StatoilHydro risikerer Bush-sanksjoner

StatoilHydro risikerer Bush-sanksjoner
StatoilHydro risikerer Bush-sanksjoner
Artikkelen fortsetter under annonsen

StatoilHydros engasjement i Iran kan føre til at USAs president George Bush innfører økonomiske sanksjoner mot selskapet. Risikoen for dette ble nylig meldt inn for kredittmyndighetene i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Vil svekke Iran.
Siden 1996 har USAs president hatt muligheten til å innføre sanksjoner mot de som hjelper Iran med oljeutvinning. StatoilHydro opplyser nå at de er i faresonen. Foto: Reuters/ Scanpix

Konsernsjef Helge Lund risikerer at Statoil og Hydros prosjekter i Iran kan utløse sanksjoner fra USAs president. Foto: ScanpixKonsernsjef Helge Lund risikerer at Statoil og Hydros prosjekter i Iran kan utløse sanksjoner fra USAs president. Foto: Scanpix

Konsernsjef Helge Lund i oljegiganten Statoil risikerer å miste muligheten til å kjøpe amerikanske varer og teknologi, samt oppta lån og kreditt i USA, på grunn av sine engasjement i Iran.

Siden 1996 har USAs president gitt seg retten til å innføre økonomiske sanksjoner og straffetiltak mot personer er selskaper som investerer i Iran.

Tidligere denne uke rapporterte det planlagte fusjonerte norske oljeselskapet StatoilHydro om boikottfaren til USAs kredittmyndigheter.

Aktive over lengre tid

Både Hydro og Statoil er for tiden involvert i petroleumsutvinning i landet som USA oppfatter som fiendtlig.

USAs trussel om sanksjoner kan iverksettes hvis en nedre investeringsgrense på 20 millioner US-dollar innenfor en 12-måneders periode overskrides. I tillegg må det økonomiske engasjementet bidra til at Irans evne til petroleumsutvinning forbedres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse tre kriteriene er i høyeste grad til stede for selskapet.

Ved utgangen av 2006 hadde Statoil alene investert 394 millioner dollar i det iranske gassfeltet South Pars som også er verdens største til havs. Statoil er operatør for tre såkalte faser. Dette skjer i samarbeid med en lokal samarbeidspartner etter en avtale med de iranske myndigheter som ble inngått i oktober 2002.

Og Hydro inngikk så sent som i september i fjor en egen avtale om seismiske undersøkelser og utvinningsaktiviteter knyttet til et annet prosjekt verdt 49.5 millioner dollar (spredd over 4 år). Hydro har vært aktive i den islamske republikken siden 2000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Statoil og Hydro forsøker å spille ned faren for sanksjoner.

- USAs myndigheter er kjent med våre aktiviteter i Iran. Vi har fortalt dem hva vi gjør. Dette har vi også varslet tidligere, sier Kama Holte Strand i Hydros internasjonale avdeling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Overfor amerikanske myndigheter har vi hele tiden vært åpne om våre investeringer i Iran, og vi har ikke støtt på noen problemer i forhold til det. Det er vel kjent at Statoil har gjort dette, sier også Rannveig S. Stangeland som er informasjonssjef for Statoils internasjonale virksomhet.

Risikerer kreditt-nekt

I de elleve årene siden Iran Sanctions Act (ISA) ble vedtatt, har ingen selskaper eller personer blitt utsatt for presidentens straffetiltak. Det gjør det vanskelig å spå hva som eventuelt vil utløse sanksjoner, skriver det norske selskapet i sin rapport til U.S. Securities and Exchange Commision tidligere i uka.

Og verken Holte Strand eller Stangeland ønsker å kommentere hvordan eventuelle sanksjoner vil påvirke det snart fusjonerte selskapet.

Men i meldingen til de nordamerikanske kredittmyndighetene (som omhandler fusjonen) skriver de at de mulige sanksjonene kan ha en negativ effekt for selskapet. Konkret kan det innføres forbud mot eksport av varer og teknologi til selskapet. I tillegg kan StatoilHydro bli nektet lån og kreditt hos amerikanske finansinstitusjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi forholder oss til norsk utenrikspolitikk, sier Hydros Kama Holte Strand.

Også Statoils Rannveig S. Stangeland opplyser at norske myndigheter er godt orientert om Statoils internasjonale aktiviteter, men hun vil ikke uttale seg om Statoil er informert om eventuelle kontakter fra norsk side overfor USA om aktivitetene i Iran.

- Det må du spørre norske myndigheter om, sier Stangeland.

En henvendelse til Utenriksdepartementet om norske myndigheter har tatt opp saken med USA fredag formiddag, er ennå ikke besvart da denne artikkelen ble publisert.