Alenemødre svindler med trygden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trygdesystemet avdekker et økende stønadsmisbruk blant somaliske kvinner i Norge. Mødrene ordner en norsk skilsmisse som også utløser økonomisk støtte som alenemor, men forblir i realiteten muslimsk g

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økende trygdesvindel er avdekket blant somaliske mødre. De skiller seg etter norske lover og får støtte som alenemødre, men blir likevel hos ektemannen. Ill.foto: ScanpixØkende trygdesvindel er avdekket blant somaliske mødre. De skiller seg etter norske lover og får støtte som alenemødre, men blir likevel hos ektemannen. Ill.foto: Scanpix

Denne formen for trygdemisbruk skal være godt kjent i de somaliske miljøene, skriver fagbladet Velferd i sitt siste nummer. I en egen rapport om det som omtales som Somalia-prosjektet, heter det at også de somaliske moskeene mener misbruket er et stort problem.

- Når først noen har begynt å misbruke systemet og ser at det går, brer det om seg i miljøet, sier Ubah Abduqadir til Velferd.

- De skiller seg etter norsk lov, men fortsetter å være gift etter muslimsk lov, fortsetter hun.

Abduqadir var selv med på å studere fenomenet i Somalia-prosjektet for Mølla kompetansesenter. Hun understreker at dette ikke bare omfatter somaliske miljøer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen av NAV Innkreving og kontroll, Magne Fladby, er kjent med problemet og bekrefter overfor tidsskriftet at de har hatt flere saker til behandling. For tiden er det denne typen svindel som øker mest hos den nye velferdsetaten. I fjor ble 111 personer anmeldt for å ha svindlet med stønader til enslige forsørgere.

I rapporten som Velferd omtaler trekkes det fram flere årsaker til misbruket, som analfabetisme, manglende jobb og dårlig behandling hos sosialkontorene. I tillegg nevnes de store forventningene som mange somaliere blir møtt med i hjemlandet, om at store summer skal sendes tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette presset har ført til at noen faller for fristelsen til å misbruke systemet for å hjelpe familien i hjemlandet, mener den tidligere prosjektmedarbeideren.

Ubah Abduqadir mener moskeene kan være en nøkkel til å få bukt på problemet. Hun anbefaler den nye trygdeforvalteren NAV å blant annet kreve attest fra moskeen ved tvilsomme skilsmisser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Moskeen har engasjert seg i å få slutt på det, blant annet ved å understreke for somalierne at det er like galt å lyve overfor ikke-muslimer som for muslimer.

- Moskeen har også vært bekymret fordi misbruket påvirker nordmenns holdning til hele det somaliske miljøet, sier hun til bladet.

Statssekretær Libe Rieber-Mohn vil ikke kommentere tilfellene ut fra etnisk bakgrunn.

- Dette er trygdemisbruk og bedrageri. Men vi må forholde oss til trygdemisbruk på generelt grunnlag, ikke i forhold til etnisistet, sier hun til Velferd.

Heller ikke Karin Andersen som er leder for Stortingets Arbeids- og sosialkomite, vil angripe problemet fra en etnisk synsvinkel. Hun vil heller ikke be moskeene om hjelp.

- Det er ingen andre enn offisielle myndigheter som vier og skiller folk. En slik attest kan tolkes som en anerkjennelse av at skilsmisse må skje dobbelt, sier hun.