Meny

Hver irakisk politimann koster kr 75.000

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet betaler for omstridt kursing av irakiske politiledere i Norge. I fjor gjennomgikk 80 politimenn - ingen kvinner - kurs til en samlet kostnad av 6,2 millioner kroner.

Avgangselever ved en irakisk politiskole i Irak. Norge betaler 75.000 kroner for å to ukers kurs av politiledere om demokrati. Foto: ScanpixAvgangselever ved en irakisk politiskole i Irak. Norge betaler 75.000 kroner for å to ukers kurs av politiledere om demokrati. Foto: Scanpix

Over påske starter det åttende norske kurset for irakiske politiledere. Her er det ventet deltagelse fra om lag tyve menn, selv om Norge ønsker å se kvinnelige deltagere.

I fjor sommer forsvarte utenriksminister Jonas Gahr Støre kursene i Stortinget:

- Oppbyggingen av en sivil politistyrke basert på demokratiske prinsipper er viktig, sa han og viste til at kursene legger vekt på «politiets rolle i et demokratisk samfunn, ledelse og administrasjon, menneskerettigheter og kvinner i politiet».

- Denne opplæringen vil bli videreført, sa statsråden.

Kursene starten i 2005, like før den nye rød-grønne regjeringen trakk de norske soldatene ut av Irak. Men ennå må norske myndigheter se langt etter den første kvinnelige politibetjenten. Det skjer selv om ambassaden i forkant ber irakiske myndigheter nominere kvinner, viser en epost fra Utenriksdepartementet til den norske ambassaden i Amman.

Problemet ser med andre ord ut til å fortsette.

- Men det kan jo ikke være noen overraskelse for de som kjenner kulturen, sier Iver Frigaard som er seksjonssjef i avdeling for internasjonalt politisamarbeid i Politidirektoratet, til ABC Nyheter.

Han bekrefter også at hvert eneste kurs, som varer i nesten to uker, har en kostnad på om lag 1,5 millioner kroner. I fjor var det 80 irakere som deltok på fire norske politikurs, og det gir en kostnad på 75.000 kroner per hode.

Kursene har også blitt kritisert fra forfatter Henrik Hovland:

«Å motta og kurse stadig nye grupper med politifolk innebærer å gi legitimitet og politisk støtte til den ene parten i en pågående borgerkrig; en part som for øvrig henter mye av sin støtte fra Iran. Har Norge valgt side i borgerkrigen?», spurte Hovland i en aftenpostenkronikk.

I etterkant forsvarte statssekretær Raymond Johansen kursene og avviste at hensikten var å gi legitimitet og politisk støtte til en av partene i konflikten.

- Blant de 118 politilederne som hittil har vært på kurs i Norge, er det en blanding av sunnier, shiaer og kurdere, påpekte Johansen.

Han innrømte likevel at enkelte kursdeltagere kunne være tidligere overgripere:

- Det er fullt mulig at politiledere som har vært på kurs i Norge tidligere kan ha vært involvert i overgrep, men det er jo nettopp derfor vi må gjøre en innsats for å få dem til å endre adferd, skrev statssekretæren.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus