Meny

Vurderer eiendom i Israel

Vurderer eiendom i Israel

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Kristin Halvorsen kan bli eiendomsbaron i utlandet. For å spre risikoen for investeringene i statens enorme pensjonsfond, vurderer hun å kjøpe fast eiendom i 32 land - deriblant Israel.

Finansministeren kan bli verdens største eiendomssjef. Departementet vurderer for tiden å utvide bruken av Pensjonsfondets investeringer. For første gang kan oljemilliardene bli brukt til kjøp av fast eiendom utenlands.

Ekspedisjonssjef Martin Skancke i Finansdepartementets avdeling for formuesforvaltning bekrefter at de arbeider med problemstillingen.

- Det handler om å ha flere kurver å legge eggene i, sier Skancke til ABC Nyheter.

- Politisk avgjørelse

Departementet skal allerede neste måned legge frem en stortingsmelding om den videre forvaltningen av de enorme pengesummene som fondet forvalter. Ved utgangen av 2006 hadde fondet en regnskapsmessig verdi på 1782,1 milliarder kroner, viser en oversikt fra Norges Bank.

- Ut fra rent investeringsfaglige sider, så er slike investeringer attraktive. Men dette er jo en politisk vurdering av hva man vil, sier ekspedisjonssjefen.

Før en endelig avgjørelse tas er det flere forhold som må utredes. Det er blant annet vanskeligere å måle avkastningen av slike investeringer, og det kan gjøre det nødvendig å endre mandatet for Norges Bank som forvalter formuen. I tillegg må det vurderes hvordan en vil organisere slike kjøp, om det skal gjøres alene eller sammen med andre, og om investeringene skal skje direkte eller indirekte.

Norges Bank skal allerede ha tilrådt departementet kjøp av eiendom for Pensjonsfondet.

I Nasjonalbudsjettet for 2007 skrev departementet også at de vurderer å inkludere investeringer i fast eiendom i referanseporteføljen.

Vurderer Israel

Konkret er det 32 land som vurderes. 15 av disse er vesteuropeiske, 10 asiatiske (blant annet Tyrkia og Israel) og fire amerikanske. I tillegg er Sør-Afrika, Australia og New Zealand aktuelle.

Men en politisk avgjørelse om eiendomskjøp, forutsetter juridisk hjelp siden de 32 landene har ulikt lovverk knyttet til skatt.

Derfor søker Finansdepartementet om hjelp. Departementet ønsker i første omgang å inngå en avtale med en juridisk kyndig skatteekspert for å utarbeide en rapport om de skattemessige forhold knyttet til internasjonale investeringer i fast eiendom og infrastruktur, viser en utlysning på databasen for offentlige innkjøp - Doffin.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus