Ukraina-krigen: Tror på «Korea-løsning»

Tor Bukkvoll fra FFI deltok denne uken på Norsk utenrikspolitisk konferanse 2025.
Tor Bukkvoll fra FFI deltok denne uken på Norsk utenrikspolitisk konferanse 2025. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det mest sannsynlige utfallet av krigen i Ukraina er enten en fortsettelse i et saktere tempo eller en våpenhvile uten en fredsavtale, tror forsker.

– At krigen skal fortsette i sitt nåværende tempo over lang tid er vanskelig å se for seg, og en fredsavtale er vanskelig å se for seg, sier Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), til ABC Nyheter.

Bukkvoll deltok denne uken på Norsk utenrikspolitisk konferanse 2025.

Fra scenen lanserte forskeren det han akkurat nå anser som de to mest sannsynlige utfallene av krigen i Ukraina – enten at tempoet etter hvert vil avta, eller at Ukraina og Russland blir enige om en våpenhvile, men at en endelig fredsavtale uteblir. Sistnevnte kalte han en «Korea-løsning».

– Det har vel vist seg at det kan fungere ganske lenge, sa Bukkvoll.

Nord- og Sør-Korea inngikk våpenhvile i Koreakrigen sommeren 1953, men de to nabolandene undertegnet aldri noen fredsavtale etter den tre år lange væpnede konflikten som krevde over to millioner menneskeliv.

– For lang avstand mellom partene

ABC Nyheter trakk Bukkvoll til side etter seansen på Sentralen i Oslo, og ba ham forklare hvorfor han ser på disse utfallene som de mest sannsynlige.

– Det er fordi at det er altfor langt mellom posisjonene til de to partene, og fordi jeg ikke tror at Donald Trump er i stand til å tvinge noen av dem til de kompromissene som må til for å få til en fredsavtale, utdyper Bukkvoll.

– Samtidig er begge parter veldig slitne militært, selv om Putin påstår det motsatte. Derfor tenker jeg at det enten kan bli en løsning hvor de ikke har kapasitet til å slåss i noen særlig grad, men heller ikke blir enige, eller så kan det hende at de fortsetter å slåss litt, fortsetter sjefsforskeren.

Flere hindre

Det er over tre år siden Russlands fullskalainvasjon av nabolandet. Bukkvoll mener det er flere hindre som står i veien på for en potensiell fredsavtale.

– Det er særlig spørsmål om territorier som Russland har tatt fra Ukraina. Det er antageligvis et av de vanskeligste spørsmålene, mener forskeren.

Han ser ikke for seg at Ukraina vil være villig til å gå med på at Russland skal få anerkjent områdene de har okkupert i Ukraina som russiske. Da vil ukrainerne heller fortsette kampen mot okkupasjonsmakten, tror Bukkvoll.

– Et annet er størrelsen på det ukrainske forsvaret. Russland vil kreve som en del av en fredsavtale at Ukraina skal ruste ned til, om ikke ingenting, så ikke så langt unna ingenting. Det vil det være selvmord for Ukraina å gjøre.

– Der kan det hende man kan finne en løsning

Hva kan partenes tenkes å ville gå med på? Bukkvoll ser noen muligheter, blant annet for et ukrainsk kompromiss i spørsmålet om Nato-medlemskap.

– Selv om det er ekstremt viktig for dem å bli medlem i Nato, så vet de at det uansett ikke vil skje med det første, fordi det er land som helt eksplisitt er imot det. Der kan det hende at man kan finne en løsning, sier Bukkvoll.

Et kompromiss om fredsbevarende styrker er heller ikke umulig, mener han.

– Men jeg tror det er lite sannsynlig, sier Bukkvoll.

Disse faktorene er bakteppet for at Bukkvoll lanserte en «Korea-løsning» som et sannsynlig utfall. Det er ikke en drømmesituasjon, understreker han.

– Men det er bedre enn at folk dør hele tiden, sa sjefsforskeren fra scenen.