Meny

Hvalvenner vurderer norsk boikott

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne helgen starter den norske hvalfangsten. Hvalvenner protesterer allerede og utelukker ikke boikottaksjoner. - Jeg mister ikke nattesøvnen av det, sier fangstvenn Rune Frøvik.

- At Norge ikke overholder internasjonale avtaler, undergraver egne argumenter om at det er måten å løse internasjonale problemer på, mener hvalvennen Nicolai Entrup. Foto: WDCS- At Norge ikke overholder internasjonale avtaler, undergraver egne argumenter om at det er måten å løse internasjonale problemer på, mener hvalvennen Nicolai Entrup. Foto: WDCS

«Nordmennene dreper mer enn 1000 hval», skriver hvalvenner i den tyske avdelingen av organisasjonen WDCS (Whale and Dolphin Conservation Society) fredag. De mener den norske fangsten strider mot internasjonal rett og hevder at de norske fangstkvotene stiger alarmerende.

WDCS-leder Nicolas Entrup er ikke fornøyd med at fangsten starter opp igjen.

- Vår organisasjon er imot direkte aksjoner mot båter, men akkurat nå vil vi ikke utelukke en eventuell boikott av norske produkter. Men dette må vurderes nøye, sier han til ABC Nyheter.

- Jeg mister ikke nattesøvnen av den grunn. Dette har de holdt på med siden de ble startet, sier daglig leder av hvalfangst-organisasjonen Høge Nord Alliansen, Rune Frøvik.

- De lever av å være motstandere av hvalfangst og hauser opp ting, mener Frøvik.

Nicolai Entrup viser på sin side til at norske hvalfangere hadde problemer med å få avsetning for sine produkter i fjorårets sesong, og han tilbakeviser at hvalkjøtt og -spekk skulle kunne avhjelpe sult i verden (noe han mener norske myndigheter har brukt som argument).

- Norske helsemyndigheter har jo selv advart gravide mot å spise hval.

- Det finnes så mange trusler mot disse dyrene og så er det lett å gjøre noe mot en av truslene - hvalfangsten. Da må dette stoppe, mener Entrup, som beskriver situasjonen som bisarr.

WDCS-lederen opplyser at de har kontaktpersoner i Norge, men at ingen av dem vil stå fram som talspersoner for organisasjonens standpunkter.

- Vi jobber alltid med folk som bor i landene, det er det samme om det er Island, India eller Norge, sier han.

Rune Frøvik peker på at årets kvote er like stor som fjorårets, og mener at grunnen til at man ikke klarte å fylle kvoten i fjor har sammenheng med tre forhold: Markedssituasjonen, fangsforholdene og at veldig mange hval skulle drepes langt unna norskekysten.

Han innrømmer at det mangler en del vitenskapelig dokumentasjon på hvor sunt hvalkjøtt egentlig er, men mener at det for befolkningen generelt sett er godt kjøtt.

Frøvik lar seg ikke imponere over WDCS-argumentene.

- Om de kommer med sterke ord, så har det ingen betydning. Dette har vi hørt før. Jeg respekterer at de er motstandere, men at de nå bruker markedssituasjonen som argument - det viser at det ikke finnes noe miljøvennlig argument, mener Høge Nord Alliansens leder.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus