Meny

Porsche kjøper seg opp i Volkswagen

Porsche kjøper seg opp i Volkswagen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Porsche kjøper seg opp til en eierandel på 31 prosent i Volkswagen. Men den berømte sports- og luksusbilprodusenten benekter at selskapet har planer om å sluke hele VW.
Foto:
Volkswagen-sjef Martin Winterkorn tidligere denne måneden. Foto: Reuters / Scanpix

Stuttgart (NTB-Reuters-DPA): Tysk lov pålegger selskaper som kjøper en så stor aksjepost i et annet selskap å tilby seg å overta resten av aksjene. Et slikt tilbud vil bli gitt, het det i en kunngjøring fra Porsche etter et ekstraordinært styremøte lørdag.

- Når dette obligatoriske budet er gitt, vil ikke ytterligere oppkjøp utløse noen ny forpliktelse til å komme med et tilbud til de mindre aksjeeierne, het det i kunngjøringen. Lørdagens beslutning kom som en overraskelse på finansmarkedene.

«Ingen planer»

Porsche-sjefen Wendelin Wiedeking sa på bilutstillingen i Geneve i begynnelsen av mars at selskapet ville holde sin eierandel i VW under 30 prosent.

- For tiden har vi ingen planer om å kjøpe oss opp utover dette, framholdt Wiedeking den gang.

Porsche tilbyr en pris på VW-aksjene som ligger 14 prosent under prisen ved stengetid på Frankfurt-børsen fredag, meldte nyhetsbyrået Reuters lørdag. Volkswagen-ledelsen hadde lørdag ettermiddag ikke kommentert utspillet fra Porsche.

Før dette oppkjøpet hadde Porsche en eierandel på 27,3 prosent i Volkswagen. Dersom det nye oppkjøpet skulle ende med overtakelse, vil det skape et av de største bilkonsernene i Europa.

Lange bånd

Det er to selskaper med lange historiske og familiære bånd som i så fall slår seg sammen. Det nye selskapet vil trolig bli kontrollert av Volkswagens styreformann og tidligere administrerende direktør Ferdinand Piech.

Hans familie kontrollerer Porsche. Han er også barnebarn av den genierklærte ingeniøren og bilkonstruktøren Ferdinand Porsche, som blant annet huskes som skaperen av den opprinnelige Folkevogn-bobla.

I forbindelse med Volkswagen-oppkjøpet bygger Porsche også om sin konsernstruktur. Det opprettes et holdingselskap som får navnet Societas Europa, skal ha sete i Stuttgart i Sør-Tyskland og være eneeier av driftsselskapet Porsche. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus