeuken som kan doble kapitalen og velger derfor å satse på salg av flere t-trøyer. Jeg har nemlig ikke tenkt å bruke høytiden til å hoppe rundt som en påskekanin på kjøpesentre eller bli gatemusikant for å få inn pengene.

Skal jeg også i neste uke – selveste påskeuken – klare å doble innsatsen, trenger jeg å selge 28 trøyer til, så er jeg i havn. Men, uken deretter skal innsatsen dobles til 25.600, den ser jeg blir knalltøff, siden fem av dagene spises opp av påsken, og jeg får kun to virkedager å jobbe på. Men, etter noen rolige og avslappende feriedager kommer jeg kanskje på noe som gjør at jeg berger den uken også.

Nå er jeg inne i uke 8 og har faktisk klarte å ligge foran skjema i samtlige uker så langt. Bare dét er en aldri så liten bragd. Jeg har imidlertid oppdaget mange av fellene jeg som gründer og investor kan gå i, og merker at jeg blir stresset. Å bli investor er i ferd med å bli en heldagsjobb for meg, noe jeg overhodet ikke tenkte på da jeg startet opp. Ikke bare skal den ukentlige artikkelen skrives, men bøker skal pakkes, frankeres og sendes, fakturaer skal vedlegges, t-trøyene skal ha egen logo som må lages, så skal de trykkes, pakkes, frankeres og sendes, og så skal også de faktureres.

Videre må jeg holde regnskapet à jour samt holde koken hele tiden og være skjerpet. Jeg kjenner frykten puster meg i nakken. Og det er slett ingen myk fønvind. Den minner mer om en isende vind som feier over Hardangervidda. Jeg kjenner små skjelvinger, nakken sitrer og jeg begriper ikke hvordan de rike klarer presset. Jeg er stresset for det som egentlig er for småpenger å regne. Hva når jeg kommer opp i de store summene? Hvordan i all verden skal jeg takle det?

Jeg går igjen i tenkeboksen og grubler, til jeg kommer fram til at jeg trenger en coach. Jeg ringer min gode venn og kollega Paal Leveraas, som er vel etablert i yrket. Han har satt seg godt inn i det jeg driver med.
- Hei Paal. Kaare jr. her.
- Hei Kaare. Hva kan jeg hjelpe med.
- Jeg trenger en coach! Nå. Med en gang.
- Går greit det.
- Men, Paal. Hva gjør en coach? Hvorfor trenger jeg en coach?
- Hehe... En coach, Kaare, en coach er en slags trener, eller veileder om du vil.
- En slags motivator?
- Det kan du godt si. En som skal hjelpe deg å holde fokus når det butter og som gir deg råd. Og tro meg Kaare, det kommer du til å trenge.
- Åh?
- Ja, du vil helt sikkert få noen nedturer i prosessen, og da er det viktig at du klarer å holde fokus på det som er ditt hovedmål. Sluttsummen på 209 millioner. Ser du den?
Jo da, jeg ser den. Vi diskuterer videre, og jeg kjenner at stresset langsomt slipper taket og at roen siger inn over meg. Jeg lener meg tilbake og summerer opp.

Jeg skal ha to fokus. Fokus på uken jeg er inne i akkurat nå, og fokus på sluttsummen. På de 209 millionene. Ifølge Paal heter det ikke hvis jeg når målet, men når jeg når målet. Jeg takker ham for hjelpen og avtaler å ringe ham ved behov og merker at jeg nå nyter tilværelsen på en helt annen måte. 209 millioner. 209 fuc… millioner.

Men Paal stilte et vesentlig spørsmål. Hva skal jeg gjøre med pengene? Jeg er svar skyldig. Så langt har jeg bare ikke tenkt og kanskje er det på tide? Men før jeg får startet den prosessen, ringer min regnskapsfører Stig og i løpet av samtalen forteller han at det jeg holder på med er kapitalinntekt, og at det ganske enkelt betyr at jeg kun betaler 28 prosent skatt av pengene. Og fokuset er igjen på de 209 millionene. For det vil si at jeg etter skatt sitter igjen med 150 millioner, hvis jeg da ikke velger å fortsette å investere. Dette er jo en motivasjon av en annen verden. Stig gjør underverker med meg på samme måte som Paal gjorde. Det er både godt og betryggende å ha slike støttespillere på lag.

Igjen er fokuset der det skal være. Nå tenker jeg seriøst over hva jeg skal investere i. Jeg grubler hardt og lenge, og tankene vandrer tilbake i tid. Under de mange oppholdene på Kanariøyene, har jeg med interesse fulgt med på utviklingen av avsaltningsanleggene hvor man renser sjøvann til ferskvann, som igjen blir drikkevann og vann som bøndene kan bruke til å vanne jorda. Og med de lange tørkeperiodene som ofte rammer øyene, er jo dette en genial løsning.

Jeg vet at vann vil bli en av de store verdensutfordringene etter hvert som den globale oppvarmingen fortsetter, og det å investere i vann og miljøet er noe jeg får mer og mer tro på ettersom tankene vandrer.

En vill idé slår ned som det berømte lynet fra den like berømte klare himmelen, og jeg ringer Havforskningsinstituttet i Bergen hvor jeg til slutt havner hos en svært behjelpelig forsker. Jeg forklarer ham idéen, og han er faktisk med og hjelper meg med én gang.

Jeg ber ham regne ut fra følgende: Verdenshavene vil det neste hundre året øke med én meter. Det er altså én centimeter per år. Det jeg vil vite, er hvor mange kubikkmeter vann tilsvarer denne ene centimeteren i året? Og per døgn?

Han gir meg tallene og sammen regner vi ut følgende, basert på avsaltningsanlegg som produserer 100.000 kubikkmeter vann i døgnet. For bygger man 91.000 avsaltningsanlegg over hele verden, vil man årlig kunne tømme havet for 3.333 milliarder kubikkmeter vann, noe som altså tilsvarer den årlige økningen, og man unngår dermed at havet stiger.

Det er jo bare sensasjonelt. En helt van(n)vittig tanke, og jeg kaster meg på ny over telefonen og ringer Lynggruppen i Vanvikan i Nord-Trøndelag. De har en egen avdeling som heter Aqualyng som driver i stor skala med avsaltningsanlegg, blant annet på Kanariøyene. Jeg snakker med sjefen sjøl og han lytter og er faktisk helt med på beregningene mine og sier:

- Men Kaare, man har jo i dag avsaltningsanlegg som filtrerer én million kubikkmeter sjøvann i døgnet og med den størrelsen trenger man jo bare rundt 9.000 anlegg på verdensbasis. Og disse kan da igjen være drevet med fornybare energikilder som vindmøller, bølgekraft eller solceller. Svært miljøvennlig.
- Jøss, så det er mulig?
- Ja, i prinsippet. Teknologien er jo der og er tilgjengelig, og forutsatt at tallene og beregningene fra Havforskningsinstituttet stemmer, burde jo det være fullt mulig.
- Wow!
- Ja, og så vil jo ferskvannet kunne brukes til dyrkning av planter og skog i ørkener som igjen vil medføre at CO2-balansen bedres.
- Fantastisk. Jeg bukker og takker og får lov til å komme tilbake til ham om jeg lurer på noe. Dette er jo bare helt vilt. Men før jeg tar av fullstendig, ønsker jeg å sjekke teorien min i forskermiljøene og ringer Universitetet på Ås (tidligere Landbrukshøyskolen, red. anm.), Universitetet i Stavanger og Meteorologisk Institutt og snakker med til sammen syv forskere som faktisk backer meg. Noen kaller tanken revolusjonerende, nyskapende og svært radikal, og jeg får nærmest applaus fra et par av de jeg snakker med.

Men nå er jeg helt gira og knapt til å ha i hus der jeg vandrer hvileløst rundt, uten helt å vite hva jeg skal gjøre videre. Til slutt ender jeg opp med å ringe redaksjonen. Dette kan jo bli en sabla svær nyhetssak, noe også redaktør Berg straks er enig i. Og du kan snart lese den på ABC Nyheter.

Men nå er jeg blitt helt ør og tappet og har bare lyst til å ta påskeferie sånn med én gang. Det er ikke mer å hente, og jeg velger en grei walkover. Skal kun selge 28 t-trøyer samt få ekspedert varene, så kan jeg puste. Men idéen slipper bare ikke taket og jeg drodler videre og kommer opp med følgende:

Ved å bygge 9.000 avsaltningsanlegg vil man få følgende gevinster:

* Havnivået holder seg som nå eller stiger langt langsommere enn det man har forventet.
* Produksjonen av drikkevann vil øke.
* Man får dyrket utrolig mye brakk land.
* Man kan dyrke mais som er topp for produksjon av biodiesel, som omtrent er fri for forurensning.
* All dyrkingen vil være med på å stanse erosjonen (ørkenspredningen). Kan til og med reversere den.
* Skaper nye arbeidsplasser i land med stor ledighet og spesielt stor ledighet blant kvinner.
* Mange steder får man grunnvannet tilbake.
* Flere folk får mat og inntekter.
* All den nye dyrkingen gir en bedre CO2-balanse.

Jeg blir andpusten av dimensjonene, åpner en øl og synker hen i en eller annen sfære. Og undres på hvor denne serien til slutt vil føre meg. For dette er jo bare helt vilt.

Hvis du ønsker å bli «Jakten på millionene-supporter», kan du bestille t-skjorte ved å sende en mail med bestillingen hvor du skriver antall, størrelse (finnes i alle størrelser), motiv og adresse hvor den skal sendes, så har du t-skjorten innen to uker. Pris, 199,00 inklusive porto.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Mann utsatt for uprovosert vold fra ungdomsgjeng i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19 Albaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale
Siste nytt
08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeMann utsatt for uprovosert vold fra ungdomsgjeng i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19NorgeAlbaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus