Åpen for alle - alltid

Vil sensurere Startsiden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis ikke ABC Startsiden umiddelbart fjerner sine pekere til utenlandske bookmakere, truer Lotteritilsynet med dagsbøter og politianmeldelse. - Kinesiske tilstander og sensur, mener ansvarlig redaktør

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lotteritilsynet under direktør Atle Hamar mener det skal forbys å linke til utenlandske nettsteder som tilbyr gambling og truer Startsiden med bøter. Foto: ScanpixLotteritilsynet under direktør Atle Hamar mener det skal forbys å linke til utenlandske nettsteder som tilbyr gambling og truer Startsiden med bøter. Foto: Scanpix

Lotteri- og Stiftelsestilsynets direktør Atle Hamar vil forby norske nettpekere til utenlandske gamblingsteder. Stridens kjerne er de 6-7 pekerne som ABC Startsiden har samlet i sin katalog over nettjenester som tilbyr pengespill.

Lotteritilsynet mener omtalen og direktelinkene til Centerbet, Ladbrokes og andre er formidling og markedsføring av lotterier som er forbudt i Norge.

Ansvarlig redaktør Espen Udland (som også er sjef for ABC Nyheter) ble overrasket da tilsynets brev dukket opp på pulten hans i forrige uke. Her truet Lotteritilsynet med 5000,- kroner i dagsbot og eventuell politianmeldelse hvis ikke pekerne ble fjernet innen 2. april.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er overrasket over at de sender et slikt brev uten først å ha tatt kontakt med oss. Det er underlig, mener han.

- En misforståelse?

Udland har fått sine adkvokater i firmaet Wiersholm, Mellby & Bech til å svare tilsynet. De spør om det ikke kan foreligge en misforståelse fra Lotteritilsynets side: ABC Startsiden er en kategorisert guide over sider på Internett, skriver advokatene som også trekker fram at det er en redaksjonell vurdering som ligger bak og at selskapet ikke tjener noen penger på den enkelte peker.

- Dette er ikke markedsføring, men mer å sammenligne med et bibliotek som viser til bøker om ulike tema - for eksempel gambling som i dette tilfelle. Lotteritilsynet vil med dette redigere vår redaksjonelle flate. Vi er en katalog som skal være komplett og vise brukerne hva de kan finne på nett, mener Udland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vil nå vurdere tilbakemeldingen fra ABC Startsiden og så vurdere om vi skal fatte det vedtaket som nå er varslet, sier seniorrådgiver Monica Alisøy Kjelsnes ved Lotteritilsynet.

Startsiden-sjefen ser på sin side ikke med blide øyne på Lotteritilsynets pålegg om å fjerne informasjon om de utenlandske nettstedene.

- Vil vi ha kinesiske tilstander og sensurere bort informasjon bare fordi den befinner seg utenfor Norge, spør Udland som da også undrer seg over fremtiden for Google og andre søkemotorer i Norge.

- Vi er kjent med argumentet om at dette er redaksjonell omtale og ikke markedsføring. Nå må vi ta en konkret vurdering, sier tilsynets seniorrådgiver.

Monica Alisøy Kjelsnes sier at de også har vurdert Google, men at de vurderer det som noe annerledes siden oversikten ikke er direkte tilrettelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Der må du skrive pengespill, mens Startsiden har en egen kategori som heter Pengespill. ved å klikke der får man en lang liste med lenker og omtaler. Det er spesielt, mener hun.

Har stanset én aktør

Espen Udland registrerer tilsynets synspunkt om at slike nettsteder bryter med norsk lov, men viser samtidig til at dét også var tilfelle da en aktør forsøkte å stanse Startsidens peking til nettsteder hvor det kunne lastes ned fildelingsteknologi:

- Denne teknologien kunne brukes både lovlig og ulovlig. Men den saken vant vi, sier Udland.

Lotteritilsynet har allerede stanset en nettaktør som hadde bygd opp tjenesten sin som Startsiden. Det var lille www.dinarena.no som var tilsynets prøveklut.

Uten å levere noen klage på tilsynet, aksepterer eieren Lasse Aarønes Moen i en epost av 14. februar å slette katalogens pekere til bookmakere og gamblingsteder utenlands fordi «vi ikke ønsker eller har råd til dagsmulkt».

Men han gjør det ikke uten å fortelle om Startsidens samling av pekere og oppfordrer tilsynet til å aksjonere mot flere:

«Vi forventer de samme reaksjonene mot de andre nettstedene som har de samme linkene som oss», skriver Aarønes Moen til Lotteritilsynet.