Får 15,5 millioner for kvalik-suksess

Får 15,5 millioner for kvalik-suksess
Får 15,5 millioner for kvalik-suksess
Artikkelen fortsetter under annonsen

John Arne Riise & Co. tjener svært godt hvis Norge kommer til EM. Ellers får landslagsspillerne «bare» 5,5 millioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
Det kostet 25 millioner kroner å drifte John Arne Riise og de andre landslagsspillerne i fjor. I kveld venter Bosnia på Ullevaal.

For ti av de 15,5 millionene er bundet opp i en bonusavtale som gir alt eller ingenting. Spillerne får ingen matchbonus for de 12 kvalik-kampene hvis Norge ikke går til EM ved slutten av året.

Kvalifiserer landslaget seg, vanker det rundt ti millioner i bonus. Og alle får betalt, selv om man sitter på benken eller tribunen.

- Spillerne får en fornuftig andel av hva vi får, og bonusen betales kun hvis vi kommer til mesterskapet. Den typen ordning fikk vi innført for to år siden, sier fotballpresident Sondre Kåfjord til ABC Nyheter.

Før VM-sluttspillet i 2006 hadde landslagsspillerne en bonusordning som ga opp mot 6,5 millioner på deling dersom Norge hadde kommet med.

Landslaget med underskudd
Men selv om det ikke ble noen tur til Tyskland, tjente Riise & Co. Likevel greit i fjor. Ifølge årsregnskapet til Fotballforbundet mottok landslagsguttene 5,5 millioner til fordeling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Beløpet for 2007 ligger i samme gaten, og dette er direkte betaling for jobber de gjør for våre samarbeidspartnere. Og landslagsspillerne har en solidarisk delingsmodell - alle pengene går inn og fordeles etter uttak, sier Kåfjord.

Silje Johannessen i idrettsutøvernes interesseorganisasjon, NISO, bekrefter at både bonusen og reklamepengene fordeles likt på spillergruppen.

- Man har et veldig solidarisk prinsipp der pengene går inn til spillergruppen, som betaler cirka likt ut til alle. Men hvis noen har brukt mye tid og energi på sponsorjobbing, så belønnes det litt ekstra, sier hun.

Johannessen forteller at man ikke trenger å spille for å tjene penger på landslaget. Det holder å komme med i troppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I NFFs årsregnskap (note tre, side 58) ser landslagstallene slett ikke bra ut. I fjor kom det inn 19 millioner, mens nesten 25 millioner forsvant ut for Åge Hareides menn.

EM gir 20-30 millioner
- Leser man den regnskapsposten isolert, ser det ut som om det ville lønnet seg å legge ned landslaget. Men landslaget er bærebjelken i markedsavtalen (med TV 2 og Telenor) og samarbeidsavtalene våre, og inntektene ligger fordelt på flere poster i regnskapet, kommenterer en leende fotballpresident.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Norge fikk inn 21,4 millioner på alle landslagene sine i fjor, gikk det 51,4 millioner ut. I herrelandslagets inntekter og utgifter ligger det kun inne troppens reiser og opphold, kamper på Ullevaal og baneleie.

Og det kostet rundt åtte millioner å lokke Brasil til Norge i fjor, får ABC Nyheter opplyst.

- Hva er landslaget verdt?

- Det er umulig å sette noe tall på det, men landslaget og selskapene knyttet til Ullevaal er helt vitale for inntektsskapningen i Fotballforbundet. Dette er de to kjernene i økonomien vår, sier Kåfjord.

Fotballpresidenten vil ikke anslå hva et EM-sluttspill er verdt, men fra godt opplyst hold anslås det at Norge kan sitte igjen med 20-30 millioner i netto fortjeneste. Alt avhengig av hvor langt Hareides utvalgte når.

Norge møter Bosnia på Ullevaal i kveld klokken 20.00. Kampen går på TV 2.

Sjekk tabellen og de gjenstående kampene her.