Meny

Wolfowitz ansetter Eva Joly

Wolfowitz ansetter Eva Joly

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens korrupsjonsjeger, Eva Joly, er hyret inn av Verdensbanken for å arbeide mot internasjonal korrupsjon.

Foto: Scanpix
Utviklingsminister Erik Solheim, korrupsjonsjeger Eva Joly og George Soros møttes tirsdag til frokostmøte hjemme i Soros leilighet på Park Avenue i New York. Den norske regjeringen samarbeider med Soros, som er en av verdens rikeste menn, og hans Revenue Watch Institute (RWI) som arbeider for større åpenhet og demokrati i en rekke land rundt om i verden.

(NTB, Ole Morten Orset):

Den norske spesialrådgiveren skal være med i en høyt profilert arbeidsgruppe.


- Jeg gleder meg veldig. Nå starter en ny fase i kampen mot korrupsjon. Endelig kan vi få hull på byllen, eller skal jeg si skammen det er at vår vestlige verden tjener penger på korrupsjon i fattige land, sier Eva Joly, som er spesialrådgiver for den norske regjeringen.

Det var sjefen for Verdensbanken, Paul Wolfowitz, som selv ba Eva Joly om å sitte i en liten, men høyt profilert arbeidsgruppe som skal jobbe mot internasjonal korrupsjon.

Joly sier hun gleder seg til det første møtet i gruppen.

- Dette er noe som jeg ser fram til å jobbe mye med i tiden framover. Dette vil bli fantastisk spennende, sier Joly.

Lederen for gruppen er den tidligere finansministeren i Nigeria, Ngosi Okonjo-Iweala.

- Vi synes det er flott at Eva Joly blir med i denne arbeidsgruppen, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV) som heller ikke legger skjul på at den norske regjeringen har vist stor interesse for å ha en norsk representant i arbeidsgruppen.

- Kampen mot korrupsjon er viktig for oss, sier utviklingsministeren.

Eva Joly besøker USA sammen med Solheim denne uken. Arbeidet mot korrupsjon har vært hovedtema for møter i FN og med milliardæren George Soros i New York, i den amerikanske kongressen og i Verdensbanken i Washington.

Utviklingsminister Solheim møtte onsdag den framtredende republikanske senatoren Richard G. Lugar. De to lanserte et felles initiativ for større åpenhet og bedre utnyttelse av inntektene fra energiutvinning.

- De enorme rikdommene som knytter seg til utvikling av energiressurser, bidrar til destabilisering i mange utviklingsland, sier Lugar og Solheim i en felles uttalelse.

- Vi må finne sammen og komme til enighet om internasjonale utviklingsprogrammer som kan hindre konflikt og forbedre menneskenes livsvilkår, heter det i uttalelsen.

I det som blir kalt Lugar-Solheim initiativet, listes det opp en rekke forslag som skal hindre korrupsjon, bedre vilkårene for bærekraftig utvikling og hindre konflikter. Men det er lite konkrete og håndfaste planer om oppfølging.

- Dette er alliansebygging, noe som er meget viktig i politikken, sier utviklingsminister Solheim.

- Det betyr også mye at Lugar kan tale Norges sak i Kongressen. Men vi har ikke noen konkrete forslag til oppfølging, sier Solheim.

Når republikaneren Lugar og SV-eren Solheim danner en felles allianse er det to politiske og ideologiske motpoler om møtes. Men dette synes ikke å være et problem for de to politikerne.

- Om vi fikk slutt på korrupsjonen rundt om i verden ville det i mange utviklingsland ikke være behov for utviklingshjelp, sier Norges utviklingsminister. (©NTB)

Eva Joly ble verdenskjent for sin kamp mot korrupsjon i Frankrike, men har de siste årene jobbet for den norske regjeringen. Sommeren 2005 begynte hun som spesialrådgiver i Norad.

Utvidet sak lagt ut klokken 19.32.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus