Giske sikret seg automatmonopol

Giske sikret seg automatmonopol
Giske sikret seg automatmonopol

Den norske staten vant i EFTA-domstolen, og dermed blir det automatmonopol med Norsk Tipping som driftsselskap. - En kjempepositiv dag for norsk idrett, sier generalsekretær Inge Andersen i Idrettsfor

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Kulturminister Trond Giske vant over ESA, EFTAs overvåkningsorgan, i spilleautomatsaken. EFTA-domstolen skal behandle Norsk Tippings og Norsk Rikstotos monopoler på pengespill denne våren, og ettermiddagens dom kan få stor betydningfor den saken.

Dommen falt i et rettsmøte i Luxembourg i ettermidddag, og betyr at Norsk Tipping får enerett på driften av gevinstautomater. Lotteritilsynet anslår brutto omsetning på spilleautomater i 2006 til 22,9 milliarder kroner,

- Dommen er først og fremst en seier for de spilleavhengige og kampen mot spilleavhengighet som et folkehelseproblem, sier kulturminister Trond Giske.

For idretten betyr seieren at de fortsatt er sikret millionoverføringer fra automatene.

- Vi er veldig glade for at den kampen staten har kjempet er vunnet, sier generalsekretær Inge Andersen til ABC Nyheter.

Dagens automater skal fjernes før 1. juli 2007, og Norsk Tipping vil antakeligvis ikke sette ut sine automater før over nyttår, melder Kulturdepartementet.


- At noe er mulig, betyr ikke at det er ønskelig, sier styreleder Ottar Dalset i Norsk lotteri- og automatbransjeforbund i en pressemelding, ifølge NTB.


Norsk Tipping kommer nå til å erstatte de eksisterende gevinstautomatene med sine 11.000 gevinstautomater.

- Vi tror ikke det vil være til stor hjelp for de spilleavhengige at våre automater simpelthen erstattes av Norsk Tipping, sier Dalset, som også er kritisk til det han kaller Norsk Tippings eksempler på aggressiv markedsføring den siste tiden.


- Dommen er en seier for demokratiet, fordi EFTA-domstolen har støttet Stortingets begrunnelse for enerettsvedtaket i 2003, sier Trond Giske i en pressemelding.

- Denne dommen sikrer et mer sosialt spillregime, der inntektene vil bli jevnt fordelt på norsk idrett og ikke på enkeltaktører. Og det er viktig at pengene går til norsk idrett og ikke til utenlandske bookmakere, sier Andersen.

Les EFTA-domstolens dom her.


Høyesterett har ennå ikke avsluttet ankebehandlingen i den norske rettsprosessen om Norsk Tippings automatdrift. Staten vil i et prosesskrift oppfordre Høyesterett til så raskt som mulig å avgjøre den saken, i samsvar med EFTA-domstolens avgjørelse.

DETTE ER SPILLAUTOMAT-SAKEN:
- Nordmenn brukte 38 milliarder kroner på regulerte pengespill i 2006. Spilleautomater står for en vesentlig del av dette.

- Lotteritilsynet anslår brutto omsetning på spilleautomater i 2006 til 22,9 milliarder kroner, en nedgang på 5 milliarder kroner fra året før. Årsaken til reduksjonen er forbudet mot å bruke sedler.

- Netto spilte nordmenn bort 5,2 milliarder kroner på spilleautomater i 2005. *71.000 nordmenn lider trolig av alvorlig spillegalskap.

- Automatloven (2002) skulle gi bedre kontroll med spilleautomatene ved at Norsk Tipping fikk monopol på driften. Hensikten var å begrense antall automater og samtidig innføre en mindre «aggresiv» type automater.

- Loven er ennå ikke iverksatt. Årsaken er at automatbransjen gikk til sak mot staten. Automatbransjen vant i tingretten men tapte i lagmannsretten. Saken ble påkjært til Høyestrerett og ble også brakt inn for EFTA-domstolen etter at NOAF (Norsk Lotteri- og Automatbransjeforbund) hadde klaget den norske stat inn for EFTAs overvåkingsorgan ESA for brudd på EØS-avtalen.

- Høyesterett besluttet å utsette sin behandling til EFTA-domstolens dom forelå.

- Regjeringen har utsatt automatforbudet til 1. juli 2007.

(Kilder: Lotteritilsynet, Regjeringsadvokaten, NOAF og EFTA-domstolen)

Personvernpolicy