Meny

Nytt underslag i Kirkens Nødhjelp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tredje gang rammes Kirkens Nødhjelp av at ansatte underslår midler fra hjelpeorganisasjonen i Afrika og Asia.

Utenriksdepartementet (UD) har kalt inn representanter fra Kirkens Nødhjelp til et møte denne uken for å diskutere situasjonen, skriver Dagens Næringsliv.

I fjor vår ble det oppdaget at en lokalt ansatt i Kirkens Nødhjelp i Nairobi i Kenya hadde underslått midler. I alt 48.000 dollar, om lag 300.000 kroner, som skulle gått organisasjonens arbeid i Somalia forsvant.

- Han er sagt opp og anmeldt til politiet. Vi er ikke spesielt optimistiske med hensyn til å få tilbake pengene, sier utenlandssjef Knut Christiansen til avisen.

Christiansen anslo underslaget i Somalia til 200.000 kroner i et intervju med ABC Nyheter i midten av mars. Han fortalte også om et underslag begått høsten 2004 i Vietnam, som ikke ble anmeldt.


- Hovedregelen hos oss er at kriminelle handlinger skal anmeldes, og at det ikke finnes gråsoner på hva som er rett og galt. Men etter å ha rådført oss med norske myndigheter, valgte vi å ikke anmelde saken. Vi må vurdere risikoen for både vår organisasjon og den det gjelder, sa utenrikssjef Knut Christiansen.

Somalia-episoden er tredje gang det oppdages alvorlige underslag i hjelpeorganisasjonen. Nå vil UD, som sammen med NORAD har bevilget mesteparten av midlene som er tapt, ha et møte med Kirkens Nødhjelp for å diskutere hvor mye av midlene som skal leveres tilbake.

I den første saken underslo en lokal ansatt i Sudan over seks millioner kroner og forsvant siden sporløst. I den andre saken forsvant om lag 1,5 millioner kroner fra humanitære prosjekter i Afghanistan. (©NTB)

ABC Nyheter om KN: Vil ikke betale tilbake 4 underslagsmillioner

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus