Meny

EØS koster Norge ti milliarder i året

EØS koster Norge ti milliarder i året

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvidelsen av EØS-avtalen ble i overkant dyr, men det er prisen Norge må betale for å beholde selvråderetten, mener Sps Alf Ivar Samuelsen. Norge betaler nå ti milliarder årlig i EØS-kontigent.
Foto: Scanpix

 

 

(Trygve Mellvang-Berg, NTB):

Norge undertegner torsdag en avtale om å inkludere de nye EU-landene Romania og Bulgaria i EØS-samarbeidet, noe som vil koste Norge 1,1 milliarder fram til 30. april 2009. Det bringer Norges EØS-kontingent til rundt 10 milliarder i året.

Samuelsen, som sitter i utenrikskomiteen på Stortinget, synes dette er i meste laget.

- Vi er en betydelig bidragsyter til å være et utenforland. Vi har oppnådd en avtale det går an å leve med, men inngangsbilletten var dyr, sier Samuelsen til NTB.

Paradoksalt nok er det nei-partiet Sps egen statssekretær i Utenriksdepartementet, Liv Monica Stubholt, som har ansvaret for avtalen.

- Vi har tøyd oss veldig langt, men jeg har ingen grunn til å kritisere Liv Monica. Hun har gjort en god jobb og informert oss løpende underveis. Valget sto mellom å ikke få noen avtale og det vi har fått, sier Samuelsen.

Han trekker fram fiskeridelen av avtalen og det at rundt 50 prosent av bidraget går rett til Bulgaria og Romania, som positive elementer, selv om han helst ville ha erstattet hele EØS med en frihandelsavtale.

- Men vi må forholde oss til realitetene. Da må vi være villige til å betale den prisen for å ha den selvråderetten flertallet av oss synes er viktig, sier Samuelsen, som ikke tror på noen ny EU-medlemskapsdebatt i Norge i uoverskuelig framtid.

- Tross de dystre spådommene klarer vi oss utmerket på egen hånd, sier Sp-politikeren. (©NTB)
Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus